Роднините на единия починал в Пловдив: Като куче го оставиха

OFFNews 20 ноември 2020 в 09:42 4656 1

“Като куче, точно като куче. Аз като го видях тоя клип, бях потресен. Разтрепериха ми се краката. Видях го случайно това клипче. Иначе аз си мислех, че баща ми, просто си е починал от COVID-19, че COVID-19 го е уморил. Не мисля, че трябва да се зареже един човек, български гражданин, да лежи на стълбите в лечебното заведение и да няма кой да го приеме”, разказва Иван Лалев, син на починалия Любчо Лалев пред Нова телевизия.

Любчо Лалев е един от пациентите, които умират, след като е оставен да лежи с часове на стълбите пред входа на COVID отделението в пловдивската университетска болница „Св. Георги“ . За нелепата смърт, близките му разбират случайно - от съпругата на другия починал, която снимала с телефона си.

„Просто останах потресена. Гледах и не вярвах на очите си, какво виждам. Значи, когато видим един паднал човек на пътя, всеки би се навел и би му подал ръка”, заяви Радка Лалева, снаха на починалия Любчо Лалев.

Седемдесетгодишният мъж е оставен на студа, по пижама, с висока температура и без кислородна маска, въпреки че е приет в болницата, точно защото не можел да диша.

„ Моят свекър е останал без въздух. Нямам обяснение, защо един човек е изкаран от болничното си легло и от болничната си стая, по пижама, по чехли, по къси панталони- от 30 градусова затоплена стая и провеждащо се лечение, на студа, на пътя, на стълбите, с торби около него, като някакъв клошар. Как е нямало човешко отношение- едно одеяло да им бъде сложено на тези хора”, заяви Радка Лалева, снаха на починалия Любчо Лалев.

Близките на починалия дори не знаели, че лекарите възнамеряват да го местят в новото COVID отделение.

Съпругата на починал с COVID-19 в Пловдив: Той лежа 20 минути без кислород на площадка между етажите в болницата

“Въобще нямах обаждане от Инфекциозна болница, да ми кажат, баща ви го местим в държавна болница. Ако може да дойдете”, заявява Иван Лалев.

„ Другото, което ме озадачава е как може тези хора да бъдат разтоварени в държавна болница на „Васил Априлов” и кой ги е приел. Значи, някой трябва да се е подписал, за да освободят линейката и, за да ги разтоварят на пътя, в това състояние. Защо са останали тези хора без въздух”, посочва снахата на починалия.

Съпругата на другия починал видяла как сестра от отделението е взела торбите и казала на пациента да се качва бавно нагоре.

„Не може един човек, с температура, да мръзне скован на пътя и да слезе медицински работник, да му вземе торбите и да каже, айде качвай се. При условие, че няма осигурен въздух, че няма кой да го подпре”, посочва Радка Лалева.

След като починал, никой от персонала не обяснил нищо на близките.

„Причина за смъртта- сърдечен арест и бъбречна недостатъчност. А той никога не е имал проблеми с бъбреците. Не е влизал в болница досега. Човекът беше добре. Оплакванията бяха- температура и схващане, болки в мускулите, в ставите. Нямаше придружаващи заболявания, нямаше кръвно. Кръвното му беше по-добре от моето. 120/ 80 беше като го приеха в Инфекциозна болница”, заяви Иван Лалев.

Близките му се надяват виновните да бъдат наказани.

„Трябва да има наказани в този случай, защото ще продължават да умират хора. Страхуваше се от докторите и казваше, те ще ме уморят и го умориха”, разказва Иван Лалев.

„Трябва да се видят, кои хора са виновни за това нещо. Не може да остане безнаказано”, категорична е и снахата Радка Лалева.

Първоначалната проверка на ръководството на болницата е установила логистични проблеми, съобщи на брифинг вчера директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов.

От Районна прокуратура - Пловдив започнаха проверка, която трябва да завърши в рамките на 15 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови