Властите в България повишиха нивото на сигурност след атентатите в Брюксел

В София ще се проведе мащабно антитерористично учение

Последна промяна на 22 март 2016 в 13:56 3115 7

Снимка БГНЕС

След първите минути на атентата у нас са активирани мерки от националния антитерористичен план.

Това заяви на извънреден брифинг днес вътрешният министър Румяна Бъчварова и каза, че няма пряка заплаха за България от терористичен акт.

Затегнати са и мерките за сигурност по границите. Бъчварова е свикала и заседание на националния щаб по сигурността, на който ще присъства и премиерът Бойко Борисов.

В София ще бъде проведено и антитерористично учение, което било планирано преди 2 месеца, но съвпада с атаките в Брюксел от днес.

Службите ни са в постоянен контакт с европейските партньорски служби. "Такива терористични атаки наблюдаваме в последните дни и това, за съжаление, е една поредица, която ни кара да се чувстваме изключително обезпокоени", каза Бъчварова. 

Тя съобщи, че от първите минути след получаването на информацията за взривовете в Брюксел са активирани мерките, заложени в националния план за противодействие на тероризма. Повишено е нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти - летища, жп-гари, пристанища. Повишено е нивото на сигурност и по метростанциите в София. Столична община съдейства на СДВР за проверка на "възлови обекти" в столицата. 

Разпоредени са мерки за засилен граничен контрол, където, по думите на Бъчварова, ще се извършва "100-процентова проверка". В момента се провежда и специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност. 

"Информацията, с която разполагаме към момента, показва, че става въпрос за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност, за изключителна дързост на терористичен акт, който е извършен там, където мерките за сигурност и нивото на антитерористична готовност са най-високи в цяла Европа", каза вътрешният министър. Според Бъчварова ситуацията е "силно тревожна", а опасността е висока за всички европейски държави. "Политическият знак е категоричен. Поразени са цели в непосредствена близост до европейските институции, което приемаме като ясна провокация към европейската сигурност. За това се чувстваме солидарни и отговорни да предприемем мерки за гарантиране на общата европейска сигурност, не само за националната. Искам да уверя всички български граждани, че към момента няма информация за пряка заплаха за страната ни. Въпреки това сме задействали необходимите превантивни мерки и очакваме те да бъдат утвърдени или допълнени на предстоящото след два часа заседание на Националния оперативен щаб по сигурността, което свиках и на което участие ще вземе министър-председателят", каза още Бъчварова.

Тя каза, че в късните часове на деня ще се проведе  мащабно антитерористично учение на територията на столицата. То е планирано преди два месеца, но е чисто съвпадение, че е трябвало да се проведе днес. "Това съвпадение ни показва, че сме взели правилното решение и надявам се да увери всички граждани, че ние наистина поддържаме своята готовност. В хода на учението ще тренираме реакция на различни държавни структури, координацията между тях и обмена на информация именно в извънредни ситуации, включително и за евентуална терористична заплаха. Във връзка с планираните тренировъчни действия на отделни места в столицата ще има засилено полицейско присъствие, а във връзка със сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където се реализират учебните действия. Ще бъдат предприети всички необходими мерки за опазване на реда и нормалното функциониране на инфраструктурата на територията на столицата", каза Бъчварова и заяви, че МВР очаква разбиране за причинените неудобства.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2016 в 14:41

Мерки за сигурност, а? Че то в Брюксел от няколко месеца е военно положение и пак ги удариха, та наште тюфлеци дето едвам си местят шкембетата ли ще ги спрат... МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

22.03 2016 в 14:40

Мерки за сигурност, а? Че то в Брюксел от няколко месеца е военно положение и пак ги удариха, та наште тюфлеци дето едвам си местят шкембетата ли ще ги спрат... МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

22.03 2016 в 14:23

Ко стаа ве?
Да не би изведнъж да се е оказало, че има пряка заплаха? Що сменихте заглавието? Къде изчезна лидокаина с няма пряка заплаха? Де го скрихте:

" Бъчварова: Няма пряка заплаха за терористични нападения у нас
В София ще се проведе мащабно антитерористично учение"


Ко стаа ве? Да влизаме ли сега у метрото ли да тичаме по велоалеите с високо вдигната ръка, все едно сме линейки на повикване?

22.03 2016 в 14:21

Социоложката се чуди какво да направи и накрая и се обадиха да и кажат

22.03 2016 в 14:16

Днес е световния ден на водата. Над 2млрд от човечеството няма достъп до прясна питейна вода.
Други едни около милиард и малко отгоре пускат 3лт прясна вода с едно натискане на копчето след като са се изпикали и около 6-8лт вода след като са се изкендзали...
Пуснете вода и тая да оттича в канала!

22.03 2016 в 14:11

тая уфсъ очаква да й се обадят по телефона и да и кажат къде и кога ли?

22.03 2016 в 14:07

"След първите минути на атентата у нас са активирани мерки от националния антитерористичен план."
Вече съм спокоен! Но не заради супер мерките а защото не вярвам някой на "умряло куче нож да вади"!