Системата за прием на първолаци в София затваря утре, няма да се пазят места след I класиране

Обявените места са 11 778, кандидат-ученците - 10 555

OFFNews 27 май 2021 в 16:30 2568 0

Снимка Архив

Електронната система за прием в първи клас в София ще бъде затворена утре в 17 часа. Най-важният критерий е уседналостта - постоянен или настоящ адрес над 3 години в прилежащия район на училището. Той поставя детето в първа група и почти сигурно води до място в желаното училище. 

Това стана ясно на брифинг, който дадоха зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, директорът ресорната дирекция в СО Мария Минчева, началникът на Регионалното управление по образование София-град Ваня Кастрева и Диян Стаматов, директор на 119 СУ. С приоритет ще се приемат и децата, които имат братче или сестриче до 12-годишна възраст в същото училище. 

Над 5 хил. родители са заявили желание за приемане в 3 и повече училища, има обаче и много, които са посочили само 1 желано училище. Съветвам ги до утре вечер да увеличат желанията, каза Стаматов. 

Системата търси място да класира децата от първа група, ако останат свободни места се подреждат хлапетата от втора, после трета и четвърта, обясни Минчева. Тя подчерта още, че класирането се осъществява по възможно най-високото желание за училище. Не може обаче дете да бъде класирано в две училища - то бива автоматично отстранявано от останалите школа, освен възможно най-желаното. Тоест, ако едно дете е класирано по второ, трето и четвърто желание например, ще остане само възможността да се запише по второто. 

Няма възможност да се пази място. След първото класиране родителите записват първолака в училището, в което е класиран. Ако искат да участват във второ класиране, трябва или да не го записват, или да подадат заявление за отписване. При това положение има риск да изгубят сигурното вече място. Но на второ класиране родителят може да посочи отново същото училище, от което вече се е отказал, и това да му даде шанс за втори прием в него, ако не сполучи с новия избор, обясни Минчева. 

Няма друг вариант, иначе ще се блокират местата и ще е възможно да се случи разместване чак на трето класиране, което ще доведе до голямо напрежение сред родителите, допълни тя. 

Обявените места за прием на деца в първи клас в София са 11 778. Към момента броят на деца, които имат кандидатури, е 10 555. От тях 3160 са децата, които имат само една единствена кандидатура за едно училище, 2 079 деца са с кандидатура в две училища, а 5316 са с три или повече кандидатури, уточни заместник-кметът на София Генчо Керезов. 

Освен приема в общинските училища, които са общо 158 на територията на София, има 2 училища към Министерството на културата, които също реализират в прием в 1 клас извън електронната система, има 4 държавни училища, които са извън нея, както и още 44 частни училища, които също предлагат възможности за прием в 1 клас. Изборът е на родителите, каза Ваня Кастрева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!