"Октопод" отива в ръцете на нов съдия след отстраняването на Ченалова

OFFNews 20 февруари 2015 в 16:30 3711 0

Делото "Октопод" ще се гледа от нов съдебен състав на Софийския градски съд (СГС). Атанас Атанасов поема делото, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност Румяна Ченалова за шест месеца заради аферата "Белведере"

С разпределението на делото на нов съдия то ще трябва да започне отначало с разпити на свидетели. 

Съдия Атанас Атанасов е избран чрез системата за случайно разпределение на делата като от нея предварително е изключена председателката на съда Владимира Янева. От състава на съдиите, участващи в разпределението, са изключени и тези, които са разглеждали други обвързани производства, съобщават от съда. 

Мегаделото "Октопод" започна след една от най-шумните операции на МВР в първото правителство на Бойко Борисов. Задържаните, начело с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, бяха обвинени в участието на въоръжена престъпна група, която се занимавала с изнудвания, рекет, данъчни измами, проституция и наркотици. Делото беше разделено на две части - т.нар. Малък и Голям Октопод. 

По Големия Октопод, освен Алексей Петров, подсъдими бяха още Антон Петров-Хамстера, адв. Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев. При ареста им през 2010 година беше обявено, че групата е имала влияние по най-високите етажи на властта и съдебната система, където е впила пипала. В началото на 2014 година обаче съдът прекрати делото, след като прокуратурата близо четири години не успя да внесе обвинителен акт. 

Единствено Малкия Октопод стигна до съд, а делото се гледа от съдия Ченалова на първа инстанция вече три години. Там подсъдими са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, експрокурорът Цеко Йорданов, както и Кирил Топалов и Янко Попов. Тази група отговаря по обвинения за рекет и изнудване.

В хода на делото македонските власти изпратиха постановление за образуване на наказателно производство срещу съдия Румяна Ченалова. От 2004 г. тя е била разследвана за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния холдинг "Македония табак". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews