НСО отказа да коментира охраната на Местан заради класифицирана информация

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2016 в 20:52 3716 4

НСО отказа да коментира охраната на Местан заради класифицирана информация
Ангел Антонов, началник на НСО

Националната служба за охрана (НСО) отказа да отговори какво решение е взето за охраната Лютви Местан и дали тя е била свалена и след това частично подновена, както твърди бившият председател на ДПС. След пресконференцията му от службата излязоха с позиция, в която обясняват, че не могат да коментират вида, обхвата и времетраенето на охраната на Местан, защото това е класифицирана информация. 

По тази причина няма законова възможност НСО да коментира изявления и твърдения на публични личности, отнасящи се до вида, обхвата и времетраенето на охраната без да наруши Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), се казва в позицията. В нея се посочва още, че решенията за охраната на едно или друго лице не са мотивирани "от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква". 

В текста се посочва редът за взимане на решения за охрана чрез нарочна комисия, в която влизат началникът на службага, главният секретар на МВР и председателя на ДАНС. 

Ето и пълния текст на позицията:

Позиция на НСО относно изявление пред медиите на народния представител в 43-то Народно събрание г-н Лютви Местан

Законът за НСО определя лицата, на които службата осигурява охрана. Съгласно чл. 22, ал.1, т. 2 народните представители попадат в кръга на тези лица. Законът определя реда и обстоятелствата, при които може да бъде осигурена охрана и на лица извън изрично посочените в закона. Това става единствено в случаи, когато има сигнали за конкретна застрашеност. Решение на кого да се осигури охрана се взема от комисия, състава на която е определен в Закона за НСО – Главният секретар на МВР, Председателят на ДАНС и Началникът на НСО. Това не е самостоятелно решение нито на НСО, нито на който и да е държавен орган.

Комисията разглежда всеки един случай самостоятелно, като преценява нивото на застрашеност, вида, обхвата и срока на мерките за охрана. По същия ред се разглеждат и случаите, когато основанието за охрана е отпаднало. Комисията отново взема решение за прекратяване на охраната на съответното лице. Във връзка с влизането в сила на Закона за НСО на 01.11.2015 г. тази комисия е провела няколко заседания, на които е разгледала данните за застрашеност на охраняваните лица и необходимостта от продължаване на охраната. На всички лица, за които съответните служби са констатирали, че не съществува заплаха за сигурността, е преустановена охраната.

Всички решения за осигуряване на охрана са единствено в зависимост от това дали съответните служби разполагат с информация за реална заплаха за живота и сигурността на съответното лице. Решенията на комисията представляват класифицирана информация, съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация. По тази причина няма законова възможност НСО да коментира изявления и твърдения на публични личности, отнасящи се до вида, обхвата и времетраенето на охраната без да наруши ЗЗКИ. Нито един случай не е разглеждан и решаван от комисията извън общите правила и нито едно решение не е мотивирано от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2016 в 10:36

Какъв е този свинчо на снимката и докога всичко извън закона ще се прикрива като класифицирана информация, толкова тъпи и жалки служби и на кого са от полза, КОЙ само ги ползва?!

07.01 2016 в 22:38

Ама ний закона го знаем бе.

07.01 2016 в 22:18

Еба си, един примат с наднормено тегло и двуцифрен брой думи в речника си, управлява страната и този шопар и кремълските интереси зад него се опитват да ги скрият зад съчетанието "класифицирана информация". Това вече стана синоним на "публична тайна"

07.01 2016 в 21:38

Е, то и Пеевски съвсем законно беше избран за председател на ДАНС. От тази декларация се убеждавам, че НСО трябва да се закрие.