Вучков: Лазаров и Писанчев олицетворяват модел, срещу който се борехме

Според министъра в оставка от модела „КОЙ“ са "развинтени само първите гайки"

OFFNews Последна промяна на 08 март 2015 в 18:47 8944 17

Веселин Вучков: Лазаров и Писанчев олицетворяват модел, срещу който протестирахме

Лазаров и Писанчев, вече обществено ясно е, олицетворяват един модел, срещу който в ГЕРБ сме се борили. Никога не съм правил ченгеджийски номера и няма нищо драматично в това един министър да си подаде оставката.

Така министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков коментира в интервю за Нова телевизия мотивите за напускането му. 

На последното заседание на правителството в сряда вътрешният министър обяви, че депозира оставката си. Причината - становище на правната дирекция към Министерски съвет, според което с промените в Закона за МВР не се предвижда процедура за смяната на главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО. Самият Вучков обаче е на мнение, че тримата трябва да бъдат сменени, защото за назначението им се изисква издаването на президентски указ. Премиерът Борисов първоначално отказа да се съгласи със становището на министъра си, но след оставката му, поиска Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев да напуснат постовете си

В първото си интервю след оставката Вучков обясни, че не може да легитимира модел, срещу който се е борил и заради, който е внесен вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Той припомни някои от провалите на МВР и ДАНС в този период. "Ченгеджийски номер беше аферата Костинброд, ченгеджийски номер беше разправата на МВР с Орлин Алексиев (общински съветник от ГЕРБ в Столична община, бел. ред.), ченгеджийски номер беше проспиването на аферата КТБ... Проверката на ДАНС срещу президента какво беше, провалът Лясковец..?", попита Вучков. 

Той обясни, че до оставката му се стигнало по две причини. „На първо място, една съпротива от страна на премиера да инициирам една промяна във висшето професионално ръководство на МВР и наред с това смяна на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на ДАТО Цветан Китов. На второ място, това е недоверието на премиера към мен през поледните дни именно по този повод“, обясни Вучков. 

Той каза, че е напълно естествено в такава ситуация да поде оставка.

Вучков обясни, че след влизане на промените в Закона за МВР в сила, с които се променят изискванията за назначаването на главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и ДАТО, той е потърсил среща с премиера, но не бил приет от него.

„Промените на закона влязоха в сила във вторник 24 февруари и съм на категоричната позиция, че трябва да има нови процедури. Но премиерът не намери време до 4 март да се срещнем“, обясни той.

Вучков каза още, че искал да обясни на Борисов, че с неотстраняването на Лазаров, Писанчев и Китов, ще се получи „юридическа каша“ и тези постове ще бъдат уязвими, защото решенията им могат да бъдат атакувани в съда именно заради това, че не отговарят на изискванията в закона. Според промените тримата трябва да бъдат назначени с президентски указ.

"Оставането на г-н Лазаров, нищо лично към него, може да дискредитира реформата, която предприехме", каза министърът в оставка и обясни, че главният секретар на МВР е изпращал „негативни импулси към цялата система на МВР“. „Нямам обяснение в поведението на премира Борисов. По-скоро смятам, че той иска да направи промените по-безболезнено, да няма напрежение с международните партньори. Но според мен това е грешка. Не мога да бъда част от модел, който съм критикувал“, каза Вучков.

Той обясни също, че подаването на оставката няма нищо общо с посещението на шефа на ФБР и на президента на Азербайджан в София. „Не съм част от никакво съзаклятие“, каза Вучков и обясни, че решението да напусне е само негово и никой друг не стои зад това.

В деня, в който подал оставка, той се срещнал на четири очи с премиера. На срещата Борисов го помолил да оттегли оставката си. Вучков обаче бил категоричен. „Очевидно той има своите намерения, но стоенето в тази патова ситуация, без да се предприемат смени, дискредитира реформата, дискредитира мен, дискредитира и политическата сила, която ме е излъчила“, обясни Вучков.

За оставките на Лазаров и Писанчев той каза, че това им прави чест. „Ще им го кажа лично също“, обясни той и допълни, че с оставките им се отстранява възможността някой да подложи под съмнение назначението им. Вучков обясни също, че следващите 3-4 месеца са ключови за реформата. „Ограничен бюджет, май трябва да се съкращават още 2000 човека“, каза той.

Вучков обясни, че от модела „КОЙ“ са "развинтени само първите гайки". Според него спасението на сегашното управление е да направи важните реформи в началото на мандата и до лятото ключовите реформи трябва не само да са начертани, но и да са в етап на законодателен процес. „Хората нямат намерение да чакат, мисля че премиерът го знае“, каза Вучков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 14:32

Много достоен човек, няма що! Какво е седнал да ни залива с сладникави приказки за принципите си. Постъпката му не го оправдава за времето, когато беше заместник на Цветанов, онзи с големите електронни уши и нелепите полицейски акции. Иска му се да ни убеди, че е чист като момина сълза, вероятно се гласи или го гласят за някъде. Айде, бе, не на нас! Къде е разликата. Единствено в хората, които ползват МВР за собствената си изгода и за изгодата на тези, които ги държат(им плащат). Забравил ли е, че се опитваха се опитаха по най-груб начин да присвояват чужд бизнес по времето на Цветанов. Какви по-ченгеджийски номера от тези. Лигав мръсник!

09.03 2015 в 11:12

Другари деформатори,опорните ви точки съвпадат с тези на Мая Манолова както при костинбродската афера,изглежда е имало нова среща на Копитото.

09.03 2015 в 11:07

Борисов няколко дни подред е отказвал среща на Вучков, на която да си изяснят позициите. После излиза с номера, че Вучков го е изненадал. Какво по-мутренско поведение и кой нормален човек на мястото на Вучков нямаше да подаде оставка?! С това си действие Борисов още веднъж показва, че е част от модела "Пеевски".

Чудя се на наивното поведение на реформаторите, които си въобразяват, че могат да го превъзпитат. Няма сила, която може да промени поведението му, защото става въпрос не само за много пари, но и за кожата му.

09.03 2015 в 06:28

Първия политик в България след 25 години който доказва,че е достоен за нашето доверие.ПОЖАРНИКАРЧЕТО щеше да си държи тия двамата урунгели въпреки всичко.Когато един глупак жертва лоялния си и достоен човек за двама продажници значи на него не може да се разчита.Който е гледал пресконференцията на Лазаров е забелязал за самодоволното му държание и за това колко е щастлив,че е надвил над Вучков!Сега очаквам Бойко да им намери топли местенца някъде около себе си и да се отчете пред Доган за сторената добрина.ЗА МЕНЕ ЛИЧНОСТТА БОЙКО БОРИСОВ ПО ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА КАТО ПОЛИТИК! ТАНУР С ДВЕ ЛИЦА! КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ ИСКА ДА СТАВА? МОЯ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ СЕ КАЗВА ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ! ТАКИВА ПОЧТЕНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА ТРЯБВА ДА ИЗБИРАМЕ ДА НИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ И УПРАВЛЯВАТ,А НЕ НЯКАКВИ СИ ШЛИФЕРНИ ПСЕВДО РЕФОРМАТОРИ!

09.03 2015 в 00:10

Боко е универсален лъжец и манипулатор.

08.03 2015 в 21:03

Борисов: "ако не разрешите Лазаров и Писанчев да си подадат оставката рискувам доверието в ГЕРБ и правителството да падне още"

Доган: "Разбирам, трябва да ми предложиш адекватни заместници, защото това са ключови постове за нас"

Борисов: "Вече имам варианти, които да ги заместят. Гарантирам за тях"

08.03 2015 в 20:49

Ако губя, губя само себе си, ако печеля-печели цял народ!Вучков жертва себе си, за да може да бъде принуден Борисов да поиска оставките на хората на КОЙ!Макар, че договорките му бяха други!Браво на Вучков!

08.03 2015 в 20:44

Достоен мъж, който показа, че е жестоко прав.Спокойно изложи аргументите си,за разлика от обидения и нервиран Борисов!Нещата са кристално ясни.Борисов повече не може да прикрива скритите си връзки с КОЙ!Каквото и да си приказваме-става въпрос за пари! За много пари, контролирани от КОЙ, ДПС и....Бойко Борисов.А парите винаги са против реформите,особено когато са нечисти и сиви.