Ангел Антонов: НСО не изпълнява политически поръчки

Президентът не се меси в работата на службата, категоричен е шефът ѝ

OFFNews 08 януари 2016 в 12:53 6816 14

Ангел Антонов: НСО не изпълнява политически поръчки

Снимка БНТ

НСО не изпълнява политически поръчки, нито участва в политически решения на отделни партии и движения. Това каза в интервю за БНТ началникът на службата Ангел Антонов по повод твърденията на Лютви Местан, че охраната му е нарочно свалена заради отстраняването му като председател на ДПС. Той отказа да посочи дали охраната на Лютви Местан е била свалена и след това частично подновена, както твърди бившият лидер на ДПС. С подобна позиция излязоха вчера от службата, като основният мотив е, че става въпрос за класифицирана информация.

Антонов е категоричен, че снемането на охрана, както и назначаването ѝ, се извършва по ред и при условие, определени ясно в Закона за Националната служба за охрана и президентът няма отношение към това. По думите на Антонов държавният глава не може да влияе на комисията, която взима решение за охраната на политиците. 

БНТ: Как ще коментирате разказаното от Лютви Местан за снемането на охраната и частичното й възстановяване на следващия ден?

Ангел Антонов: Не мога да се ангажирам с коментар, но фактите са следните. Господин Лютви Местан е народен представител от 43-ото НС. Като такъв той е правоимащо лице и ползва охрана с решение на комисия, определена съгласно Закона за НСО. Снемането на охраната, както и назначаването й, се извършва по ред и при условие, определени ясно в закона. Желая да направя едно важно уточнение за НСО. Тя гарантира сигурността на категории публични фигури. Решенията за поставяне и сваляне на охраната се взимат от комисия в състав: главен секретар на МВР, председател на ДАНС и началникът на НСО. Всички решения се взимат от комисията, а когато е необходимо се призозвават да участват в комисията и вземането на решенията Служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба. Всички решения са дълбоко аргументирани. НСО не е нито разузнавателна, нито информационна служба. НСО борави с данни, факти и документирани обстоятелтва от другите правоохранителни или служби за национална сигурност, каквато ка МВР и ДАНС. Ние правим само оценка на риска и, повтарям, конкретната застрашеност според Закона за НСО. Така че всички внушения, които се правят по този въпрос, са неоснователни. Всичко, което е направено от тази комисия - и в последователност, и с документи, е напълно изрядно и по точката, и по буквата на закона.

БНТ: Господин Местан каза, че се чувства застрашен. Има ли заплаха за сигурността му?

Ангел Антонов: Не мога да коментирам лични, субективни усещания. Всеки един гражданин има различен начин на възприемане и реагиране на определена ситуация. Затова няма да коментирам това, което е казал г-н Местан. Пак повтарям, всичко това като информация се очертава в комисията и тогава се взимат решения. Нищо не се прави хей така, на лека ръка, а доста компетентни органи, каквито са и председателят на ДАНС, и всички ръководители на служби, които участват в тази комисия, вземат отношение съобразно информацията, която е придобита в държавните институции и съответните органи.

БНТ: През последните месеци има ли по-голям риск за сигурността на водещи политически фигури и взимат ли се по-спешни мерки?

Ангел Антонов: От информацията, с която комисията разполага - имаме доста утежнена среда за сигурност както в европейски, световен мащаб, така и в национален мащаб. Тече такава информация за конкретни лица, които се охраняват от НСО. Праавоохранителните органи и службите за сигурност взимат отношение по всички въпроси. Придобитата информация се докладва в комисията и съответно това се вземат мерки и се вземат решения как по-нататък ще работим и каква тактика ще използваме при охраната на ВИП-овете в Република България. Не мога да коментирам нищо, което по закон се явява клрасифицирана информация и не искам да ставам клиент на прокуратурата.

БНТ: Има ли отношение президентът към взимането на решения на комисията?

Ангел Антонов: Категорично заявявам, че не. Никой не влияе на комисията и още веднъж повтарям, комисията е орган, създаден по Закона за НСО и заседава в определен период от време. Нейните решения представляват класифицирана информация, която в срок от 6 месеца не се разгласява по никакъв начин. Президентът не участва пряко и не се меси в решенията на комисията. Президентът има отношение към службата като главнокомандващ и президент на Републиката, и тази служба е ситуирана към Президентството. Що се отнася до оперативното управление на службата, тя е изцяло под ръководството на началника на НСО.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II