Ангел Антонов: НСО не изпълнява политически поръчки

Президентът не се меси в работата на службата, категоричен е шефът ѝ

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2016 в 12:53 5890 14

Ангел Антонов: НСО не изпълнява политически поръчки

Снимка БНТ

НСО не изпълнява политически поръчки, нито участва в политически решения на отделни партии и движения. Това каза в интервю за БНТ началникът на службата Ангел Антонов по повод твърденията на Лютви Местан, че охраната му е нарочно свалена заради отстраняването му като председател на ДПС. Той отказа да посочи дали охраната на Лютви Местан е била свалена и след това частично подновена, както твърди бившият лидер на ДПС. С подобна позиция излязоха вчера от службата, като основният мотив е, че става въпрос за класифицирана информация.

Антонов е категоричен, че снемането на охрана, както и назначаването ѝ, се извършва по ред и при условие, определени ясно в Закона за Националната служба за охрана и президентът няма отношение към това. По думите на Антонов държавният глава не може да влияе на комисията, която взима решение за охраната на политиците. 

БНТ: Как ще коментирате разказаното от Лютви Местан за снемането на охраната и частичното й възстановяване на следващия ден?

Ангел Антонов: Не мога да се ангажирам с коментар, но фактите са следните. Господин Лютви Местан е народен представител от 43-ото НС. Като такъв той е правоимащо лице и ползва охрана с решение на комисия, определена съгласно Закона за НСО. Снемането на охраната, както и назначаването й, се извършва по ред и при условие, определени ясно в закона. Желая да направя едно важно уточнение за НСО. Тя гарантира сигурността на категории публични фигури. Решенията за поставяне и сваляне на охраната се взимат от комисия в състав: главен секретар на МВР, председател на ДАНС и началникът на НСО. Всички решения се взимат от комисията, а когато е необходимо се призозвават да участват в комисията и вземането на решенията Служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба. Всички решения са дълбоко аргументирани. НСО не е нито разузнавателна, нито информационна служба. НСО борави с данни, факти и документирани обстоятелтва от другите правоохранителни или служби за национална сигурност, каквато ка МВР и ДАНС. Ние правим само оценка на риска и, повтарям, конкретната застрашеност според Закона за НСО. Така че всички внушения, които се правят по този въпрос, са неоснователни. Всичко, което е направено от тази комисия - и в последователност, и с документи, е напълно изрядно и по точката, и по буквата на закона.

БНТ: Господин Местан каза, че се чувства застрашен. Има ли заплаха за сигурността му?

Ангел Антонов: Не мога да коментирам лични, субективни усещания. Всеки един гражданин има различен начин на възприемане и реагиране на определена ситуация. Затова няма да коментирам това, което е казал г-н Местан. Пак повтарям, всичко това като информация се очертава в комисията и тогава се взимат решения. Нищо не се прави хей така, на лека ръка, а доста компетентни органи, каквито са и председателят на ДАНС, и всички ръководители на служби, които участват в тази комисия, вземат отношение съобразно информацията, която е придобита в държавните институции и съответните органи.

БНТ: През последните месеци има ли по-голям риск за сигурността на водещи политически фигури и взимат ли се по-спешни мерки?

Ангел Антонов: От информацията, с която комисията разполага - имаме доста утежнена среда за сигурност както в европейски, световен мащаб, така и в национален мащаб. Тече такава информация за конкретни лица, които се охраняват от НСО. Праавоохранителните органи и службите за сигурност взимат отношение по всички въпроси. Придобитата информация се докладва в комисията и съответно това се вземат мерки и се вземат решения как по-нататък ще работим и каква тактика ще използваме при охраната на ВИП-овете в Република България. Не мога да коментирам нищо, което по закон се явява клрасифицирана информация и не искам да ставам клиент на прокуратурата.

БНТ: Има ли отношение президентът към взимането на решения на комисията?

Ангел Антонов: Категорично заявявам, че не. Никой не влияе на комисията и още веднъж повтарям, комисията е орган, създаден по Закона за НСО и заседава в определен период от време. Нейните решения представляват класифицирана информация, която в срок от 6 месеца не се разгласява по никакъв начин. Президентът не участва пряко и не се меси в решенията на комисията. Президентът има отношение към службата като главнокомандващ и президент на Републиката, и тази служба е ситуирана към Президентството. Що се отнася до оперативното управление на службата, тя е изцяло под ръководството на началника на НСО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2016 в 21:50

Антонов (генерал няма да го наричам, защото никак не прилича на такъв) да се поинтересува какъв е рейтингът на оглавяваната от него служба.

Да полюбопитства, ей така, абе аджеба, тия хора (гражданите), дето плащат масрафа, дали са доволни от работата ни, дали имат доверие в тази служба?

Антонов си кара, както си знае от времената на комунизма - важно е началниците да са доволни. На тях служим.

И защо шефът на НСО дава изявления пред медиите? Или и това не е политическа поръчка за прикриване гърба на Борисов, който де факто е разпоредил снемането на охраната на Местан (по молба на ортака си - Пеефски).

08.01 2016 в 20:04

-Иванчо, защо всеки ден си взимаш пари от джоба ми?!
-За да пазим Пешо. Страх го е, че ще го убият.
-Кой ще го убива? И защо с моите пари ще го пазите?!
-това е класифицирана информация...

08.01 2016 в 18:56


Никакви политически поръчки... Само... едни предложения.... на които не може да откажем.

08.01 2016 в 18:37

Е то остава и да си признае, нали ако изпее ще си изпати. Доган дето официално не е политик, има охрана от години и това не е случайно.

08.01 2016 в 17:13

Ааааааааааааааа, хахахахахахаха по-голяма глупост не бях чела, тоя май не е изтрезнял от празниците още !

08.01 2016 в 16:31

Гаврата с народа ни е толкова голяма, че дори вече и Ленка ми идва в по-вече!Аз съм жена, но вече и аз приемам, че без кръв да се пролее животът ни на тази територия става безсмислен, а за децата ни се очертава само робия и гавра!ТЕ НИ СМЯТАТ ЗА ОЛИГОФРЕНИ, разберете го! И както ДПС владее нискообразования си, наплашен и примиренчески настроен електорат (по-предприемчивите се изселиха и устроиха в Турция), така и нашите българските управници решиха да ползват тяхния опит за да си осигурят царството за вечни времена и прогониха с лоша политика, игра без правила и нагло крадене всичко що е предприемчиво, будно и читаво само да се справи в живота си така, че тук да останат само по-слабохарактерните и тези, които са по-плашливи да рискуват в живота. И резултатът е на лице - Мафията на власт, размахва камшика, а народът пъшка и превива гръб. Дали ще остане в калта или ще се оправи този презрян от господарите си народ?! Едва ли! Освен ако не се завърнат прогонените му деца да си поискат сметката!

08.01 2016 в 16:24

Съгласен. Не са политически поръчки. Мутренски са. То политици на власт няма.

08.01 2016 в 15:23

... и бюджетът ни е скромен.

08.01 2016 в 14:11

НСО не изпълнява политически поръчки, само от време навреме завива шоколад в станиол.

08.01 2016 в 13:31

Национално Соросоидно Обединение само да съм разбрала че защитавате еничарина Местан. Ще пазите гн Доган и гн Сидеров, които се борят срещу западните подлоги и наркомафиотите от натфис