150 000 лв. за заплати на общинските съветници в София ще станат помощ за културни дейци

OFFNews 12 април 2020 в 14:50 11098 0

Снимка БСП

Калоян Паргов

На предстоящата сесия в четвъртък ще бъде гласуван доклад, с който средствата за заплати на съветниците в СОС този месец ще бъдат дадени в помощ на хората на културата и изкуството в София. Това съобщи председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов по Bulgaria ON AIR.

"Те са сред най-силно засегнатите от тежката криза. А това решение го обсъждаме от десетина дни в СОС, както и на председателски съвет, обясни Калоян Паргов. - Решихме да изготвим доклад за Програма "Солидарност", а сред вносителите съм и аз. Така заплатите на всички участници в Надзорните съвети на органите към Столична община, които са общо около 150 000 лева, ще бъдат дадени като безвъзмездна помощ на културните дейци".

Според Паргов със сигурност до края на април наложените мерки от Националния оперативен щаб срещу вируса COVID-19 трябва да бъдат стриктно спазвани. "Много е важно да бъдем отговорни към себе си и към близките си, каза Калоян Паргов. - Според данните пикът се очаква около или малко след Великден. Тази седмица забелязвам раздвижване и активност у хората в София за разлика от предните 3 седмици от карантината. В центъра е пълно с автомобили и няма места за спиране по улиците, които попадат в "синя" зона. Ако тази повишена активност на хората продължи и идната седмица, може би ще трябва да помислим за връщане на платеното паркиране в "синя" и "зелена" зона".

Калоян Паргов смята, че забраната за посещаване на градските паркове и на Витоша трябва да бъде преосмислена. "Времето вече се оправя и предполага разходки и стоене на открито, коментира той. - Това също има отношение към здравето ни. Но трябва да има ред и контрол, за да не бъде допуснато струпване на много хора на едно място".

Сега е време за единение, за търсене заедно на пътя, който най-бързо би ни извел от тежката криза, каза още Паргов. Според него здравната криза, която страната ни, а и светът преживяват в момента, ще доведе до тежки последствия. "И те ще продължат много по-дълго от тези 2-3 месеца, през които сме в карантина и се борим с непознатия вирус COVID-19, коментира още той.

“Социално-икономическите последствия много ни притесняват. Затова с колегите от групата на БСП в СОС проявихме голяма активност и се включихме още от първата седмица на извънредното положение в търсенето на мерки за справяне с проблемите, които ни връхлетяха. Имахме наш представител в сформираната по спешност работна група в Столична община, която трябваше да изготви доклад с антикризисни мерки. Нашите предложения бяха 20, а в доклада попаднаха 15. Идния четвъртък предстои онлайн сесия на Столичния общински съвет, на която ще гласуваме този доклад", каза Паргов.

Според него нужда от специално внимание при взимането на мерки имат два сектора - здравеопазване и транспорт. "Болниците и ДКЦ-тата са търговски дружества, а заради извънредното положение те са със силно намалени приходи и съществува риск да изпаднат в несъстоятелност след няколко месеца, коментира той. - Още в края на април те няма да имат възможност да покрият разходите си и има сериозна опасност персоналът да остане без заплати. Същата е ситуацията в транспорта. Загубите там за последните два месеца са 20 милиона лева. Прогнозите са, че до средата на май тази сума ще се удвои и ще стигне 40 милиона и повече. За да може градският транспорт да продължи да функционира нормално, ще трябва да бъдат отделени допълнителни средства. С колегите от групата на БСП предложихме да бъде увеличено субсидирането по Регламент №1370 на Европейския съюз".

Калоян Паргов коментира и ситуацията с отчетно-изборния цикъл в БСП, който беше спрян заради кризата с COVID-19. "Ако на 13-ти май бъде отменено извънредното положение, ще се опитаме през юни да проведем оставащите конференции - районни и градски, обясни той. - Това означава, че прекият избор на председател и конгресът след това ще останат за есента, тъй като летният период не е особено подходящ за провеждане на подобни форуми".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови