Протестът пита Близнашки има ли разработки срещу демонстранти

ОFFNews 12 август 2014 в 18:07 5774 12

Снимка Facebook.

От "Протестна мрежа" изпратиха отворено писмо до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.

В писмото организацията призовава МВР и ДАНС да предоставят на правителството информация има ли разработки срещу протестиращи след 14 юни 2013 г.

Публикуваме отвореното писмо без редакторска намеса:

Уважаеми г-н Министър-председател,

От самото начало на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски представители на изпълнителната и законодателна власт правиха изявления, че протестът, започнал на 14 юни 2013 г. след избирането на депутата от ДПС г-н Делян Пеевски за председател на Държавна агенция „Национална сигурност” от Народното събрание, е платен и направляван от задкулисни интереси.

Прилагаме следните изявления на представители на изпълнителната и законодателна власт в медиите:

Народният представител от Коалиция за България г-н Валери Жаблянов твърди: „Протестите в София са организирани от конкретни групи с платени и зависими хора, включително и представители на интелигенцията, и не могат да бъдат квалифицирани като спонтанни.“, 15.07.2013 г.

Министър-председателят г-н Пламен Орешарски заявява: „Имам достатъчно информация кой стои зад протестите и кампанията срещу правителството. Уверявам ви, че след години ще бъде интересно четиво.“, 18.07.2013 г.

Цитиран в медиите на 25.08.2013г., народният представител г-н Волен Сидеров обвини протестиращите срещу Орешарски, „За участие в тях (б.а. протестите) са плащани по 40-50 лева на човек.

Заместник-председателят на Народното събрание г-жа Мая Манолова заявява: „Вече няма български гражданин, който да не знае, че протестиращите са платени. Много хора спечелиха доста добри суми пари, в което няма лошо. Едни пари се преразпределят.“, 29.08.2013 г.

В интервю народният представител г-н Сергей Станишев твърди: „ Това е част от общия план да се стигне до нестабилност. Зад това стоят конкретни икономически и политически интереси, дайте да не се заблуждаваме за спонтанността на протеста. Спонтанността отшумя. Все по-голяма тежест в него придобиват организираният елемент и политическият интерес – на ГЕРБ за запазване на статуквото, и на старата нова десница – за възраждане и политическото влияние.“, 04.09.2013 г.

Министърът на вътрешните работи и вицепремиер г-н Цветлин Йовчев е цитиран от медиите: „Промяната, която наблюдаваме в момента, е в профила на протестиращите, като виждаме хора, които в по-голямата си част са мотивирани по някакъв начин да участват в протеста, отколкото такива, които спонтанно участват.“, 05.09.2013 г.

В публичното пространство изтекоха указания с опорни точки за управляващите, изпратени от член на кабинета на министъра на вътрешните работи. Тези указания съдържаха профилиране на участници в протестите. Има основания да се смята, че на площада сред протестиращите е имало не само цивилни служители на МВР, което е допустимо, но и такива на ДАНС – контраразузнаването.

В 42-то Народно събрание имаше специализирана парламентарна комисия, закрита за медии и граждани, занимаваща се с разследване на финансирането и организирането на протестите. След всяко нейно заседание управляващите излизаха и заявяваха пред медиите, че вече са наясно кой и как финансира протестите. Данните, предоставени на тази комисия от службите за сигурност, трябва да станат известни.

Настояваме МВР и ДАНС да предоставят на служебния кабинет информация има ли разработки срещу протестиращи.

Срещу кого са тези разработки и какви са резултатите от тях, както и прилагани ли са СРС спрямо хора, участвали в антиправителствените протести?

Колко такива разрешения са дадени и използвани ли данни от СРС в досъдебни производста и съдебни дела?

Колко души са били разпитани, има ли повдигнати обвинения срещу тях и какви и колко административни наказания са наложени на протестиращи срещу правителството?

Не желаем да узнаем истината „след години“, както предлага бившият премиер Орешарски.

Фактите трябва да станат публични сега. Участвалите в протестите граждани и неучаствалите имат право да знаят истината. Неогласяването на тази информация би означавало, че в публичното пространство безпрепятствено може да се води пропагандна кампания от представители на властта, с цел препречване и дискредитиране на правото на протест на българските граждани.

Истината е важна. Когато се атакуват действия на гражданското общество от овластени хора, имащи неограничен достъп до медиите, институциите, грижещи се за обществения ред и националната сигурност, трябва да разкрият всички данни, с които разполагат и въз основа на които властта обосноваваше официалните си твърдения.

Настояваме да се изиска и огласи информация, разполагат ли службите за сигурност с данни за незаконни и антидемократични действия, свързани с организацията на протестите срещу правителството „Орешарски“, за финансиране на протестите от неправителствени организации, престъпни групи и други структури – икономически и политически.

Протестна мрежа
12.08.2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!