Пропадна проектът за инсинератор за горене на RDF отпадъци в София

OFFNews 16 февруари 2023 в 13:30 2113 3

Фандъкова и Карамфилова

Снимка Министърът на околната среда Росица Карамфила и кметът на София Йорданка Фандъкова

БТА

Заводът за горене на отпадъци в София няма да се осъществи с финансиране от ОПОС, както беше предвидено. 

Това обявиха на съвместен брифинг министърът на околната среда Росица Карамфилова и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. 

"Топлофикация София" прекрати обществената поръчка за проектиране и строителство на завода за изгаряне на RDF-отпадъци в София, става ясно от съобщение на сайта на Агенцията за обществени поръчки. 

Причината е, че четирима от петима участници в надпреварата бяха отстранени заради несъответствие на офертите спрямо изискванията на възложителя. След решение от края на януари на Върховния административен съд, сочещо пропуски в процедурата и отстраняване на спечелилия участник - "RDF Файърд Пауър Плант София 2021", комисия отново прегледа подадените още през пролетта на 2021 година оферти. В резултат в процедурата остана само Консорциум "София РДФ 2021", чиято оферта е подадена от "Джи Си Ар" АД. При това положение Законът за обществените поръчки (ЗОП) дава право на възложителя да прекрати процедурата. 

За проекта са заделени средства по оперативна програма "Околна среда", но изпълнението му няма как да приключи до края на годината, заради множеството обжалвания. 

Сега Столична община ще търси друго финансиране за „Проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община". 

"Ние си давахме сметка, че този проект е рисков и труден", обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг в Министерството на околната среда и водите, управляващ ОПОС. 

„Проектът отговаря напълно на новата политика на Европейската комисия за реализиране на дългосрочни решения, които гарантират енергийна независимост. Затова ние идентифицирахме два финансови механизма – RePower EU и Фонда за модернизация. Проведохме разговори както с МОСВ, така и с Министерство на енергетиката и се надявам, че до средата на годината ще имаме решение“, обясни Фандъкова. 

Фандъкова обясни, че в много напреднала фаза е проекта за изграждане на връзка на Завода за преработка на отпадъците с националната железопътна мрежа. „Изграждането на жп мрежа ще даде възможност за транспортиране на РДФ-горивото, което произвеждаме, до циментовите заводи по най-екологичния и финансово изгоден начин“, каза кметът на София. Тя посочи, че проектът се разработва заедно с Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Заради напредналата фаза работният проект на връзката може да се финансира с оставащия ресурс от оперативна програма „Околна среда“.

Решението в средносрочен план е оползотворяване на цялото количество РДФ-гориво от завода за преработка на отпадъци в циментовите заводи. „Положихме огромни усилия, за осигурим възможност за оползотворяване на РДФ-а по описания от ЕК начин – в циментовите заводи. Обявихме нова процедура и очакванията ни са, че ще намерим решение за цялото количество“, обяви Фандъкова.

От 2018 г. "Демократична България" предупреждава, че изграждането на Завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София (в ТЕЦ-София зад Централна жп гара) е вреден и ненужен проект "и вече имаме доказателство за провала на това недоразумение, яростно защитавано от ГЕРБ-СДС", се изтъква в позиция на "Демократична България". 

Съдбата на спорния проект ще трябва да се реши от следващия кмет на София. Отсега е ясно, че на поста ще застане нов човек, тъй като дългогодишният кмет Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат. 

Цялата позиция на ДБ: 

Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена. “Топлофикация София” публикува решение за прекратяване на процедурата в сряда вечерта като логичен завършек на многократни обжалвания и съдебни дела, след като накрая остана само един допустим кандидат. 

“От ”Демократична България” отдавна предупреждавахме, че изграждането на Завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София е вреден и ненужен проект. И вече имаме доказателство за провала на това недоразумение, яростно защитавано от ГЕРБ-СДС”, коментира Бойко Димитров, общински съветник и член на ръководството на “Да, България” .
Процедурата дава възможност за обжалване на решението на “Топлофикация”, но това ще забави още процеса и ще означава 100% загуба на европейското финансиране. А липсата на финансиране означава също край на изгарянето на боклук на 2 км от центъра на София. 

Още през 2018 г. “Демократична България” инициира подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я игнорира. След това Общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат. ГЕРБ-СДС отново отхвърлиха предложението.
Още при възлагането на обществената поръчка през 2021 г. “Демократична България” посочи, че тя е обречена поради грешки в нея, както се и случи. Комисията избра за изпълнител обединение около „Микс констракшън“, в което участват освен българската компания, така и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединение не отговаря на критериите, които се изискват от кандидатите. Съответно остана само един допустим участник- Богомил Манчев и сина му през фирмата им „Джи Си Ар“. 

“Упорството на ГЕРБ-СДС да защитават този провален проект доведе до 6 пропилени години за града ни и загуба на огромен финансов ресурс. Към сметката добавяме още 300 млн. лв., с които София построи другия завод за производство на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в обществените поръчки, за да извозват боклука ни. Тези изхвърлени на вятъра средства трябваше да използваме за промяна на целия процес по сметосъбирането и можехме отдавна да сме започнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите заводи или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене”, коментира Симеон Ставрев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

16.02 2023 в 17:44

Чудесна новина!!!

936

2

escrin

16.02 2023 в 17:22

Добра новина, но битката за здравето на софиянци с ненастините герберунгели далеч не е спечелена... от изключителна важност е кой ще е следващият кмет на София.

22548

1

dolivo

16.02 2023 в 15:09

Корупционна сделчица, ама не стана, за щастие. Малко са добрите новини, това е една такава.

Ходи си го направи завода в Банкя!