Преподавател за пиянския клип: Студентите ни пращат в "1984" на Оруел

Александра Маркарян Последна промяна на 02 декември 2013 в 10:35 9441 85

Иван Бакалов Кадър: Нова тв
Иван Бакалов Кадър: Нова тв

 

 

"Когато някой се опитва да налага морал, това прилича на Министерство на истината и ние навлизаме в Оруел." Това заяви преподавателят във Факултета по журналистика и главен редактор на E-vestnik Иван Бакалов по повод видеото с пияните преподаватели, разпространено от Ранобудните студенти.

В дискусията по Нова тв се включиха още Константин Голев от Ранобудните студенти, Иво Мирчев - протестиращ и един от заснетите преподаватели в нетрезво състояние в Ректората - проф. Константин Рабаджиев, ръководител на катедра "Археология" в Софийския университет.

Проф. Рабаджиев подмина въпроса дали чувства, че има нещо укоримо в това в 3 ч. сутринта преподаватели да пият алкохол в сградата на Университета и разказа неговата версия. Той заяви, че нито подкрепя окупацията, нито правителството. Окупацията превръщала Университета в залог на битка, която "е предимно политическа".

Решението на студентите да заснемат и разпространят видеото "ми напомня едно черно-бяло мислене, което не търпи различното", заяви проф. Рабаджиев. Студентите, един вид, искали да изложат тези, които мислят различно.

"Едва ли има обществено място, където не се сервира алкохол", коментира още преподавателят.

Той обясни, че имало четири повода за "запиването": "Беше вторник, след заседание на Факултетния съвет, който се проведе след два месеца прекъсване заради окупацията. Повод беше изборът на професор, на един главен асистент, рожденият ден на проф. Драганов (бел. ред. Драгомир Драганов) и един по-млад колега беше станал баща. Не един, а четири повода".

"Поантата тук не е алкохолът, а изречението "Аз съм професор, а ти си глупак", заяви Голев.

"Ние сложихме заглавие на видеото "Морал на градус", защото това е паралел с поведението на Миков, когато нашите колеги влязоха в НС и той им каза аз съм председател тук и не ми пука какво мислите вие. Това е симптоматично за цялото ни общество - когато публични личности заемат някакъв пост, смятат, че могат да се държат така с останалите."

Той обясни, че с решението си да прекратят пълната окупация Ранобудните студенти са поели голям риск, след който са понесли сериозни критики от поддръжниците си. "И няма и 10 дни след тази крачка, когато заварихме тази картина в 3 ч. през нощта. За нас беше просто нередно да заварим така хора, които са заели такава позиция за окупацията".

Ако ние, които призоваваме за морал, си бяхме замълчали, трябваше да си тръгнем от Ректората с наведени глави, коментира той.

"Репликата бе изпусната в момента, когато няколко души влязоха и поискаха да ни изгонят от аудиторията, обяснявайки това с неспазване на окупацията", обясни преподавателят, след което Голев му припомни, че лично се е опитал да го "извлече" от стаята на запоя.

"Вие се възприемате като Министерство на вътрешните работи. Много съжалявам, ама вие не представлявате целия университет. Провалихте сесията на 20 000 студенти. Ние говорим за един пиянски случай", възмути се Бакалов.

"Вие се изживявате като едни комсомолци, много активни, които топят хората", продължи той.

Според него пиянството е "библейски грях".

"В Стария завей има описан случай с Ной, който се напил и лежал гол и един от синовете му показал неуважение и Ной го проклел с думите: "Ще бъдеш слуга на слуги". Това е и вашата ситуация", заяви Бакалов.

Той определи заснемането на видеото като "калташки номер".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2013 в 02:57

Ей,мушморок!!Тук не е,сайт за тълкуване на сънища!

02.12 2013 в 22:55

Споко Поля и др. АНАЛизатори....
Професорите си пият съвсем законно.

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/law/zkn_vo.pdf

Закон за висшето образование - думи като "алкохол", спирт"(и производни), тютюн" - няма

Няма и в МОН http://www.mon.bg/result.jsp - освен Тютюн на Димитър Талев, ама там си е класова борба....

Няма и в Правилник за устройството и дейността на Софийския университет „Свети Климент Охридски”
В сайта има нещо интересно https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/novini/nauka/umerenoto_piene_namalyava_riska_ot_vnezapna_s_rdechna_sm_rt_pri_zhen ite ама то е за жените, не е за вас.

И последно - в "записите" по-долу май превода на думата "crime" не е крем

http://www.youtube.com/watch?v=Hdedb-SAz_E
http://www.youtube.com/watch?v=iap_feVnO40

НАздраве, пълна кошница с късмети, таз година орехче, догодина - две, абееее ти мен уважавашшшшшли мъ, горчиво вино и други миризми. Свири, свири щурче..... Я надуй Професоре кавала. Точка. Келнер - пиши: Мила мамо.... Еххххх.... Бареков, Бареков, защо не загина при Гредетин....

02.12 2013 в 18:57

Г-н Атанасов,
Благодаря за линка, иначе едва ли щях да имам удоволствието да прочета великолепно написания анализ "Пиянството на един факултет" във Вашия блог. Поздравления!!! Присъединявам се към финала Ви: "Протестите имаха смисъл. Продължават да го носят."

02.12 2013 в 16:38

Подпийнал до степен "пернишка кирка" ? И не в кварталното кръчме - шкембеджийница?

В много от ресторантите келнерите спират да сервират алкохол, когато човек прекали с пиенето.

Изключения - професорите от по-горния текст, сидер ага, мишо миков. Обаче професорите - на ниво. Не замеряха студентите с тапи, все пак - друга класа. Нали польо?

02.12 2013 в 16:33

Чугуните на прехода.

Алкохолици, които са мъртво пияни и ги разнасят като свински торби, не отронват дума за вината си, настояват, че са прецакани.

Всъщност, какво друго можем да очакваме от чевеножопите, като председателят им краде жените на приятелите си?

В тяхна защита - всичките червени тролове, по указания от централата. Опорните дупки на партита, която произвежда опорни точки.

02.12 2013 в 16:12

luna,
ти тъй ли разбра написаното от мен?

Та да те попитам. Ето за тази нравствена мъдрост:

“За нас беше просто нередно да заварим така хора, които са заели такава позиция за окупацията.”,

елейно отделила се от устата на раноблудниците, не къде да е а чак по tv-тата, Молиер какво точно би казал? Особено когато сами си признаха и факта, че са "събрали" кадрите, за да се получи точно такъв ЯВЕН клип.

И да те попитам още нещо. Кой е с по-голям морал? Този който ЯВНО се е напил или онзи който СКРИТОМ е снимал и след това ПОДБИРАЩО е сглобявал и ПРЕДНАМЕРЕНО е обговорил и обругал. Тук даже и твоя Тарт'ф можеш да питаш.

И кой има право в случая изобщо да говори за морал?!

Аман от демагогия и недорасли демагози, дето сами себе си опровергават!

02.12 2013 в 15:41

Как кой!
Торо-поро.

02.12 2013 в 15:39

"272 напролет ще се реновира" по думите на Ректора. Поркуа?

02.12 2013 в 15:34

Ами някои "момчета от западните покрайнини, с верги дърпащи загражденията, ония другите дето вадеха плочките и павета заслужаваха публично онождане с палката... ма им се размина. Този път. :)

02.12 2013 в 15:32

Ставаше въпрос за популярния образ налаган от съветската пропаганда. Надявам се, че действителния Павел Морозов е бил оправдан и реабилитиран подобаващо, но това изобщо не е предмет на коментара ми. Радвам се обаче, че се сещате за какво иде реч, когато правим аналогията с "доблестните" оператори. Най-нормалното е ако някой е нарушил реда да си понесе санкцията за пушене или пиене в извънработно време сигурно има глоби. Да показваш филмче с пияните си преподаватели е изключително грозно, най-вече за снимащия. Отговорността си е ваша, а морала, който се опитвате да налагате е точно в духа на съветската пропаганда от 50-те години на ХХ век. Успех!