Забрана за нудисти и жени по монокини искат в Бургас

OFFNews - Бургас 12 юли 2018 в 16:59 8328 1

Снимка OFFNews

Нели Тончева убеждава възрастна бургазлийка, че нудистите не трябва да са на обществения плаж

След като страстите около нудисткото плажуване на плаж „Делфин“ не стихват, такива се разгарят и в Бургас – за пореден път. Група граждани отново настояват да се ограничи присъствието на голи или полуголи почиващи на крайбрежните ивици.

Инициативен комитет е набрал нова скорост и вече събира подписи в подкрепа на техните искания. Те се обявяват против „излагането на открити интимни части на обществено място като градския плаж“.

Градският плаж е обществено място и публичната демонстрация на голота без бански костюми или по монокини, особено в присъствието на деца и подрастващи наблизо, е грубо погазване на добрите нрави и етични норми, присъщи за мнозинството почиващи, казват организаторите. Исканията им са за поставяне на табели по плажните ивици и на алеите, които да указват, че това е забранено. Както и да се определят санкции за хората без бански. Голотата вреди на възпитанието на децата, смятат инициаторите.

Нели Тончева, председател на Инициативния комитет, твърди, че излагането по монокини също крие опасности:

"Жените стават сексуален обект. Тези, които искат да бъдат гледани, срещат групата хора, които обичат да ги гледат. Да, красиви са жените по монокини. Точно затова жените трябва да направят своя избор кое е по-важно - да нямат презрамки на раменете и да не разпалват сексуалните фантазии на хора с девиантно поведение...", споделя още Тончева.

На констатацията, че фантазии могат да бъдат разпалени и от по-изрязани бански, тя контрира, че имало плажове, на които прашките били забранени, а на други – дори имало ограничение за това колко да са къси мъжките бански. Нели Тончева не приема сравнение с времената, в които в България жените не са можели да ходят с къси поли.

Това далеч не е първият опит да се наложат подобни норми. Преди няколко години от протестантските църкви поискаха ограничаването на жени по монокини по плажовете. Интересен факт е, че инициаторката Нели Тончева е съпруга на пастор Живко Тончев, един от хората, които тогава поведоха битката срещу голите женски гърди. Една от първите законодателни инициативи на общинския съветник Румен Ангелов пък бе опит да се забрани минаването през центъра на хора по бански. И двата опита се увенчаха с неуспех.

Днес подобни идеи отново не срещат разбиране сред общински съветници в Бургас. Забрани за нудисти или за жени по монокини на плажа са прекалени. Това коментира Георги Дракалиев. Нудисти наистина не са прилична гледка на обществен плаж, каза Дракалиев, но поясни:

Не съм убеден, че на бургаския плаж има навалица от нудисти и това е малко пресилено. Прекалено много изтъкваме морала на преден план и изпадаме в крайности. Не смятам, че една такава инициатива би довела до резултат. Не е нужно да бъдем по-големи католици и от папата. Все пак сме в демократична държава, при нас не управлява Шериата, нито пък други радикални религии“, каза Дракалиев и добавя, че като ценител на женската красота никога не би подкрепил забрана за монокини.

Първият у нас нудистки плаж да бъде ситуиран в Бургас, пък предлага колегата му в общинския съвет Живко Табаков. Забрани за голи или полуголи хора на пясъка са лош сигнал към туризма, смята Табаков. Според него, има възможност Бургас да предложи алтернатива:

Община Бургас да кандидатства за стопанисването на плаж "Атанасовска коса 2". Това е един нестопанисван плаж, който, така или иначе, стои на плещите на общината, защото тя трябва да осигури почистването му. Смятам, че тази ивица може да я стопанисваме и да я направим нудистки плаж . Ние ще бъдем първата община, която ще предлага нудистки плаж у нас. В бъдеще трябва да работим в тази посока, а не да правим ограничения по отношения пребиваването на туристите“, каза Табаков.

Подобни плажове има в цяла Европа, посочи Живко Табаков.

В Бургас продължава събирането на подписи, а след това исканията на инициаторите ще бъдат внесени в общинския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови