Асен Василев: Ако Газпром подадат евтин газ за Чирен – защо не?

OFFNews 14 август 2022 в 17:05 10931 14

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Асен Василев

Ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев пред bTV.

Не мисля, че решението трябва да е базирано на идеология. Трябва да е базирано на това доколко сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем“, уточни той.

Бившият финансов министър напомни, че доставки от „Газпром“ може да има и по действащия договор.

Пред БНР Василев подчерта, че правителството не се е отказвало от договора с "Газпром" по правилата, по които е бил сключен: "С "Газпром" продължаваме да имаме договор и всеки ден сме изпращали заявка за получаване на количества. Няма един договор в Европа, по който "Газпром Експорт" да си изпълнява задълженията... Газ ще има".

По думите му упреците за хаос в енергетиката и липса на газ от страна на служебното правителство и на президентството са неоснователни.

„Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма доставчик, който да подава газ на не борсови цени, изключая дългосрочния договор с Азербайджан, който е директно свързан с интерконектора“, заяви той пред bTV.

Пред БНР също днес той коментира и въпроса за евентуалното коалиране с "Демократична България" за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Отговорът дали това ще се случи ще бъде даден в понеделник или вторник и той зависи от резултати от поръчано от ПП социологическо проучване.

За различията между ПП и ДБ той каза, че са не дясна, а центристка партия:

"От дясната част на спектъра сме взели това, че не искаме да се пипат данъчните ставки, а да се запази плоският данък и през събираемост и инициатива на частния сектор да се случват нещата. Имаме и най-високия ръст на индустрията в края на май, рекорден износ въпреки всички кризи.

От лявата част на спектъра сме взели доста широка социална програма. Пенсиите за последните 12 месеца се увеличиха със 167 лева, за последните 12 години – със 164. Имаме широка програма за увеличение доходите на учителите, на лекарите и медицинските сестри те бяха вдигнати, безплатни детски градини, безплатни учебници на ученици до 12. клас, данъчни облекчения за работещи родители."

На въпрос за евентуална повторна коалиция с БСП след вота Асен Василев отговори уклончиво на водещата предаването "Политически НЕкоректно": "И да, и не".

"БСП искат да се вдигнат данъците, да минем към прогресивен данък. Те имат доста по-агресивна социална програма, която трябва да бъде финансирана през по-агресивно облагане на фирмите и гражданите. Ние сме против това. Искаме да запазим текущото облагане и в рамките на това, което направим като събираемост, спиране на течове да се инвестира в социална програма", обясни той.

Василев увери, че ако ИТН влязат в парламента, ПП няма да се коалира с тях.

Бойко Борисов спира ГЕРБ да участва в управлението - каза още Василев.

"Целта на тези избори не е „Продължаваме Промяната“ да вземе най-много гласове. Нашата цел е да може да се сформира мнозинство от 121 гласа, което ясно да заяви, че няма да работи с господин Борисов, че ще спре всички кражби и няма да има „троянски кон“ в това мнозинство.

Той (Борисов) е нещото, което спира ГЕРБ да участват в управлението. Това го виждат и хората в ГЕРБ. ... Кой взема решенията в ГЕРБ? В "Продължаваме промяната" ги вземаме Кирил Петков, аз и един изпълнителен съвет от 10 човека. ... В парламента и навсякъде, когато трябва да се вземе решение, трябва да се обадят (бел. ред. на Борисов). ... Ние казваме: "Решенията в ПП се взимат от Кирил Петков, Асен Василев и изпълнителен съвет от 10 човека. И ние сме в управлението, ние сме кандидати за депутати, стоим с лицата си в управлението. Не седим на диванче някъде отстрани и да се преструваме, че вече не вземаме решенията, а всъщност да ги вземаме. Това е всъщност лицемерието, което съществува там.

Въпросът е хора, които трябва да са в затвора да не вземат решенията за тази партия".

Две са червените линии, по които няма да се преговаря с никого: "Нас ни интересува да сме сигурни, че няма да се краде и да не се сменя геополитическата ориентация на страната. Всичко друго подлежи на разговори".

Василев посъветва "всички партии да се зачистят от хора с корупционен интерес" и в отговор на въпрос каза, че срещу хора от ПП е имало два сигнала, които са били проверени и проверките са показали, че нещата не стоят съвсем по начина, по който са били представени, но въпреки това от ПП са ги препратили към инспекторати, които - "ако установят нещо, да продължават към прокуратурата".

Във връзка с отношенията между ПП и президента Румен Радев заяви:

"След смяната на Николай Павлов като директор на Булгаргаз и заради отнетия допуск на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ започна охлаждане в отношенията ни и те станаха стриктно институционални... Никога не сме били формирани като президентска партия".

Той насърчи служебния кабинет - ако види нещо нередно, да го коригира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

13

путин хуйло

15.08 2022 в 01:44

Със сигурност мерзавецът, боклукът, негодникът, подлецът хасан Vасилев е уведомен, че гЪZпром вече е отхвърлил преговори за доставка! Защо и кого се опитва да прави на луди тогава и защо пп-подмяната на пУтков се присламчват по този начин към гуменгадев и сVининова?

-1200

10

путин хуйло

14.08 2022 в 19:50

Дали маерзавецът, подлецът, буклукът, негодникът хасан василев би си зарежда автомобила на бензиностнация, чиито собствек маняк и психопат стреля по клиентите си с гранатомет?

1905

7

2021

14.08 2022 в 18:15

Каза и други неща по БНР - че са "отрязали" Газпром, защото нищо не им гарантира, че страната ще бъде натоварена с по-скъп газ, договорът не бил с фиксирана цена, а с актуална на борсата в момента. Журналистката не се сети да го пита: Че нали още при първато наше плащане може да се изчисли, дали ни изнудват. Ама кой да пита...
Каза и друго - че не иска да пипа плоският данък. Което значи, чорбаджиите работодатели да продължават да богатеят за себе си, а средния работник да взема 800-900 лв.

22547

5

dolivo

14.08 2022 в 18:06

по същата причина, по която Шрьодер направи зависима Германия от Руските ресурси