Заснетият пиян проф. Драганов нарече студентите подли соросомолчета

Александра Маркарян 12 декември 2013 в 13:15 7127 32

В клипа са уловени проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Катедра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов.
В клипа са уловени проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Катедра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов.

 

Проф. Драгомир Драганов нарече студентите, които го заснеха в нетрезво състояние в Ректората, "три самозабравили се соросомолчета". Той коментира видеото на Ранобудните студенти днес в интервю за в. "24 часа"

Професорите Драганов и Константин Рабаджиев (ръководител на катедра "Археология") от Историческия факултет на Софийския университет бяха заснети в нощта на 27 ноември да пият в Ректората. Дни по-късно двамата бяха наказани дисциплинарно от ръководството с предупреждение за уволнение.

На въпрос дали професорът е простил на студентите, заснели клипа, Драганов отговаря:

"А вие бихте ли простили на подлостта и безочието? Утехата ми е, че става дума не за 14-те хиляди студенти от сградата на Ректората, а за три самозабравили се комсомолчета, пардон, соросомолчета, които се изживяха като отрядници от най-гнусните времена на комунизма".

Той заявява, че тези студенти са "болшевичета по дух и начин на мислене", чиято логика е "който не е с нас, е против нас" и подлежи на "всякакви обиди, унижения, публични заклеймявания и гаври с личността".

Историкът определя наказанието "предупреждение за уволнение" като несправедливо. 

"А как да е справедливо, като още на 26 ноември Контролният съвет на СУ обяви окупацията за незаконна? Значи онези, които на 3 декември са ми (или ни, защото сме двамата с колегата проф. Рабаджиев, ръководител на Катедрата по археология) наложили наказанието, са знаели, че незаконно ни санкционират в подкрепа на закононарушители. Ако това е справедливост, здраве. Колегите юристи още се кикотят...", казва професорът.

За него няма нищо скандално във факта, че преподаватели пият алкохол в Ректората посред нощ.

"Но, извинете, какво скандално има в това, че цялата колегия си е позволила след края на напрегнат работен ден да отбележим четири радостни събития? Скандално е по-скоро това, че тези събития се натрупаха "на куп" именно поради незаконната (и продължаваща вече близо 45 дни) окупация.

Скандално е, че в 2 или 3 през нощта трима "ранобудни", но не студенти, ами обикновени "агенти" нахлуха неканени при колегията. Скандално е, че си позволиха да ни обвинят, че не сме били спазвали правилата на, отново подчертавам, незаконната им окупация! Още в деня на излъчването на клипа имах редовни учебни занятия. И от тогава - вече 4 пъти. Имаме да наваксваме материал - и те, и аз...", заявява Драганов пред "24 часа".

Според него студентите са свалили пълната окупация на Ректората, защото "внезапно май им просветна, че ако не пускат и администрацията, няма кой да им приеме молбите за стипендии за следващата година, а срокът изтичаше на 18 ноември".

Драганов подлага на съмнение мотивите на протестиращите студенти с думите:

"След като една от окупантките ми заяви, че освен против правителството са и против "Южен поток", не знам защо силно ми замириса на шистов газ. Надявам се, схващате намека ми..."

Той заявява още, че с проф. Рабаджиев обмисляли дали да не съдят авторите на клипа по чл. 137 от Наказателния кодекс, който гласи:

"Който изложи лице, лишено от възможността да се самозапазва поради малолетство, престарялост, болест или изобщо поради своята безпомощност, по такъв начин, че животът му може да бъде в опасност, и като съзнава това, не му се притече на помощ, се наказва с лишаване от свобода до три години".

"Имаме и конкретни идеи как да постъпим при евентуален наш успех...", допълва професорът.

От интервюто личи, че проф. Драганов е недоволен не само от студентите, които протестират, но и от подкрепилите ги преподаватели. В отговор на въпрос за подалия оставка в подкрепа на студентите бивш декан на Философския факултет проф. Александър Димчев той заявява:

"Не желая да коментирам аргументите на моя бивш съотборник от футболната "скуадра" на Философско-историческия факултет и на преподавателите на СУ. Само ще добавя, че аз лично хич не бих се гордял с някои от имената под подписката на нищожната част от колегите в подкрепа на окупантите. Макар че, от друга страна, има логика да застават зад теб бивши комсомолски секретари и бивши доносници на Шесто..."

Според него, би било много по-смислено студентите да протестират с искане за повече пари за СУ, отколкото заради липсата на морал у българските политици и с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!