Няма да има референдум за RDF инсталация в София

OFFNews 11 юни 2020 в 17:10 3427 2

Няма да има местен референдум за изграждането на RDF инсталация в столицата. Това решиха столичните общински съветници.

Предложението на съветниците от Демократична България и Борис Бонев "за провеждане на местен референдум с въпрос: „Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от RDF отпадъци?", продължи близо 4 часа. 

БСП и ГЕРБ подкрепят изграждането на инсенератора, но социалистите не са съгласни с мястото на изграждането й в центъра на града. От „Демократична България“ са противници на инсталацията за комбинирано производство на енергия за оползотворяване на RDF. 

„Затваряте им устата по важен за тях въпрос“, посочи по време на заседанието на Общинския съвет председателят на Групата на „Демократична България“ Методи Лалов.  

Борислав Игнатов призова БСП и ВМРО да подкрепят идеята за референдум. По думите му, без такъв да се проведе, не е възможно да се промени мястото за изграждане на инсенератора, на което от БСП държат.

„Редно е да питаме гражданите за толкова скъп и дългосрочен проект“, посочи той.

В началото на април Европейската комисия одобри завършването на проекта за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия за оползотворяване на RDF. 57.65% или 90.3 милиона евро ще е безвъзмездната европейска финансова помощ, а 42.35% или 67 милиона евро съучастието на Столичната община. Тази част от парите ще дойде под формата на заем, който София ще вземе от Европейската инвестиционна банка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3243

2

Пакоджет

11.06 2020 в 22:55

Ами тогава заинтересованите може да отидат на Москова. И да гласуват като древните елини, с камъни, по главите на гербери, бесепари и друга сволоч!

11719

1

Краси

11.06 2020 в 19:18

БСП и ГЕРБ, т.е. БКП решили, че свободните граждани на София нямат право на глас по такъв важен въпрос дали в центъра на София да се строи предприятие за разпръскване на отрови.
Да живеят всички БКП-та по земните кълбета! УРА, другари!