МОН проверява сигнал, че учител е изпратил отговорите на матурата на учениците си

Александра Маркарян 30 май 2016 в 16:42 5142 0

Меглена Кунева

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева разпореди проверка на родителски сигнал, според който учител е изпратил на учениците си SMS с верните отговори от матурата по български език и литература по време на самия изпит.

Този сигнал беше изпратен днес и до редакционния имейл на OFFNews от името на родители на дванадесетокласник. Писмото е подписано от Минка Христова. Въпреки молбата ни да бъде изпратен и самият SMS, това не се случи.

Ето какво пише в писмото:

"На 18-ти този месец синът ни се яви на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Готви се много задълбочено, защото литературата му е любим предмет. След изпита детето ни, което е жизнерадостно и лъчезарно, изведнъж стана мълчаливо и потиснато. След многобройните ни опити да разберем причината, едва днес той ни сподели това, което го е измъчвало от дни.

След приключването на матурата синът ни влючил телефона си и с огромно учудване попаднал на есемес от своя преподавател по БЕЛ, който съдържал отговорите от теста. Есемесът, получен по средата на изпита, бил изпратен до всички ученици от класа му - 12 Г и завършвал с послание да бъде изтрит, веднага след попълване на верните отговори. Синът ни разбрал, че всичките му съученици от класа също са получили отговорите и се възползвали от тях. Това, което най-много е засегнало чувството за справедливост на момчето ни е фактът, че някои, без да са се готвили, ще получат може би същите оценки като него, който последните нощи буквално не спеше, приведен над учебниците и книгите.

Но най-фрапиращото е, че всичко това е ставало под носа на проверяващите от Министерството на образованието и науката, които са заявили, че са били възхитени от перфектата организация на матурите, осъществена от директора и началничката на РИО-Варна.

Уважаеми господа от МОН и медиите,

И тази година вие положихте огромни усилия, за да покажете нерегламентираната продажба на матурите. Но така и не можахте да достигнете до тези, които са подготвили верните отговори на теста и и са ги предоставили на учениците. Сега получавате шанса да го направите.

Предполагаме, че повечето от абитуриентите от 12 Г на Първа езикова гимназия - Варна прилежно са изпълнили заръката на учителя си по БЕЛ и са изтрили есемеса от телефоните си. Но може и да има такива, които са пропуснали да го сторят. Освен това, всеизвестно е, че има съвременни технологии, които позволяват изтритото в телефоните да се възстанови.Считаме, че от прокуратурата, полицията и ДАНС са длъжни този път да направят усилие и стигнат до края, като разкрият цялата схема. Убедени сме, че цялото общество очаква това от тях".

В отговор на сигнала от МОН обявиха, че вътрешна комисия на министерството ще извърши проверка, а в писмо до прокуратурата се иска да бъде установена автентичността му.

"Ако се установи, че учителят е извършил деянието, ще реагираме с цялата строгост на закона, включително дисциплинарни наказания и съд. Обвинението е сериозно и няма да толерираме подобни случаи, заяви министър Кунева. С взетите телефони на учениците и квесторите по време на матурите, отговорите не могат да достигнат обратно в изпитните зали. Това е и основната цел на засилените мерки с видеонаблюдението", се казва в съобщение на пресцентъра на МОН.

OFFNews потърси за коментар и началничката на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцеслава Генова.

"Изпратила съм сигнал до Окръжна прокуратура. Повече от един час тече проверка в Първа езикова гимназия. Проверяваме и документите, с които разполагаме", каза Генова пред OFFNews.

Тя обаче допълни: "От написаното в сигнала не разпознавам нищо от изпитния ден - учениците от 12 "Г" клас от Първа езикова гимназия не са държали изпита в Първа езикова гимназия. Те са били разпределени в пет училища. Само 4-ма ученици от общо 25 в класа са работили в Първа езикова гимназия. От тях едно е момче.

През цялото време четирима експерти са наблюдавали залите и поведението на зрелостниците. Квестори в изпитните зали и коридорите са осигурявали честното провеждане на държавния зрелостен изпит.

В РИО не е получен нито един сигнал за опити за използване на телефон или преписване в Първа езикова гимназия или в останалите пет училища.

Всички телефони на ученици са били оставени при квесторите, а телефоните на квесторите са били оставени при директора.

На камерите за видеонаблюдението също не се е видял опит за преписване."

Въпреки липсата на индикации за проблем, заради сигнала ще бъдат прегледани видеозаписите от училищата, където учениците от 12 "Г" са държали изпита. Ще бъдат проведени и разговори с всеки от тях - дали са получили SMS, кой е учителят.

"В Първа езикова гимназия имаше представители на МОН. Те извършиха проверка на училището и РИО. Всички протоколи показват отлични резултати", допълни тя.

В писмото със сигнала за SMS-а се отправят и други обвинения - те са лично срещу Генова и не са свързани с провеждането на матурите:

"Вие бихте могли да направите проверка пише ли в момента Венцеслава Генова - началник на РИО-Варна обяснение, поискано от нейните началници, за това как е съставила няколко документа с невярно съдържание с цел незаконно да предостави на Община Варна сградния фонд на ПГСАГ (бел. ред. професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия) "Васил Левски" в нашия град. Впрочем по-голямата част от учителската колегия в региона отдавна иска оставката на Генова", пише подателят.

Генова коментира и този въпрос пред OFFNews. Тя обясни, че същата сграда - в нея се е помещавала гимназия "Кольо Фичето" до закриването ù - е публична държавна собственост с принципал МОН. Част от нея се ползвала от РИО, друга - от професионалната гимназия по строителство.

Оглед от комисия показал, че сградата не може да се използва от училище, защото не отговаря на изискванията за провеждане на учебни часове с класове, а може да се използва само за по-малки групи ученици. От МОН поискали становище за сградата от РИО и го получили. РИО написали, че използват само две стаи и то само за провеждането на държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване и че биха могли да се откажат от използването им.

"Само становище съм написала. Не съм въвела във владение някого", категорична е Генова.

Решението на МОН било сградата да се предостави.

"Ползваме две стаи, отговорно плащаме данъци за цялата сграда, добросъвестни собственици сме, които стопанисват имота. Не, не съм нарушила закона", категорична беше началничката на РИО във Варна пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови