Протестна мрежа срещу назначението на Медарова за министър на изборите

OFFNews 09 август 2014 в 09:39 21129 17

Красимира Медарова

Протестна мрежа възразява срещу назначаването на Красимира Медарова за министър без портфейл с отговорност за изборите.

Това се казва в позиция, публикувана на сайта на Протестна мрежа. Реакцията идва, след като вчера стана ясно, че президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначи бившата председателка на ЦИК от квотата на ГЕРБ в периода от април 2011 г. до март 2014 г. и съдия в Софийски апелативен съд за служебен министър за организация на изборния процес.

В позицията се казва още: 

Протестна мрежа е напълно съгласна, че постът министър с отговорност за изборите е много важен и следва тази отговорност да бъде възложена на човек с безупречна репутация, доказан професионализъм и не бива да се правят никакви компромиси с кандидатурата при никакви обстоятелства.

Смятаме, че като председател на ЦИК Красимира Медарова имаше възможност да се докаже безспорно и да направи достатъчно за прозрачното действие на Комисията в изпълнение на нейните отговорни за обществото първостепенни задачи, без да остави сянка на съмнение за действията си, което тя не успя да направи. 

Като съдия Медарова гледаше делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. По искане на адвокатите им тя си направи отвод заради съмненията, че съдия тя е поела политически ангажимент да потвърди решението на предходната инстанция по делото. Съмненията се породили, след като адвокатът на Ангелов - Румен Еленски, отказал да го защитава. Той разказал, че мъжът на съдийката - Николай Медаров, който също му бил клиент, му казал, че тя няма да си направи отвод по делото заради поетия ангажимент. За да се мотивира, защитата посочи, че Медарова оглавяваше ЦИК по време на последните избори, след като бе предложена за поста от ГЕРБ.

Според публикация в сайта Отворен парламент от 2012 г. съпругът на Медарова – Николай Медаров, е управляващ на регистрираната в София IT-фирма “Сиенсис” АД, която е посочена като подизпълнител на “Сименс” в станалата печално известна обществена поръчка на МВР за изработване на лични документи с биометрични данни. Името на съпругa на тогавашната председателка на ЦИК се появи и в търга за електронното правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!