„Глобалната ферма”: Как изглежда България през погледа на една американка

OFFNews 15 март 2016 в 16:58 5027 0

Кадър от "Глобалната ферма".

София Филм Фест ще представи в своята специална фестивална селекция „Ново българско документално кино” първия епизод от документалния филм "Глобалната ферма", който ще покаже България.

Филмът е на режисьора Андрю Феърбанк и е продуциран от студиото "Ню Бояна" и "Милениум Филмс", като премиерата му ще бъде на 16 март от 20:30 часа в кино „Люмиер”.

Кортни Гера е градски фермер от Лос Анджелис, Калифорния, проявяващ дълбок интерес към начините, по които се изхранват различните общества. В своето пътешествие, започващо от България, тя открива любопитни и завладяващи истории за успеха, провала и всичко помежду им.

Пъстрата и живописна природа на България играе главна роля във филма. Кортни се среща с местни фермери и производители, които продължават природосъобразните традиции за производство на продуктите си. Разказите на героите разкриват колко много усилия са необходими всеки ден за създаването на чиста храна и продукти. Често героите остават без друга подкрепа освен дълбоката си лична мотивация да съхранят наследството и традициите за екологично производство.

Същевременно филмът поставя все по-актуалния въпрос дали цената на индустриалното производство на храни не е доста по-висока от това, което плащаме. А със своето чаровно излъчване Кортни представя една различна гледна точка върху българската действителност – една чужденка в страната на розите!

След премиерната фестивална прожекция в програмата на 20-ия София Филм Фест публиката ще има възможност да се срещне с Кортни Гера, екипа и участниците във филма.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews