Бъчварова официално смени Вучков начело на МВР

И на децата е ясно, че не Румяна Бъчварова ще взема решенията в МВР, обяви БСП

OFFNews 11 март 2015 в 12:16 3587 0

Румяна Бъчварова беше избрана от народното събрание за министър на вътрешните работи с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и БДЦ - общо 139 гласа "за". БСП и ДПС гласуваха "против", а "Атака" не участва в гласуването.

Тя сяда на стола на Веселин Вучков, който подаде оставка преди седмица, а премиерът Бойко Борисов я прие.

Вучков хвърли оставката си с заради неразбирателство с премиера, който първоначално отказваше да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, и шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов.

Вучков присъстваше в залата и дори се изказа преди гласуването. Той обяви отново, че оставката му е заради противоречия с Борисов и призова да не се привижда нищо мистериозно.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов първи се изказа по персоналните промени в кабинета.

„И на децата е ясно, че не Румяна Бъчварова ще взема решенията в МВР. Това решение е плод на натиск, вътрешен и външен. Не вярваме, че г-жа Бъчварова има нужния потенциал, за да се справи със задачата си не защото отричаме качествата й”, коментира социалистът.

Мерджанов отбелязва, че вътрешния министър си тръгва тогава, когато страната ни е изложена на много рискове – нова бежанска вълна, заплахата от терористична заплаха, която е перманентна, а природните бедствия не спират. 

„Кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера? Защо обезглавихме основните си служби за сигурност? Вместо да провеждате реформи, произвеждате скандали. Всяка седмица правителството виси на косъм. Проблемът с министъра на вътрешните работи е достатъчно сериозен и по-важен от това кой кого ще надхитри от управляващата коалиция”, коментира Атанас Мерджанов.

По думите му Реформаторът Радан Кънев се е кълнял, че не искаше оставката на Вучков, но след няколко часа в Банкя видя дълбока степен на политическа отговорност”, отбеляза той и подчерта, че ще гласуват против. 

Подкрепата на Реформаторския блок и АБВ за номинацията на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи бяха възложени на двама млади депутати на партиите - Димитър Делчев от Реформаторския блок и Светослав Белемезов от АБВ.

"Пожелавам ви смелост и мотивация да продължите реформите в добрия темп, в който се случваха. Българските граждани също се нуждаят от знаци за сигурност", обърна се Делчев към Бъчварова.

Той обяви, че всички от РБ ще я подкрепят, за да се реформира администрацията така че да се освободи ресурс за повече присъствие на полицаи по места.

"Също и борбата с корупцията е важна и се надяваме да я борите. Шенген е много важна тема и голям приоритет за нас", допълни младият депутат.

Надяваме се, че Румяна Бъчварова ще постигне високи резултати по линия на превенцията, обяви Белемезов от АБВ .  

От АБВ имат и препоръки - връщането на вярата в системата, която е с лимитран кредит на доверие и участието на синдикалните полицейски организации.

„Важен ангажимент към МВР е предприемане на комплексен подход за справяне с тероризма.Българското общество има нужда от сериозна дискусия и повече информация за проблемите в сигурността и разкриването на престъпленията", каза още Белемезов.

Радан Кънев от РБ, който беше споменат от социалисти Атанас Мерджанов се почуства длъжен също да се изкаже.

"Не е шега, че е време жена да застане начело на МВР. Това не е джендър баланс, това е скъсване с манталитетен модел. Много е важно за нас, че Бъчварова остава вицепремиер по административната реформа”, каза Кънев.

Той уточни, че Реформаторският блок е влязъл в настоящия парламент с ясното съзнание, че в рамките на Народното събрание трябва да се правят трудни коалиции: "Още от преди провеждането на парламентарните избори, ние бяхме наясно, че не хора ще подкрепяме за министри, а принципи, програма и смелост за реформи. Има смелост, има участие на Реформаторския блок в кабинета, няма смелост - няма участие".

Кънев обяви, че от Реформаторския блок все пак са подкрепяли Веселин Вучков и му благодарят за работата.

„Г-н Мерджанов, не съм подкрепил Бъчварова, а отговорността на ГЕРБ да продължи реформите", отговори той на депутата от БСП. яви , обръщайки се към депутата от "БСП лява България" Атанас Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се появи, за да изложи позицията на ДПС. С него обратно в пленарната зала влязоха и депутатите от партията, които напуснаха след предизвикателно изказавне на Валери Сименово от Патриотичния фронт.

"Основният въпрос не се свежда до това кой министър си отива, а защо си отива министър Веселин Вучков и в името на какви политики Румяна Бъчварова ще бъде избрана", заяви лидерът на ДПС.

Местан посочи, че персоналните промени в българските правителства са естествено явление, но когато това се случва малко след 100 дни от управлението, има вътрешнопартийни и общополитически измерения.

Той признава, че поставянето на социолог начела на МВР действително е поставяне на гражданското начало в МВР, което е добре.

„Ще гласуваме против избирането на Румяна Бъчварова, аргументите ни не са свързани само с това, че ДПС е опозиционна партия”, каза още лидера на ДПС.

Бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов реши също да се изкаже в края на дебата.

"Когато има подадена оставка, правото е на министър-председателя да определи човека, на който ще има доверие да продължи реформите в МВР. Подкрепата за Румяна Бъчварова е изцяло, в пълния си обем, защото това, което наблюдаваме, са спекулациите. Понеже се правеха оценки за 100 дни от правителството и оставката, която днес се разглежда и номинацията на Бъчварова, колеги от ляво, вие управлявахте в условия на заграждания около българския парламент”, заяви Цветанов.

Георги Кадиев от БСП напомни за навика на Радан Кънев да поздравява коалиционните партньори с песни и предупради управляващите да не стане като в песента на Криско и Мария Илиева "Видимо доволни" - да гледат министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова "как са мята".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров предупреди, че купуването на гласове на избори ще продължи.

.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови