Рекорден прием на студенти в Американския университет в Благоевград

OFFNews 30 август 2022 в 13:49 5592 1

Студенти в АУБ с преподавател в Благоевград.

Снимка АУБ

Студенти в АУБ с преподавател в Благоевград.

На фона на държавни университети в България, които се затрудняват да запълнят част от местата си за студенти дори по държавна поръчка, Американският университет в България обяви рекордно много приети студенти тази година за последните 10 г.

263 първокурсници пристигат за седмицата за ориентация, а към тях ще се присъединят 45 студенти по програми за обмен.

Седмицата започва на 31 август. В нея младежите, които идват от 32 страни, имат възможност да се запознаят с живота на кампуса и „да се потопят в духа на сплотената общност на АУБ“.

„В предизвикателните времена, в които живеем, в условията на пандемия и война, е много важно да даваме сигурност и спокойствие на нашите студенти, за да могат те от своя страна да се концентрират върху най-важното за тях в момента, а именно тяхното собствено образование и развитие. Ето защо съм особено щастлив от факта, че тази година успяхме да осигурим финансова подкрепа за над 90% от новите ни студенти, като обща сума на финансовата подкрепа за нашите студенти през изминалата година възлиза на 5,4 млн. щ. д.,“ сподели д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Сред първокурсниците на Американския университет тази година са: председателят на Националните съвети на децата към Държавната агенция за закрила на детето и съосновател на младежката онлайн медия „Гласът на Ботевград“, капитанът на националния научен отбор в Международния турнир за млади естествоизпитатели, лауреати от литературни, научни и художествени конкурси и математически олимпиади.

Част от проектите, по които са работили новите студенти, са свързани с разработването на софтуер за сензорна система за мониторинг на качеството на въздуха; създаването на общност, която се стреми да осигури възможност и пространство за ученици, където те да се присъединят към извънучилищни клубове или да създадат свои собствени такива; проекти за промяна в патриархалните нагласи, половите стереотипи и насилието над жени.

Сред първокурсниците има и спортни шампиони по плуване, баскетбол, бадмингтон. Към тях се присъединяват студенти, спечелили„Гражданския почетен медал“ на АУБ, който се връчва на заслужили гимназисти в 11-и и 12-и клас с изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност в общността си или по света.

Академичната година за студентите на Американския университет в България започва на 7 септември 2022 г.

АУБ дава висококачествено американско образование по системата Liberal Arts. При този модел на висше образование студентът е в центъра на обучението, а приоритетите са стимулирането на критичното мислене, активното учене и креативността. Университетът предлага 13 бакалавърски програми в Благоевград, както и магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри в София.

АУБ разполага с комфортни общежития, отличения с награди студентски център „Америка за България“ и най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа.

Днес в университета учат близо 1000 студенти от над 40 държави. Преподавателите са над 70 души от повече от 20 страни.

Всяка година АУБ предоставя близо 5 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти. Той поддържа програми за обмен с някои водещи университети в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др.

АУБ е акредитиран както в САЩ от New England Commission of Higher Education, така и в Европа от българската Национална агенция за оценяване и акредитация. В резултат успешно завършилите студенти получават двойна диплома – за САЩ и Европа. АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на българското Министерство на образованието и науката.

Общо завършилите Американския университет в България за 30 години са над 5 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!