Специална прожекция на "Глобалната ферма" открива "Зелени дни" (трейлър)

OFFNews 24 септември 2016 в 19:33 5718 2

Кадър от "Глобалната ферма".

Документалният филм „Глобалната ферма“ открива предварителната програма на фестивала-изложение „Зелени дни“ (30 септември – 2 октомври). Прожекцията на 26 септември (понеделник) в „Дом на киното“ (ул. „Екзарх Йосиф“ №37) се осъществява в контекста на един от основните акценти на форума тази година - българското село.

След филма ще се проведе дискусия за перспективите пред българските производители на селскостопанска продукция с участието на представители на Фермерски пазари „Хранкооп“, проект „За Балкана и хората“ и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Пъстрата и живописна природа на България играе главна роля в „Глобалната ферма“. Усмихнатата американка Кортни Гера от Лос Анжелис, Калифорния, се среща с родни фермери и производители, които продължават природосъобразните традиции за производство на продуктите си. Разказите на героите разкриват колко много усилия са необходими всеки ден за създаването на чиста храна и продукти. Често героите остават без друга подкрепа освен дълбоката си лична мотивация да съхранят наследството и традициите за екологично производство. Същевременно филмът поставя все по-актуалния въпрос дали цената на индустриалното производство на храни не е доста по-висока от това, което плащаме. А със своето чаровно излъчване Кортни представя една различна гледна точка върху българската действителност – една чужденка в страната на розите.

Входът е 3 лв. от касата на „Дом на киното“ или онлайн.

Още една перспектива към възможностите за рестарт на българското село ще даде дискусионният форум „Посока българското село“ в Клуб на пътешественика (ул. „Сердика“ 19), където ще се обсъжда възраждащият се интерес на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадък на селата през последните десетилетия след 1989 г. В рамките на два часа присъстващите ще споделят опита и идеите си от живота си на село и какво ги е запалило да потърсят ново място под слънцето. Няколко експерта ще подскажат възможностите за професионално развитие на село в България, които да привлекат все повече (млади) хора за това голямо завръщане към корените на нашата национална идентичност. Вход – свободен.

Седмото издание на „Зелени дни“ ще се проведе от 30.09 до 02.10 в Градската градина (около мястото на бившия мавзолей). Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал - изложение на отговорния бизнес, ще привлече вниманието на софиянци и техните гости, както и на бизнеса, към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството.

Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.

Перспективите пред природните паркове и защитените територии ще бъдат представени от представители на няколко паркови администрации и неправителствени организации.

Последният ден на септември ще стартира с откриване на Зелени дни и представяне на интересни представяния на идеи и каузи, които организаторите подкрепят и ще завърши с открит урок по народни танци с Дивля.

Целият 1 октомври ще бъде посветен на планината – ще бъде представен проект „За Балкана и хората“, една успешна инициатива, насърчаваща малките фермери и бизнеси сред природата и наградена от Европейската комисия. Фестивалната програма на „Зелени дни“ е традиционна платформа за каузите на най-изявените НПО, между които тази година ще са Българско дружество за защита на птиците, Българска фондация „Биоразнообразие“, За Земята, Greenpeace, Диви Родопи, Дирекция ПП „Странджа, дирекция ПП „Врачански Балкан, ДПП „Българка“.

Традиционно „Зелени дни“ вървят ръка за ръка с целодневна културна и спортна интерактивна програма. Най-малките ще могат да се включват в състезания по колоездене и катерене, а всички ще могат да вземат участие в йога сесии и други активности. Част от акцентите ще бъдат и събития, посветени на бягането и колоезденето като екологични спортове и здравословни начини на придвижване в столицата и в планините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови