"Атака" извади от депутатски апартамент документи за партийно кадруване на ГЕРБ

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2014 в 20:06 3638 19

Таско Ерменков
Таско Ерменков

Депутатът от "Атака" Гален Монев е открил в служебния си апартамент документи за партийно кадруване на ГЕРБ в държавната администрация. Апартаментът е бил използван от бившия депутат на ГЕРБ Павел Димитров.

Това обяви пред журналисти в парламента Таско Ерменков, председател на "Временната комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация, извършено в периода август 2009 – март 2013".

Ерменков твърди, че анализът на документите ясно очертава йерархията на тотално партийно кадруване и нейния механизъм на действие, който може да бъде обобщен в четири стъпки.

Първата стъпка - административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов подготвя и изпраща писмо до областните ръководители на партията със следния текст:

Уважаеми колеги, трябва да получим на мейл предложение за подходящи експерти от вашата област по приложените в справката позиции на областно ниво, също така следва да изпратите предложение за подходящи експерти, които да бъдат разгледани като потенциални кандидати за работа в изпълнителната власт и се поставят срокове. Забележете - първият срок е 24 юли 2009г., непосредствено след изборите”, обясни Ерменков.

Той допълни, че въпросната справка е свежданата за изпълнение, но с нови позиции в нея и с отметки "предложен", "има назначение", "изчаква".

„Искам да подчертая, че тук става въпрос само за отговорни кадри, а не за чистачки и младши експерти. Става въпрос за директори и нагоре”, каза още Таско Ерменков.

Той обясни и механизмът на действие: след получаване на справките с позициите, областните ръководители на ГЕРБ връщат попълнената справка с подходящите кандидати за работа в изпълнителната власт. По думите му административният секретар, който ги е получил, ги изпраща на съответния министър, който от своя страна финализира действието и се отчита с трудов договор за назначението, което е направил.

На част от имената от списъците има и опознавателни знаци -"братовчед на министъра"

„Позициите, които са отбелязани в тези документи, са изключително широкомащабни: полиция, митници, пожарна, гранична полиция, ГДБОБ, Изпълнителната агенция по риболовство и аквакултури, НАП, НОИ, ВиК, Сметна палата, Държавен резерв, Градска защита, ЕСО, Метеорологически и технически надзор, Автомобилна администрация, одит на европейски средства, агенция за инвестиции и др.. Освен това са богати списъците с регионални звена на Фонд Земеделие, Разплащателна агенция, горските стопанства, ветеринарните служби, социални служби и др. Има даже екзотични работни места като Държавна лотария, Опера, Театър, Филхармония, природни и културни паркове, Двореца на Културата и спорта и даже затвора”, обясни Ерменков.

Той допълни, че и съдебната власт не е била пощадена от кадруване, тъй като има предложения за окръжен прокурор, като подходящ кандидат.

Таско Ерменков представи и мотивите за тогавашните назначения.

Според него в почти 100% от случаите е записана някоя от следните „професионални” характеристики: „съответният кандидат е или член на ГЕРБ или учредител на ГЕРБ”, или „лоялен и коректен симпатизант на ГЕРБ”, обясни Ерменков.

Той сподели, че най-много се е впечатлил от следната характеристика: "кандидатът участва активно в партийния живот на районната организация и безплатно осигурява анимации по време на наши инициативи".

Той посочи, че на места има допълнителни мотиви като "смяната на настоящия директор е наложителна поради политическа обвързаност с БСП".

„На част от имената, които са в списъците има и опознавателни знаци, за да не се сбърка човекът и да го махнат - "братовчед на министъра", примерно, назначен от Калина Илиева”, каза още Ерменков.

По думите му целият партиен арсенал е използван, за да бъдат освободени ключови места, за да бъдат попълнени с подходящи хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.02 2014 в 11:23

Хей,"враждуващите"лагери от всички фронтове!Като Ви чете
човек и остава с впечатление,че и Вие се борите за някое
"кадрувано"място!Не ли?Дано поне се борите за достойна кауза
,че ако Ви изпреварят и остане само бройката-надзирател в
централния...кво шъ прайм тогава?Пиленцата на мама те невин-
ни!

12.02 2014 в 10:38

P.S.
Избора на Ралица Again показа, че при определени обстоятелства всички играят заедно, когато имат интерес. Същото важи за екскурзиите до Тайван и телефончетата Vertu. Но този фанатизъм с който плюете по ГЕРБ, а прощавате на чалми и комунета... Е тва не мога да повервам, че някой с акъла си ще го прави по съвест. Макар, че другарят Кутев го каза, може би ще се придържаш към опорната му точка?

12.02 2014 в 10:34

Ама ако те послушам и отида на околоМръсното, да не те намеря там? Кифло, на фона на двете тройни коалиции бледнеят и Бойко, и Царя като беше сам, и Костов. Само такива като тебе не го виждат. Както казах - или си много в играта, или си наистина промит мозък. И искам да те питам: тайничко не симпатизираш ли и на Сидероглу? Нещо и в неговата риториката влизаш, но още не си ми казала строго "прочети планът Сидеров" като онази лелка Ташева.

12.02 2014 в 09:36

Другарко/другарю, on,
Надявам се, че са ви платили достатъчно за глупостите, които изписахте и изписвате всеки ден в полза на ГЕРБ и срещу опонентите им. Но виждам, че знаете една много вярна и точна думичка за герберАсткото управление - мракобесие. Не съм я ползвала тук (явно сте я зърнали някъде из многобройните си работни места), но пък съм абсолютно съгласна с този, който я е употребил по отношение на Бойко-Цветановото управление. Иначе това, че 1/3 от областните управители са представители на ДПС (но твърде малка част - етнически турци) не ме притеснява. Притеснява ме заиграването на ГЕРБ (Бойко, Цецко и особено Плевнелиев) с партията на Ердоган и самия Ердоган. То е доста по-опасно, отколкото това, че български граждани - етнически турци са областни представители или каквито и да било там в държавната администрация. И, ако вас това не ви притеснява, значи тъпотата, в която обвинявате опонентите си, е основното ви умствено качество. Хайде, изтичкайте да ви дадат заработената лепта, ако не - беж на околовръстното, чувала съм, че там проститутките можели да заработят и устно, не само писмено.

12.02 2014 в 00:46

А този случайно гардероба да си е отварял за през последната почти година? Току виж някой скелет е излязал оттам и му е проговорил на старобългарски...

Задминахте всички турски СериЯли. Като се замисли човек цялата атака си е един турски сериал...
Четейки това, как да не му се иска на човек да види всичките политици по стълбовете...

12.02 2014 в 00:39

Другарко Поля,
Учудвам се на безкрайната Ви безкритичност към БСП. Не е за първи път. Преди говорехте за мракобесие (дали знаеш какво значи думата? М? Как па не... ), сега за кадруването. Ами 1/3 от областните управители са турци, това благодарение на другаря Серьожа. Дано поне Ви плащат, защото иначе сте доста заблудена, да не кажа чак тъпа. Е, плащат ли? М?

12.02 2014 в 00:30

оффГЕРП

12.02 2014 в 00:10

Да то си е така от 89-та, че ако не е и от 44-та година......За съжаление това е родината ни .....

От друга перспектива ГЕРб, както и БСП и ДПС се нуждаят от кадри. При висшия ешалон границата политическа позиция и професионална позиция се размива. До някъде от правителството зависи кое ще доминира.....

За съжаление виждаме какви махленски мотиви движат нашите управляващи.

11.02 2014 в 22:49

акака и болен в акция!
смях в залата/това си ни управниците!
до там се докарахме

11.02 2014 в 22:47

Защо ни мислят за толкова глупави?Язък , че Бареков не е вече журналист , че да отрази на живо отварянето на шкафчето!!