Обявиха Румяна Ченалова за общодържавно издирване

Ивайло Анев 14 април 2015 в 13:00 12156 18

Съдия Румяна Ченалова

Съдия Румяна Ченалова е обявена за общодържавно издирване, съобщиха от прокуратурата.

Това се налага след като нито един от обявените ѝ адреси не били актуални и тя не била открита на тях. 

На 26 февруари 2015г. Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Румяна Ченалова - съдия в Софийски градски съд, за престъпление по служба и за документно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Разследването по досъдебното производство се провежда от Специализираното звено за противодействие на корупцията.

"На 25 март 2015 г. на Ченалова лично срещу подпис е връчена призовка за явяване в качеството на обвиняемо лице. В призовката е отразено, че следва да се яви в 10.30 ч. на 31 март 2015 г. В документа са посочени и резервни дати за 2, 6, 9 и 20 април", обясниха от държавното обвинение.

В този период съдията е изпратила няколко молби за промяна на датите за явяване, както и болнични листове. Въпреки че молбите са били съобразени, тя и адвокатът ѝ не са се явили и на следващите дати.

От прокуратурата уточняват, че в представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова не й позволява да се яви пред разследващите органи, поради което са разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева. Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт.

Разследващите са установили, че неявяването на Ченалова на 6 април, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Затова е било указано на Областна дирекция „Охрана“ - София и Областна дирекция "Охрана" - Стара Загора тя да бъде принудително доведена. Но съдийката не била открита на нито един от известните й адреси и заради това е обявена за общодържавно издирване.

На 27.02.2015г. срещу Румяна Ченалова е образувано и друго досъдебно производство за престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

Информация за престъпленията, в които е обвинена Румяна Ченалова, с оглед защита на тайната на разследването, ще бъде предоставена след предявяване на постановлението й за привличане като обвиняема, посочват още от прокуратурата.

През 2014 г. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. В телевизионно интервю френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията й, включително опит за "кражба" на френска фирма, производител на вино в България. Самата Ченалова изложи позицията си на открито изслушване пред Комисията по етика на ВСС.

Съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд бе отстранена от длъжност с решение на Висшия съдебен съвет за 6 месеца в края на януари.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация. Mакедонските власти вече прекратиха делото.

На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания. В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу Ченалова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!