Ученици: Учителят ни не е изпращал SMS с отговорите на матурата

OFFNews 31 май 2016 в 19:28 4312 0

Ученици от Випуск 2016 на Първа езикова гимназия във Варна категорично отрекоха преподавателят им по български език и литература Драгомир Чанков да е изпращал SMS с верните отговори от матурата на учениците от XII г клас.  

Министерството на образованието и науката започна проверка на родителски сигнал, който беше изпратен до редакцията на OFFNews.

Според сигнала учител е изпратил на учениците си SMS с верните отговори от матурата по български език и литература по време на самия изпит. Писмото е подписано от Минка Христова. Въпреки молбата ни да бъде изпратен и самият SMS, това не се случи.

Учениците от Випуск 2016 изпратиха отворено писмо, в което категорично отрекоха информацията от сигнала. 

Те подчертаха, че преподавателят по литература е един от най-уважаваните и обичаните учители в гимназията и доказан професионалист, а обвиненията срещу него са клевета. 

Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:

О Т В О Р Е Н О П И С М О

от ученици от Випуск 2016 на Първа езикова гимназия – гр. Варна,

по повод публикациите за преписване по време на ДЗИ по БЕЛ на 18.05.2016 г.

По повод публикацията от вчера, 30 май 2016 г., в която бе намесено името на Първа езикова гимназия – гр. Варна, и на преподавателя ни по български език и литература Драгомир Чанков, ние, зрелостниците от Випуск 2016, заявяваме категорично следното: твърдението, че съучениците ни от XII г клас са получавали есемеси с верните отговори по време на провеждането на ДЗИ по БЕЛ на 18.05.2016 г., абсолютно не отговаря на истината.

Драгомир Чанков е един от най-уважаваните и обичани от учениците си учители, както и безспорно утвърдено име в сферата на преподаването на български език и литература не само в гр. Варна. За нас той е въплъщение на човешкия морал и никога не би допуснал да се случи нещо подобно. Човек с огромен опит, изключително усърден в работата си и доказан професионалист. За три години той ни предаде магията на литературата така, както никой досега не го бе правил, за което ние ще сме му вечно благодарни. Едно от първите неща, на които ни е научил, е именно да бъдем честни и отговорни млади хора. Той преподава на три от деветте завършващи паралелки във випуска и всеки един от съучениците ни би потвърдил общото мнение.

Първа езикова гимназия е образец за високо ниво на образование в България. В нашата гимназията се влиза с най-добрите резултати в града от изпитите след VII клас. Вече 8 години - от самото начало на провеждането на ДЗИ като задължителни за всички ученици в страната, гимназията винаги е попадала в ТОП 10 на училищата с най-висок успех на изпита по български език и литература в национален мащаб и е единственото учебно заведение в Северна България на призово място в класацията на МОН. Припомняме, че това е единственият официален стандартизиран метод за оценяване на качеството на обучение в средните училища у нас.

Ние смятаме, че е недопустимо в медиите да се уронват престижът на Първа езикова гимназия и авторитетът на преподавателя ни по начин, допускащ разпространяването на анонимни твърдения, без да се проверява тяхната автентичност. Надяваме се държавните институции да си свършат работата съвестно и отговорно и да потвърдят позицията ни, че всичко, написано в разпространеното писмо от вчера, 30.05.2016 г., е несъстоятелна и низка клевета.

За съжаление, попадаме в ситуация, в която невиният трябва да се оправдава за това, че е невинен. Надяваме се, в крайна сметка разумът да надделее над завистта и да се научим като общество да ценим успешните млади хора.

С уважение:

Ученици от Випуск 2016 на Първа езикова гимназия – гр. Варна

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови