"Атака" извади от депутатски апартамент документи за партийно кадруване на ГЕРБ

OFFNews 11 февруари 2014 в 20:06 4136 19

Таско Ерменков
Таско Ерменков

Депутатът от "Атака" Гален Монев е открил в служебния си апартамент документи за партийно кадруване на ГЕРБ в държавната администрация. Апартаментът е бил използван от бившия депутат на ГЕРБ Павел Димитров.

Това обяви пред журналисти в парламента Таско Ерменков, председател на "Временната комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация, извършено в периода август 2009 – март 2013".

Ерменков твърди, че анализът на документите ясно очертава йерархията на тотално партийно кадруване и нейния механизъм на действие, който може да бъде обобщен в четири стъпки.

Първата стъпка - административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов подготвя и изпраща писмо до областните ръководители на партията със следния текст:

Уважаеми колеги, трябва да получим на мейл предложение за подходящи експерти от вашата област по приложените в справката позиции на областно ниво, също така следва да изпратите предложение за подходящи експерти, които да бъдат разгледани като потенциални кандидати за работа в изпълнителната власт и се поставят срокове. Забележете - първият срок е 24 юли 2009г., непосредствено след изборите”, обясни Ерменков.

Той допълни, че въпросната справка е свежданата за изпълнение, но с нови позиции в нея и с отметки "предложен", "има назначение", "изчаква".

„Искам да подчертая, че тук става въпрос само за отговорни кадри, а не за чистачки и младши експерти. Става въпрос за директори и нагоре”, каза още Таско Ерменков.

Той обясни и механизмът на действие: след получаване на справките с позициите, областните ръководители на ГЕРБ връщат попълнената справка с подходящите кандидати за работа в изпълнителната власт. По думите му административният секретар, който ги е получил, ги изпраща на съответния министър, който от своя страна финализира действието и се отчита с трудов договор за назначението, което е направил.

На част от имената от списъците има и опознавателни знаци -"братовчед на министъра"

„Позициите, които са отбелязани в тези документи, са изключително широкомащабни: полиция, митници, пожарна, гранична полиция, ГДБОБ, Изпълнителната агенция по риболовство и аквакултури, НАП, НОИ, ВиК, Сметна палата, Държавен резерв, Градска защита, ЕСО, Метеорологически и технически надзор, Автомобилна администрация, одит на европейски средства, агенция за инвестиции и др.. Освен това са богати списъците с регионални звена на Фонд Земеделие, Разплащателна агенция, горските стопанства, ветеринарните служби, социални служби и др. Има даже екзотични работни места като Държавна лотария, Опера, Театър, Филхармония, природни и културни паркове, Двореца на Културата и спорта и даже затвора”, обясни Ерменков.

Той допълни, че и съдебната власт не е била пощадена от кадруване, тъй като има предложения за окръжен прокурор, като подходящ кандидат.

Таско Ерменков представи и мотивите за тогавашните назначения.

Според него в почти 100% от случаите е записана някоя от следните „професионални” характеристики: „съответният кандидат е или член на ГЕРБ или учредител на ГЕРБ”, или „лоялен и коректен симпатизант на ГЕРБ”, обясни Ерменков.

Той сподели, че най-много се е впечатлил от следната характеристика: "кандидатът участва активно в партийния живот на районната организация и безплатно осигурява анимации по време на наши инициативи".

Той посочи, че на места има допълнителни мотиви като "смяната на настоящия директор е наложителна поради политическа обвързаност с БСП".

„На част от имената, които са в списъците има и опознавателни знаци, за да не се сбърка човекът и да го махнат - "братовчед на министъра", примерно, назначен от Калина Илиева”, каза още Ерменков.

По думите му целият партиен арсенал е използван, за да бъдат освободени ключови места, за да бъдат попълнени с подходящи хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!