Пасторът и голите Венери

Виолета Керемидчиева 10 юни 2013 в 16:13 8550 38

Виолета Керемидчиева. Снимка: ODDS
Виолета Керемидчиева. Снимка: ODDS

В края на май пастор Живко Тончев от протестантската църква ”Благовестие” в Бургас внесе предложение до кмета на морския град, с което да се забрани „излагането на полуголи и голи тела на открития публичен плаж“. Инициативата е подкрепена от още шест представители на протестантски църкви в Бургас, православен свещеник и католически духовник. Предложението за забрана на монокините неочаквано провокира бурна дискусия в мрежата и в традиционните медии.

Към момента обаче апологетите на забраната на голите тела на плажа са по-активни и позициите им неведнъж бяха изчерпателно представяни, дори и в OFFNews. Верни на принципа на плурализма, особено при проследяването на полемични теми, днес публикуваме позицията на Виолета Керемидчиева. Виолета е работила като редактор в Sofialive, а в момента е content manager в рекламна агенция и съосновател на брандовете ODDS и artishock.

То бива да вярваш, че женските гърди творят чудеса в полза на дявола и дават лош пример, ама чак пък толкова.

Отишли светите отци на плаж и се изненадали, че там има голи хора. Не стига това, ами решили да громят всички тези, които си показват глупостите.

В общи линии така бих преразказала откритото писмо на пастор Живко Тончев до медиите. Предполагам, че за църковен служител е нормално да придава някакви свръхествествени способности на женската голота - един поглед и пъпчивият пубер става развратен Велзевул, а невинните малки деца – безбройната челяд на Лилит. Предполагам и че е нормално да учат на морал гражданина – какво да облича, с кого да прави секс и как да възпитава децата – все пак църквата е всепроникващ октопод, който има мерки и теглилки по всички въпроси от личния, интимен и обществен живот. Щом не ги спазваш, не си добър човек. Не добър християнин, добър човек. Правя разлика между двете, защото за мен са тотално различни. Ако за първото може и да чуя църквата, то за второто разчитам на собствената си преценка. И така трябва да бъде, защото става дума за един светски въпрос, който не се изчерпва с написаното в Библията или разбраното от божиите служители.

Що се отнася до монокините на плажа - докато гражданите на Бургас са OK с това, значи драма няма. Живеем в светска държава и нормите на пасторите не може да се представят като някакви месии. Цитираните „европейски и световни курорти“ нямат място тук, защото има всякакви. Логиката е, че ако нещо се крие, значи не е там, вече просто не върви. Нито религията, нито „западът“ във версията, която пастор Тончев ни представя, са достатъчно сериозен аргумент – става дума за градския плаж. Да, забрани има, даже за къси поли, но това е в държави, където църквата е далеч по-важна, настроенията – по-консервативни, религиозни или както искате го наречете. Просто обществото е такова и иска така да живее. Не виждам защо да няма уважение и към друг вид нрави – като това дали да ходиш по моникини на плажа е лично решение. Но не, божиите служители веднага трябва да наложат стигмата на злото. Така де, ако голотата води до липса на морал, какво, късите поли водят до изнасилвания ли?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!