Алгафари: И кучето ми се смее на мъжката дума на Първанов да хвърли оставка

Ива Оприкова 26 февруари 2015 в 12:43 8059 11

Снимка Фейсбук

"И кучето ми се смее от сутринта на мъжката дума на Георги Първанов да хвърли оставка като лидер на АБВ. И то не вярва до какво ниско падение може да падне бившият президент. До април има много време, ако наистина е решил да се раздели с партията и политиката и обяви предложението си на Националния съвет през април, съпартийците му няма да приемат оставката", коментира за ОFFNews бившият пиар на президента Нидал Алгафари. Заявката за оставка от председателския пост на Първанов в АБВ режисьорът определи като трик и поредната постановка.

"Не може да се говори за вътрешно партийна схватка между Георги Първанов и вицепремиера Ивайло Калфин заради различия по отношение на приетия от парламента дълг от 16 млрд. Първанов е човек, който минава през всички като валяк докато си вземе своето в схемата. Той си има тайна уговорка с властта и си работи за своя интерес, никак не се интересува от факта, че смачква и принизява авторитета на своите депутати до нулата. Тъй като предстоят местни избори и след вчерашния акт в пленарна зала той няма как да обясни на съпартийците си защо АБВ гласува с ГЕРБ и прие дълга от 16 млрд. и къде в това решение е лявата идея, Първанов предприе една постановка. В нея той излиза на сцената чист и в бяло, а депутатите - в кал. Имам пълна представа как се действа в тази партия и съм категоричен, че няма някакво дори нищожно решение или гласуване да мине, ако Първанов не го е утвърдил лично, ако не е казал -"да". Считам, че депутатите от АБВ няма да имат силата да защитят достойнството си и ще приемат ролята на "окалени", дадена им лично от партийния лидер. Ако приемем, че поведението на АБВ е на една везна - на единия край е достойнството на парламентарната група, на другия е Първанов. За депутатите на АБВ има два варианта: да покажат достойнство и да се еманципират от лидера си или да приемат постановката на Първанов, че те са гласували дълга без да е съгласувано решението с него, което е абсолютно невярно", коментира бившият пиар на президента. 

За бившия вътрешен министър Румен Петков пък Алгафари е категоричен, че той ще поеме по посоката на Първанов, защото единственият начин бившият депутат на БСП да остане в политическата система въобще е да стои неотлъчно до своя него. "Румен Петков е политически труп без Георги Първанов", посочва Алгафари.

Скептична по въпроса за оставката беше и Татяна Дончева.

"Като наистина си подаде оставка Георги Първанов, ще коментирам. До провеждането на Национален съвет на АБВ през април има много време", обяви пред ОFFNews лидерът на "Движение 21".

Вчерашното решение на НС е крайно непопулярно и опитните политици много добре разбират, че бъдещата политическа съдба на онези, които се ангажират с него, е под въпрос. Така социологът Юрий Асланов коментира пред БНР заявката за оставка от председателския пост на АБВ на Георги Първанов:

"Няма значение как хората си превеждат дискусията за държавния дълг, те са убедени, че няма да видят и лев от тези 16 млрд., а за сметка на това те ще трябва и да плащат", допълни Асланов.

По отношение на Патриотичния фронт той заяви: "Партията си дава сметка, че това решение ги обезличава, и то много сериозно, и ще се помъчат да се върнат на терена".

Асланов смята, че с решението за дълга управляващите са си осигурили политическия комфорт: "Очевидно зад кулисите се развива нещо на базата на интересите, на договорките, нещо, което свързва мнозинството от депутатите по много по-траен начин, отколкото принципите", завърши социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!