Преподавател за пиянския клип: Студентите ни пращат в "1984" на Оруел

Александра Маркарян 02 декември 2013 в 10:35 10220 85

Иван Бакалов Кадър: Нова тв
Иван Бакалов Кадър: Нова тв

 

 

"Когато някой се опитва да налага морал, това прилича на Министерство на истината и ние навлизаме в Оруел." Това заяви преподавателят във Факултета по журналистика и главен редактор на E-vestnik Иван Бакалов по повод видеото с пияните преподаватели, разпространено от Ранобудните студенти.

В дискусията по Нова тв се включиха още Константин Голев от Ранобудните студенти, Иво Мирчев - протестиращ и един от заснетите преподаватели в нетрезво състояние в Ректората - проф. Константин Рабаджиев, ръководител на катедра "Археология" в Софийския университет.

Проф. Рабаджиев подмина въпроса дали чувства, че има нещо укоримо в това в 3 ч. сутринта преподаватели да пият алкохол в сградата на Университета и разказа неговата версия. Той заяви, че нито подкрепя окупацията, нито правителството. Окупацията превръщала Университета в залог на битка, която "е предимно политическа".

Решението на студентите да заснемат и разпространят видеото "ми напомня едно черно-бяло мислене, което не търпи различното", заяви проф. Рабаджиев. Студентите, един вид, искали да изложат тези, които мислят различно.

"Едва ли има обществено място, където не се сервира алкохол", коментира още преподавателят.

Той обясни, че имало четири повода за "запиването": "Беше вторник, след заседание на Факултетния съвет, който се проведе след два месеца прекъсване заради окупацията. Повод беше изборът на професор, на един главен асистент, рожденият ден на проф. Драганов (бел. ред. Драгомир Драганов) и един по-млад колега беше станал баща. Не един, а четири повода".

"Поантата тук не е алкохолът, а изречението "Аз съм професор, а ти си глупак", заяви Голев.

"Ние сложихме заглавие на видеото "Морал на градус", защото това е паралел с поведението на Миков, когато нашите колеги влязоха в НС и той им каза аз съм председател тук и не ми пука какво мислите вие. Това е симптоматично за цялото ни общество - когато публични личности заемат някакъв пост, смятат, че могат да се държат така с останалите."

Той обясни, че с решението си да прекратят пълната окупация Ранобудните студенти са поели голям риск, след който са понесли сериозни критики от поддръжниците си. "И няма и 10 дни след тази крачка, когато заварихме тази картина в 3 ч. през нощта. За нас беше просто нередно да заварим така хора, които са заели такава позиция за окупацията".

Ако ние, които призоваваме за морал, си бяхме замълчали, трябваше да си тръгнем от Ректората с наведени глави, коментира той.

"Репликата бе изпусната в момента, когато няколко души влязоха и поискаха да ни изгонят от аудиторията, обяснявайки това с неспазване на окупацията", обясни преподавателят, след което Голев му припомни, че лично се е опитал да го "извлече" от стаята на запоя.

"Вие се възприемате като Министерство на вътрешните работи. Много съжалявам, ама вие не представлявате целия университет. Провалихте сесията на 20 000 студенти. Ние говорим за един пиянски случай", възмути се Бакалов.

"Вие се изживявате като едни комсомолци, много активни, които топят хората", продължи той.

Според него пиянството е "библейски грях".

"В Стария завей има описан случай с Ной, който се напил и лежал гол и един от синовете му показал неуважение и Ной го проклел с думите: "Ще бъдеш слуга на слуги". Това е и вашата ситуация", заяви Бакалов.

Той определи заснемането на видеото като "калташки номер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков