Задържаха съдия Ченалова, прокуратурата иска постоянен арест

OFFNews 14 април 2015 в 22:41 9172 12

Румяна Ченалова.

Късно вечерта във вторник Румяна Ченалова е задържана с прокурорско постановление до 72 часа.

Обвиненията към нея са за длъжностно и документно престъпления (чл. 282 и чл. 311 от НК).

Прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража на съдия Ченалова.

Според източници на БНТ Ченалова сама се е явила пред разследващите.

На 26 февруари 2015 г. Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Румяна Ченалова, съобщиха по-рано днес от прокуратурата.

Разследването по досъдебното производство се провежда от Специализираното звено за противодействие на корупцията.

"На 25 март 2015 г. на Ченалова лично срещу подпис е връчена призовка за явяване в качеството на обвиняемо лице. В призовката е отразено, че следва да се яви в 10.30 ч. на 31 март 2015 г. В документа са посочени и резервни дати за 2, 6, 9 и 20 април", обясниха от държавното обвинение.

В този период съдията е изпратила няколко молби за промяна на датите за явяване, както и болнични листове. Въпреки че молбите са били съобразени, тя и адвокатът ѝ не са се явили и на следващите дати.

От прокуратурата уточняват, че в представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова не й позволява да се яви пред разследващите органи, поради което са разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева. Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Разследващите са установили, че неявяването на Ченалова на 6 април, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Затова е било указано на Областна дирекция „Охрана“ - София и Областна дирекция "Охрана" - Стара Загора тя да бъде принудително доведена. Но съдийката не била открита на нито един от известните й адреси и заради това е обявена за общодържавно издирване.

Информация за престъпленията, в които е обвинена Румяна Ченалова, с оглед защита на тайната на разследването, ще бъде предоставена след предявяване на постановлението й за привличане като обвиняема, посочват още от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!