Първанов: Срещата Борисов и Станишев напомня на Кърджалийското кафе

Ива Оприкова 13 февруари 2015 в 09:59 1682 1

"Приветствам диалога във всички посоки, между всички лидери, защото в крайна сметка това влияе върху атмосферата на българската политика. Срещата на премиера Бойко Борисов и Сергей Станишев в Брюксел съвсем не е целувката на „Орлов мост“, но повече ми напомня на Кърджалийското кафе. Добре е, че говорят за Шенген, но защо се пропускат теми като ситуацията с Украйна или пък защо не се иска да отпаднат мониторинговите доклади за България", коментира лидерът на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов пред Нова телевизия. 

Той коментира и актуалната тема у нас за  позицията на България във военния конфликт в Украйна. "България не трябва застава срещу Русия, това ще противопостави още обществото", каза Първанов.

"Нашата позиция е специфична за кризата в Украйна. Единствено АБВ предложи да има позиция на парламента, така тя ще се превърне в закон. Ние сме категорични за ненамеса на България в този конфликт и заставане срещу Русия. Когато става дума за Русия, България не може да си позволява участие в никаква атака срещу нея", коментира лидерът на АБВ.

Първанов е категоричен, че никой не бива да се притеснява от изграждането на координационен център на НАТО в София, но учения и дрънкане на оръжия на наша територия не трябва да се допускат.

В Косово, Ирак и Либия България запази своята солидарност с НАТО, но когато става дума за Русия, ние трябва да имаме право на специфична позиция, противопоставянето в обществото ще стане още по-страшно. Измислици са твърденията, че падането на първото правителство на Борисов е свързано с Русия, заяви Първанов.

По темата за подслушванията на протестиращи и журналисти по разработката "Червеи" лидерът на АБВ настоява да се изясни от прокуратурата кой и как евентуално е бъркал в информационния масив на МВР, и има ли данни, които са използвани от бизнеса или от частни лица.

Някой трябва да бъде вкаран в затвора за тези безкрайни компромати в сектора за сигурност. Надявам се, че прокуратурата ще си свърши работата. Със сигурност главният секретар на МВР и ръководството на ДАНС трябва да си отидат, категоричен е бившият президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!