Смени ли София в последния момент регламента за прием в I клас

Мая Младенова 31 май 2021 в 11:11 5445 0

Снимка БГНЕС

Променя ли се в последния момент регламентът за прием в първи клас в столицата? Този въпрос вече разтревожи родители на бъдещи първокласници. Малко преди затварянето на системата за класирането много от тях научиха, че местата на класираните на по-задни желания деца няма да се пазят, ако участват в следващите класирания. 

Това уточнение за алгоритъма на класирането бе публикувано в онлайн системата на 26 май - от седмица преди първото класиране, което трябва да излезе на 4 юни. Ето какво гласи регламентът:

12. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:
12.1. не са приети на първо класиране;
12.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано в определения срок за записване.

Пазят ли се местата след първо класиране стана от най-обсъжданите теми в родителските групи. Проверка на OFFNews показа, че "промяна в 12 без 5" няма. Същият регламент е заложен и в Ръководството на потребителя, качено в ИСОДЗ (онлайн системата за кандидатстване в ясли, градини и първи клас в София) по-рано:

8. Ако след приключване на класирането детето е класирано:

(...)

b. Ако родителите желаят да запишат детето си, предоставят заявлението за записване и изискуемите документи на директора на училището / ДЗ.

(...)

c. Ако родителите не желаят да запишат детето си на класираното място, то се освобождава за участие в следващо класиране. Родителят има възможност да промени реда на избраните училища преди да включи детето в следващото класиране.

Това обаче не обяснява защо се нарушава принцип, заложен от години в образователната ни система. При кандидатстването и в гимназия, и в университет, и в детските градини и ясли в столицата мястото от първо класиране се пази, в случай че кандидатът не се придвижи напред във второ или трето класиране. Така кандидатите имат спокойствието едновременно да се борят за по-желано място, като не рискуват да останат без нито едно такова, ако следващите класирания не ги придвижат на по-предно желание.

Необяснимо, общината е предприела различен подход в първия опит за централизирано кандидатстване за първи клас. Досега всяко училище в столицата приемаше индивидуално документи за първокласници и правеше свое класиране. Така едно дете можеше да бъде едновременно прието в няколко училища. С централизираната онлайн система всяко дете ще бъде класирано само в едно училище, затова от общината посъветваха родителите на отбележат повече от едно желание.

"След първото класиране родителите записват първолака в училището, в което е класиран. Ако искат да участват във второ класиране, трябва или да не го записват, или да подадат заявление за отписване. При това положение има риск да изгубят сигурното вече място. Но на второ класиране родителят може да посочи отново същото училище, от което вече се е отказал, и това да му даде шанс за втори прием в него, ако не сполучи с новия избор", обясни на пресконференция в петък ръководителят на образователната дирекция в СО Мария Минчева. 

Ще създаде ли това хаос?

Макар на пръв поглед да изглежда нелогично, системата вероятно ще сработи благодарение на голямата тежест на районирането и уседналостта при кандидатстването. В последните години всеки ученик в столицата получава най-голям брой само за най-близкото до адреса си училище и също толкова важно - ако семейството живее в столицата над 3 години. Тези два критерия биха преодолели конкуренцията, ако детето не се запише в Училище А при първо класиране, не се класира на по-предно желание в Училище Б на второ класиране и родителите отново да го наредят на опашката за Училище А.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови