Стресът отключил психическо заболяване на съдия Ченалова, което имала от 10 години

OFFNews 15 април 2015 в 08:25 9424 27

Стресът отключил заболяване на съдия Ченалова, което имала от 10 години

Стресът около разследването срещу съдия Румяна Ченалова е отключил заболяване, което тя е имала от 10 години. Това обясни пред Нова телевизия братът на съдийката и неин адвокат Станимир Ченалов.

Вчера стана ясно, че съдийката се е явила сама в Следствието, след като прокуратута поиска обявяването ѝ за общо държавно издирване.  

Адвокат Ченалов обясни, че тя е ходила на психодиспансер, за да бъде освидетелствана като нетрудоспособна. "В резултат от стреса се отключва заболяване, което е от 10 години. За това е насочена от специалист. Има много заболявания, които някой носи със себе си. Никой не е здрав напълно", коментира Станимир Ченалов, като обясни, че не става въпрос за "тежко психическо заболяване", а за състояние.

Той обясни, че държавното обвинение е с "тотално неразбиране", че тя има право на защита. Прокурорите не се съобразявали с ангажиментите на адвоката ѝ и дори искали тя да подписва документи, в момент, в който тя била под упойка. 

Никой не е застрахован да извърши каквото и да било и това да бъде квалифицирано като престъление. На всеки може да се случи, но дали това е вярно или не – има съд, който да се произнесе, обясни Ченалов. 

Той разказа, че не знае дали съдийката вчера се е предала сама в следствието. За последно той се чул с нея вчера преди обяд във връзка с молба, която са подали до прокуратурата. В молбата Ченалов настоявал от прокуратурата да се свържат с него, за да насрочат ден и час за явяването на сестра му пред правоохранителните органи. 

"Тя не се е укривала", категоричен е братът на съдийката.

Той обясни, че не знае дали има повдигнато обвинение срещу нея, но прокуратурата имала намерение да я обвини в длъжностно престъпление и съставяне на документ с невярно съдържание. Ченалов каза, че няма представа какъв е случаят, за който тя е обвинена.  

"Най-удобно е да се каже, че даден човек е нарочен. Ние работим с факти. Независимо, че ми е сестра и имаме конкуренция в областта на правото, тя е един невероятен професионалист. Купува си всякаква литература. Тя е един човек, който си върши работата. Дали е добре, дали е лошо, това е въпрос на преценка, но винаги има недоволни от дейността на съдиите", каза още адвокатът.

През 2014 г. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова, след като в телевизионно интервю френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията й, включително опит за "кражба" на френска фирма, производител на вино в България. Самата Ченалова изложи позицията си на открито изслушване пред Комисията по етика на ВСС.

Съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд бе отстранена от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет за 6 месеца в края на януари.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Тогава тя бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация. Mакедонските власти вече прекратиха делото.

На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу Ченалова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!