СУ за записа с пияните преподаватели: Видеото дискредитира и студентите

Александра Маркарян 29 ноември 2013 в 13:20 10855 77

Oкупираният Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов
Oкупираният Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов

 

Пияните преподаватели от видеото, разпространено от Ранобудните студенти рано тази сутрин, са дали обяснения на ректорското ръководство на Софийския университет. По всяка вероятност те ще бъдат наказани. Това става ясно от позицията на СУ, разпространена днес.

"По повод инцидента с двамата преподаватели от Историческия факултет ректорското ръководство на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ заявява, че те вече са дали своите писмени обяснения. Днес деканското ръководство на Историческия факултет ще ги обсъди и ще направи своите предложения за наказания", се казва в нея.

Ректорското ръководство категорично заявява, че няма да прилага двоен стандарт към евентуални нарушения на преподаватели и студенти, категорични са от СУ.

От СУ изразяват съжалението си, че с това видео дискредитира и самите студенти.

"Заедно с това ректорското ръководство иска да изкаже съжаление, че студенти, използвайки този инцидент, падат на нивото на тези, срещу които се борят. Няма да допуснем да ни поучават тези, които не само повече от месец съзнателно нарушават правилника на Университета, но и правата на мнозинството студенти и преподаватели, които не приемат тяхната акция", пише още в позицията си ректорското ръководство.

Рано тази сутрин студентите разпространиха видео, от което се виждат пияните преподаватели  от Историческия факултет проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Катедра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов. От кадрите се виждат и празни бутилки с алкохол в аудитория в Ректората. Студентите кръстиха видеото "Морал и градус" и обясниха, че на видеото са заснели преподаватели, критикуващи окупацията.

Три са възможните дисциплинарни наказания за преподавателите, съгласно Правилника на СУ: забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. При дисциплинарно наказание "уволнение" се прекратяват трудовите правоотношения между СУ и наказания преподавател.

Правилникът изисква всеки преподавател "да се отнася с уважение към честта и достойнството на колегите си, на студентите, на докторантите, на специализантите и на работниците и служителите от административния и помощен персонал; да пази доброто име на академичната общност и на Университета и да не злоупотребява с доверието им; да спазва правилата на добрите нрави и на академичната етика на територията на Университета".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!