Вучков: Лазаров и Писанчев олицетворяват модел, срещу който се борехме

Според министъра в оставка от модела „КОЙ“ са "развинтени само първите гайки"

OFFNews 08 март 2015 в 18:47 9984 15

Веселин Вучков: Лазаров и Писанчев олицетворяват модел, срещу който протестирахме

Лазаров и Писанчев, вече обществено ясно е, олицетворяват един модел, срещу който в ГЕРБ сме се борили. Никога не съм правил ченгеджийски номера и няма нищо драматично в това един министър да си подаде оставката.

Така министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков коментира в интервю за Нова телевизия мотивите за напускането му. 

На последното заседание на правителството в сряда вътрешният министър обяви, че депозира оставката си. Причината - становище на правната дирекция към Министерски съвет, според което с промените в Закона за МВР не се предвижда процедура за смяната на главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО. Самият Вучков обаче е на мнение, че тримата трябва да бъдат сменени, защото за назначението им се изисква издаването на президентски указ. Премиерът Борисов първоначално отказа да се съгласи със становището на министъра си, но след оставката му, поиска Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев да напуснат постовете си

В първото си интервю след оставката Вучков обясни, че не може да легитимира модел, срещу който се е борил и заради, който е внесен вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Той припомни някои от провалите на МВР и ДАНС в този период. "Ченгеджийски номер беше аферата Костинброд, ченгеджийски номер беше разправата на МВР с Орлин Алексиев (общински съветник от ГЕРБ в Столична община, бел. ред.), ченгеджийски номер беше проспиването на аферата КТБ... Проверката на ДАНС срещу президента какво беше, провалът Лясковец..?", попита Вучков. 

Той обясни, че до оставката му се стигнало по две причини. „На първо място, една съпротива от страна на премиера да инициирам една промяна във висшето професионално ръководство на МВР и наред с това смяна на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на ДАТО Цветан Китов. На второ място, това е недоверието на премиера към мен през поледните дни именно по този повод“, обясни Вучков. 

Той каза, че е напълно естествено в такава ситуация да поде оставка.

Вучков обясни, че след влизане на промените в Закона за МВР в сила, с които се променят изискванията за назначаването на главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО, той е потърсил среща с премиера, но не бил приет от него.

„Промените на закона влязоха в сила във вторник 24 февруари и съм на категоричната позиция, че трябва да има нови процедури. Но премиерът не намери време до 4 март да се срещнем“, обясни той.

Вучков каза още, че искал да обясни на Борисов, че с неотстраняването на Лазаров, Писанчев и Китов, ще се получи „юридическа каша“ и тези постове ще бъдат уязвими, защото решенията им могат да бъдат атакувани в съда именно заради това, че не отговарят на изискванията в закона. Според промените тримата трябва да бъдат назначени с президентски указ.

"Оставането на г-н Лазаров, нищо лично към него, може да дискредитира реформата, която предприехме", каза министърът в оставка и обясни, че главният секретар на МВР е изпращал „негативни импулси към цялата система на МВР“. „Нямам обяснение в поведението на премира Борисов. По-скоро смятам, че той иска да направи промените по-безболезнено, да няма напрежение с международните партньори. Но според мен това е грешка. Не мога да бъда част от модел, който съм критикувал“, каза Вучков.

Той обясни също, че подаването на оставката няма нищо общо с посещението на шефа на ФБР и на президента на Азербайджан в София. „Не съм част от никакво съзаклятие“, каза Вучков и обясни, че решението да напусне е само негово и никой друг не стои зад това.

В деня, в който подал оставка, той се срещнал на четири очи с премиера. На срещата Борисов го помолил да оттегли оставката си. Вучков обаче бил категоричен. „Очевидно той има своите намерения, но стоенето в тази патова ситуация, без да се предприемат смени, дискредитира реформата, дискредитира мен, дискредитира и политическата сила, която ме е излъчила“, обясни Вучков.

За оставките на Лазаров и Писанчев той каза, че това им прави чест. „Ще им го кажа лично също“, обясни той и допълни, че с оставките им се отстранява възможността някой да подложи под съмнение назначението им. Вучков обясни също, че следващите 3-4 месеца са ключови за реформата. „Ограничен бюджет, май трябва да се съкращават още 2000 човека“, каза той.

Вучков обясни, че от модела „КОЙ“ са "развинтени само първите гайки". Според него спасението на сегашното управление е да направи важните реформи в началото на мандата и до лятото ключовите реформи трябва не само да са начертани, но и да са в етап на законодателен процес. „Хората нямат намерение да чакат, мисля че премиерът го знае“, каза Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews