"Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов се падна на матурата

Александра Маркарян 20 май 2015 в 08:56 63180 33

Стихотворението "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов се падна на матурата по български език и литература днес.

Темата, по която ще пишат младежите, е "Любовта като храм". Тя беше съобщена от излизащи от залите зрелостници, все още формулировката не е официално потвърдена от Министерството на образованието, от което обявиха, че ще кажат темата не по-рано от 12 ч.

Ето и стихотворението, по което пишат дванадесетокласниците:

"Ще бъдеш в бяло"

Ще бъдеш в бяло - с вейка от маслина
и като ангел в бяло облекло...
А мисля днес; света прогнил от зло
не е, щом той е твоята родина.
И ето усъмних се най-подир
в невярата тревожна - искам мир.

И с вяра ще разкрия аз прегръдки,
загледан в две залюбени очи,
и тих ще пия техните лъчи, -
ще пия светлина, лечебни глътки.
И пак ще се обърна просветлен
света да видя цял при ярък ден.

И нека съсипни се той окаже!
(Веднъж ли съм се спъвал в съсипни,
залутан из среднощни тъмнини?)
Аз бих намерил и тогава даже
обломки, от които да създам
нов свят за двама ни, и свят, и храм.

Пейо Яворов

Матурата започна в 8 ч. Явяват се над 58 000 дванадесетокласници. Тестът за матурата бе генериран два часа и половина преди изпита - в 5:30 ч. тази сутрин, в МОН. Журналист натисна клавиша на компютъра, който генерира комбинацията от въпроси от възможни над 11 млн.

От министерството не успяха да обяснят какво налага тестът да се генерира два часа и половина по-рано. Нямаше как и да гарантират, че не е изтекла информация през това време.

Изпитният тест съдържа задачи с предварително зададени варианти за отговор, от които само един е верен, и отворени задачи. Последната задача, №41, изисква писане на текст по падналата се тема за Яворов.

Изпитът продължава 4 астрономически часа.

Оценките ще бъдат обявени до 9 юни.

По преценка на излизащи от изпита дванадесетокласници тестът е бил много лесен и може да се реши само от обща култура, без особена подготовка.

"Нивото му е като за четвърти клас", каза Александър Ризов, който се яви в 7 СОУ в София.

Дори и тези, които признаваха, че не са писали тема защото писането било много "сложно", бяха единодушни, че тестът е лесен.

Скалата за преобразуване на точките в оценки също не е предварително изготвена, тя ще бъде направена на база средните резултати.

Матурата и изпитът по литература за седмокласниците се провеждат в един и същи ден, като изпитът за по-малките ученици започна в 10 ч. В половината училища в страната се провеждат и двата изпита.

Седмокласниците също решават тест. Той включва отворени и затворени задачи и преразказ на непознат текст. Тестът е първият модул на изпита и е задължителен за целия випуск. Вторият модул е преразказът, който ще правят борещите се за място в гимназиите с прием след VII клас.

Тестът за седмокласниците не бе генериран от компютър - в МОН бяха подготвили едва три варианта и кой от тях ще решават кандидатите за езиковите и математическите гимназии стана ясно два часа по-рано - вариант №3 бе изтеглен от журналист от ведомственото издание на МОН "Аз Буки". Името на журналиста бе изтеглено от зам.-министъра, отговарящ за средното образование, Ваня Кастрева, бивш началник на инспектората в София.

Защо има само три варианта и как се гарантира че няма теч на информация също остават въпроси без отговори.

Официално сигурността е гарантирана от 4300 камери в класни стаи и 10 000 квестори в залите и коридорите.

Втората задължителна матура - по предмет по избор - и вторият изпит за седмокласниците - по математика - ще се проведат на 22 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!