ЕК не е спряла парите за RDF инсталацията, обяви Столична община

OFFNews 14 май 2019 в 14:14 4293 1

Снимка Архив

Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ-гориво на Столична община е в процес на оценка от Европейската комисия. Не отговарят на истината твърденията, разпространени от БСП-София, че проектът е спрян, както и че е объркана „пътеката за кандидатстване за финансиране“. 

Това съобщиха от Столична община, след като по-рано днес лидерът на БСП-София Калоян Паргов обяви, че ЕК е спряла парите за строежа на завод за изгаряне на RDF в София. 

За проекта е изготвен доклад за съответствие от „Джаспърс“ (механизъм за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма „Околна среда“.

Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. „големи проекти“. Процесът на оценка продължава.

На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 г., уточняват от Столична община. 

Твърдението на БСП – София, че проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF гориво е спрян, е категорична лъжа. Той е в процес на оценка. Използването на толкова важни за столицата теми в предизборната кампания е безотговорно и би могло да накърни в дългосрочен план интересите на софиянци. Жалко е, че сме свидетели на подобно нещо, коментира председателят на СОС Елен Герджиков. Призовавам колегите от опозицията към повече сериозност и политическа дълбочина по време на кампанията. Работата за града ни трябва да продължи и след изборите, каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови