Заснетият пиян проф. Драганов нарече студентите подли соросомолчета

Александра Маркарян Последна промяна на 12 декември 2013 в 13:15 6275 32

В клипа са уловени проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Катедра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов.
В клипа са уловени проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Катедра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов.

 

Проф. Драгомир Драганов нарече студентите, които го заснеха в нетрезво състояние в Ректората, "три самозабравили се соросомолчета". Той коментира видеото на Ранобудните студенти днес в интервю за в. "24 часа"

Професорите Драганов и Константин Рабаджиев (ръководител на катедра "Археология") от Историческия факултет на Софийския университет бяха заснети в нощта на 27 ноември да пият в Ректората. Дни по-късно двамата бяха наказани дисциплинарно от ръководството с предупреждение за уволнение.

На въпрос дали професорът е простил на студентите, заснели клипа, Драганов отговаря:

"А вие бихте ли простили на подлостта и безочието? Утехата ми е, че става дума не за 14-те хиляди студенти от сградата на Ректората, а за три самозабравили се комсомолчета, пардон, соросомолчета, които се изживяха като отрядници от най-гнусните времена на комунизма".

Той заявява, че тези студенти са "болшевичета по дух и начин на мислене", чиято логика е "който не е с нас, е против нас" и подлежи на "всякакви обиди, унижения, публични заклеймявания и гаври с личността".

Историкът определя наказанието "предупреждение за уволнение" като несправедливо. 

"А как да е справедливо, като още на 26 ноември Контролният съвет на СУ обяви окупацията за незаконна? Значи онези, които на 3 декември са ми (или ни, защото сме двамата с колегата проф. Рабаджиев, ръководител на Катедрата по археология) наложили наказанието, са знаели, че незаконно ни санкционират в подкрепа на закононарушители. Ако това е справедливост, здраве. Колегите юристи още се кикотят...", казва професорът.

За него няма нищо скандално във факта, че преподаватели пият алкохол в Ректората посред нощ.

"Но, извинете, какво скандално има в това, че цялата колегия си е позволила след края на напрегнат работен ден да отбележим четири радостни събития? Скандално е по-скоро това, че тези събития се натрупаха "на куп" именно поради незаконната (и продължаваща вече близо 45 дни) окупация.

Скандално е, че в 2 или 3 през нощта трима "ранобудни", но не студенти, ами обикновени "агенти" нахлуха неканени при колегията. Скандално е, че си позволиха да ни обвинят, че не сме били спазвали правилата на, отново подчертавам, незаконната им окупация! Още в деня на излъчването на клипа имах редовни учебни занятия. И от тогава - вече 4 пъти. Имаме да наваксваме материал - и те, и аз...", заявява Драганов пред "24 часа".

Според него студентите са свалили пълната окупация на Ректората, защото "внезапно май им просветна, че ако не пускат и администрацията, няма кой да им приеме молбите за стипендии за следващата година, а срокът изтичаше на 18 ноември".

Драганов подлага на съмнение мотивите на протестиращите студенти с думите:

"След като една от окупантките ми заяви, че освен против правителството са и против "Южен поток", не знам защо силно ми замириса на шистов газ. Надявам се, схващате намека ми..."

Той заявява още, че с проф. Рабаджиев обмисляли дали да не съдят авторите на клипа по чл. 137 от Наказателния кодекс, който гласи:

"Който изложи лице, лишено от възможността да се самозапазва поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, по такъв начин, че животът му може да бъде в опасност, и като съзнава това, не му се притече на помощ, се наказва с лишаване от свобода до три години".

"Имаме и конкретни идеи как да постъпим при евентуален наш успех...", допълва професорът.

От интервюто личи, че проф. Драганов е недоволен не само от студентите, които протестират, но и от подкрепилите ги преподаватели. В отговор на въпрос за подалия оставка в подкрепа на студентите бивш декан на Философския факултет проф. Александър Димчев той заявява:

"Не желая да коментирам аргументите на моя бивш съотборник от футболната "скуадра" на Философско-историческия факултет и на преподавателите на СУ. Само ще добавя, че аз лично хич не бих се гордял с някои от имената под подписката на нищожната част от колегите в подкрепа на окупантите. Макар че, от друга страна, има логика да застават зад теб бивши комсомолски секретари и бивши доносници на Шесто..."

Според него, би било много по-смислено студентите да протестират с искане за повече пари за СУ, отколкото заради липсата на морал у българските политици и с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2013 в 13:36

Тоест - да протестират и да изискват от държавата, на която още нищо не са дали, са вече порастнали, но да са отговорни за поведението си не са?

13.12 2013 в 11:49

В едно изявление от преди няколко дни Ивайло Динев говори за това, че студентската окупация на СУ не прилича на никоя друга в историята на България, а на събитията във Франция през 1968 г. В тази връзка знаете ли, че тези събития бяха подчинение на изцяло леви идеи и до студентите застанаха леви интелектуалци като Сартр, Симон дьо Бовоар, Фуко и прочие? И Ивайло Динев ли е "мръсен комунист"?

13.12 2013 в 02:07

мри, шорошомолец

12.12 2013 в 22:34

Дедко, позволявам си макар и плахо, да допълня, че въпросните нямаха и продължават да нямат смислена идея за нищо! Не само за висшето образование, по принцип нямат идея.
Заченати в #оставФка! живели в #оставФка, ще се пръснат като листа есента (по манол глишев) ненужни, за измитане.

12.12 2013 в 22:29

Танко Компетента па са изока!
Юря-яяя-я-яяяяяяяя!

12.12 2013 в 22:27

След тези думи можеш да бъдеш напълно сигурна, че въобще не те е разбрал. Ама хич.

12.12 2013 в 20:36

Не съм защитник на нито един "професор", защото това са комунисти назначени по партийна линия, но и не са студентите които ще казват какво и как да се прави в Университета.
Въобще не съм склонен да подкрепя такава окупация при положение че нямаше нито една смислена идея която конкретно да касае висшето образование.

12.12 2013 в 19:57

След като е "храм на науката", какво прави върховния му жрец, след като и на идиота е ясно, че окупацията, издигнала политически искания е незаконна? Мълчи като наакан. Що не почнете оттам, а? :)

12.12 2013 в 19:51

падай в трапа, комуняга

12.12 2013 в 19:21

Шорошомолците се държаха се като студентско Гестапо. Гнусни доносници, новата оруелова "нравствена полиция". Самозвани комисари на незаконната и фарсова окупация преследват, гонят, снимат и подиграват.

Докато преподавателите са нарушили единствено правилника на университета, студентите са нарушили и конституцията, в чийто член 32, ал. 2 пише: “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.”

Нарушили са и чл. 137 от Наказателния кодекс: „Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.”