Морал на градус - студенти заснеха пияни преподаватели, критикуващи окупацията

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2013 в 08:25 22449 89

Входът към окупираната от студенти зала на СУ. Снимка: Сергей Антонов
Входът към окупираната от студенти зала на СУ. Снимка: Сергей Антонов

Ранобудните студенти заснеха пияни преподаватели от СУ и разпространиха кадрите до медиите. Младежите кръстиха видеото "Морал на градус", защото негови герои са преподаватели, критикуващи окупацията.

В клипа са уловени проф. д-р Костадин Рабаджиев – ръководител Катедра „Археология”, и проф. дин Драгомир Драганов.

„Последните грубо нарушаваха не само режима на Окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност в частност и всеки един член на обществото въобще би следвало да спазват. С цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка те се позоваха на научния си авторитет като основание за поведението си”, пишат Ранобудните.

Действието се развива в учебен кабинет и в коридорите на Ректората. В клипа се вижда как преподавател придържа свой колега, изгубил според студентите координация вследствие употреба на алкохол, да не се строполи на пода.

Видеото е заснето на 27 ноември.

Това, че представяме събитията от тази нелепа нощ с ирония ни най-малко не означава, че сериозността на ситуацията трябва да се подценява и има няколко основни факта, които трябва да бъдат коментирани пред обществото. На първо място не считаме за етично и коректно да бъдем въвлечени в подобна жалка ситуация именно от преподаватели, които многократно публично са заявявали, че окупацията им пречи да провеждат учебния процес в сградата на Ректората и възпрепятства научната им дейност. В израз на тази позиция те са положили своите подписи в организираната срещу Ранобудните подписка, подкрепена и с порядъчен брой медийни изяви против Окупацията. Многократно сме били несъстоятелно обвинявани в частни разговори и в публичното пространство, че се възползваме от академичната автономия, за да провеждаме политическа пропаганда. Но нашите обществени прокурори се възползваха от същата тази неприкосновеност на университетската територия, за да се доведат до състояние, в което отдавна биха били отведени в изтрезвителя от органите на реда, ако не бяха дебелите стени на Алма Матер, пишат "Ранобудните".

В заключение активистите от окупацията на СУ риторично се питат: "През изминалите месеци единият от героите в тази нощна сага публично обвиняваше студентите, че са се събудили късно, но далеч по-важният въпрос е как въобще се е стигнало до този протест/процес под тежестта на такива авторитети?"

Пълният текст на декларацията на Ранобудните:

ГРАДУСЪТ НА МОРАЛА – DRINK AND TEACH

 

На 26-ти ноември, в девет и половина вечерта, в Аулата започна обичайното Общо събрание на Ранобудните студенти. То продължи в разгорещени дебати за следващите стъпки на окупацията чак до 3 часа сутринта на следващия ден. След като дискусиите приключиха част от студентите се отправиха към Южното крило на Ректората с надеждата най-после да вечерят. Този план обаче претърпя неочакван обрат, след като Ранобудните случайно се натъкнаха на импровизирано „матине“, съсредоточено около персоните на двама изтъкнати професори. Последните грубо нарушаваха не само режима на Окупацията и правилника на Алма Матер, но и всякакви етични норми, които представителите на академичната общност в частност и всеки един член на обществото въобще би следвало да спазват. С цигара в уста и пластмасова чаша, пълна с водка, в ръка те се позоваха на научния си авторитет като основание за поведението си. „Добре дошли!“ – отрониха преподавателите. „Добре заварили, но май, че ние сме заварили!“ – отвърнаха Ранобудните, които въобще не си бяха лягали. Този отговор разбуди и разбуни духовете и съзнанията в залата до такава степен, че по-координираният професор чевръсто се опита да прогони със сила наглите окупатори, които си позволяваха да поставят под въпрос абсолютната му власт на Ръководител катедра като основание за превръщането на академичната територия в среднощен локал. Крахът на инициативата за физическо въздействие и неуспешният опит на втория преподавател да се ориентира в обстановката и да разпознае новодошлите доведоха до по-дипломатичен подход, въплътен в покана за присъединяване към заформилия се терен. След изясняване на позициите в спора се стигна до решение за напускане на залата, чието привеждане в действие доведе до сложна хореография с кулминация в три акробатични падания, изпълнени от двама професори и един чин. С рефрен на уста „мишките да се махат“ преподавателите се затътриха с валсова стъпка и известна доза пируети към кабинетите си, като всеки от тях се шмугна в собственото си обиталище, вероятно в израз на обвиненията, че окупацията води до разделяне на академичната общност. Своеобразната контраокупация на катедрените кабинети загуби координация, след като една част от академичните авторитети напусна работното си място около час преди започването на първите лекции. От своя страна, по-радикалното крило остана заключено за неопределено време, като беше забелязано около 9 часа сутринта да се завръща в личната си цитадела с кофичка кисело мляко в ръка.

Това, че представяме събитията от тази нелепа нощ с ирония ни най-малко не означава, че сериозността на ситуацията трябва да се подценява и има няколко основни факта, които трябва да бъдат коментирани пред обществото. На първо място не считаме за етично и коректно да бъдем въвлечени в подобна жалка ситуация именно от преподаватели, които многократно публично са заявявали, че окупацията им пречи да провеждат учебния процес в сградата на Ректората и възпрепятства научната им дейност. В израз на тази позиция те са положили своите подписи в организираната срещу Ранобудните подписка, подкрепена и с порядъчен брой медийни изяви против Окупацията. Многократно сме били несъстоятелно обвинявани в частни разговори и в публичното пространство, че се възползваме от академичната автономия, за да провеждаме политическа пропаганда. Но нашите обществени прокурори се възползваха от същата тази неприкосновеност на университетската територия, за да се доведат до състояние, в което отдавна биха били отведени в изтрезвителя от органите на реда, ако не бяха дебелите стени на Алма Матер.

Заявяваме, че участниците в среднощното „матине“ не са лицето на Университета. Ние се гордеем, че сме част от академичната общност не заради тях, а заради онези преподаватели, от които научаваме как да работим успешно, но и как да живеем достойно. Искаме ясно да разграничим едните от другите, защото нямаме за цел да уронваме престижа на нашата Алма Матер.

От своя страна, преподаватели, които подриват нашата морална позиция и се кичат с отличия на университета, получени в същата тази Аула, която днес е сърцето на националната съвест, след тази постъпка не могат да продължат да си затварят очите – пък макар и под тежестта на алкохолното опиянение – за факта, че ние се борим за морал не просто сред политическия елит, но и в обществото като цяло и в нашата собствена академична общност. През изминалите месеци единият от героите в тази нощна сага публично обвиняваше студентите, че са се събудили късно, но далеч по-важният въпрос е как въобще се е стигнало до този протест/процес под тежестта на такива авторитети? 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2013 в 00:07

СТУДЕНТИТЕ ПОСТЪПИХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГЛУПАВО!! ТРЯБВАШЕ ДА ОБЯВЯТ ПИЯНСТВОТО НА ТЕЗИ ИДЕОЛОГИЗИРАНИ И ВПИЯНЧЕНИ ОТРЕПКИ, НО БЕЗ(!!!) ДА ПОКАЗВАТ ФИЛМА! БЕЗ ДА ДАДАТ ДОРИ НАМЕК, ЧЕ НЕЩО Е ЗАПИСАНО. ЩЕШЕ ДА ПОСЛЕДВА БУРЯ ОТ ОБВИНЕНИЯ- ЗА КЛЕВЕТНИЧЕСТВО, КОНСПИРАЦИИ, ДРАГОМИР НАСРАНОВ ЩЕШЕ ДА КАЗВА ЧЕ ПИЕ ХАПЧЕТА ЗА ДИАБЕТ И ДА СЕ КРЪСТИ, ЧЕ НЕ Е БЛИЗВАЛ АЛКОХОЛ ОТ МЕСЕЦИ, ДРУГИЯ, С ПАТЕШКАТА ФИЗИОНОМИЯ, ЩЕШЕ ДА РАЗПРАВЯ, ЧЕ СА ПИЕЛИ ЧАЙ И ШВЕПС, ЩЕШЕ ДА ИСКА НАКАЗАНИЯ ЗА КЛЕВЕТНИЦИТЕ. . . И ТОГАВА ЧАК ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗВАДИ ЗАПИСА. В ЖЕЛАНИЕТО ДА НАПРАВЯТ СЕНЗАЦИЯ, СТУДЕНТИТЕ ЗАСРАХА РАБОТАТА!!

02.12 2013 в 14:45

За съжаление това е практика в Историческия факултет на СУ.
Който желае да получи още по-детайлна картина на академичното гниене у нас, ето: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/12/02/dr-rab-drunk/

30.11 2013 в 15:45

Не съм и очаквал коментар по същество. Сега кажи, червен боклук, глупак, лустрация и си се изчерпал. След това отиди да снимаш с мобилния телефон и да раздаваш морални присъди от позицията на "чист" и неопетнен ранобудник. :-D

30.11 2013 в 15:12

На наблюдателността ти може само да ти завиди човек :-)

30.11 2013 в 14:49

Това ли са новите опорни точки??? Ако имаше поне пет грама мозък в главата си, щеше да осъзнаеш колко абсурдно звучиш!!! Ама ги нямаш, съдейки по правописа ти :-(

30.11 2013 в 13:37

Лицемерието си личи и без опорни точки. Наздраве на "ранобудните талибани" преди да са забранили всичко и да са сложили забрадки на жените.

30.11 2013 в 13:31

Нито обяснявам, нито защитавам, всички са възрастни хора и могат да носят отговорност за действията си. Ако трябва обаче да сравнявам морала на едните и другите, мога да приема някой да се почерпи и да прекали дори затворен в с колегите си абсолютно частно, дори и на работното си място. 90% от офисите в България, които съм посещавал правят точно същото по това време на годината. Да снимаш обаче пиян човек, който нито е на работа нито ангажира някой друг е 1000 пъти по-грозно. Ехидните коментари на новите талибани много ми приличат на едновремешните примерни комсомолци дето слушаха какво се говори по купоните и после пееха на правилното място. Тогава нямаше телефони с камери, но морала и на едните и на другите е абсолютно еднакъв (без)крайни лицемери. Пожелавам им да успеят в живота!

30.11 2013 в 10:26

Изкушавам се добавя и нещо за съвременните "глашатаи". Постъпката на тези "шилета-сугарета" можем да я отдадем на късното им "раждане" за пишман-демокрацията ни, но гнусното поведение на босфор тв, където уж са значително по-възрастни от 'шилетата -...", показа и доказа, че там се подвизават само "бълнуващи", както е обяснил на малките дечица нашият възрожденец Петър Берон!

30.11 2013 в 10:14

На шестия ден, след като Господ създал и хората, Св. Петър го попитал: "Господи, ти добре създаде хората, ама как ще се познава, кои от тях са болни и кои долни?" Господ му отговорил: "Не се бой, Св. Петре, те сами ще се обаждат!" Та оставям на читателите да преценят към коя категория, от тези двете, са се "обадили", че спадат тези "шилета-сугарета" на споходилата ни, от преди четвърт век, "демоОБИрация" . За някаква тяхна мъдрост, въобще не става дума, защото П. Берон в "Добри съвети", на своя "Буковаръ с поучения" е записал следната народна мъдрост: "Мудри-атъ по много хортува кога помълчава, от колкото безумни-атъ кога бълнува !" Тук при йончевеца думата имат бълнуващите.

30.11 2013 в 07:50

Ама как се е почерпил, чак да му завиди човек :).