По-защитени заедно: Как ЕС се бори с радикализацията в Европа

OFFNews 31 януари 2019 в 15:49 4571 1

През 2017 година животът на две майки се променя завинаги. Докато синът на британката Фиген Мъри е убит при терористична атака, Набила Мазуз почти губи своя, попаднал в плен на екстремистка идеология. Опитът на двете жени ги вдъхновява да предприемат действия, включвайки се в борбата на ЕС с първопричините за радикализацията. Това е тяхната история.

Разберете как ЕС обединява обикновени герои, за да защити гражданите си, като прочетете тази история и други като нея на уебсайта на кампанията "ЕС: По-защитени заедно".

Фиген Мъри и Набила Мазуз

Екстремизмът променя завинаги живота на двете майки, но ги обединява желанието им да информират другите за рисковете, които крие радикализацията.

Мрежата на ЕС за осведоменост по въпросите на радикализацията свързва Фиген и Набила със социални работници и местни организации, които работят за спиране на разпространението на екстремистките идеи и за противодействие на групите, които ги използват, за да насърчават насилието. Радикализацията и екстремистките възгледи винаги са съществували, но новите технологии и растящата поляризация на обществото ги превръщат в коварна заплаха, особено за младежите. 

„Синът ми Мартин беше сред 22-мата убити при терористичната атака в „Манчестър Арена“ през 2017 г. Шокът, който преживях, премина в дълбока скръб, след това се появи потребността да осмисля смъртта на Мартин. Затова сега разказвам нашата история навсякъде, където мога да постигна промяна. Говорих дори пред Европейския парламент и срещнах съмишленици в мрежата на ЕС против радикализацията. Истински важното е да работим заедно, като оставим настрана различията и споделяме добрите практики“, споделя Фидел Мъри.

Шведът Роберт Йорел работи за неправителствената организация EXIT. „Имам 15-годишен опит в подпомагането на хора да напуснат средите на радикалния екстремизъм, независимо дали се касае за десни екстремисти, членове на банди или религиозни радикалисти. Всеки има своя собствена история. Ние искаме да помогнем на хората да направят положителна промяна в живота си и да създадем по-безопасно общество. Това изисква време и ресурси. Трябва да изградим общоевропейска система за оказване на подкрепа и повишаване на информираността", казва Йорел.

В борбата с екстремизма е свързан професионалният път и на Джесика Сурс - белгийка. „Във Вилворде аз отговарям за координиране на местните усилия за предотвратяване на съпроводения с насилие екстремизъм и за борбата с него. Освен политическа работа, това включва също посещения на училищата и общностите", разказва тя.

Семейството на Набила Мазуз е пряко пострадало от екстремизма. „Един ден ми се обадиха от полицията и ми казаха, че синът ми е бил арестуван, докато пътувал към Сирия през Турция – беше само на 17 години. Докато беше в затвора, успяхме да го дерадикализираме и да го върнем обратно в общността. Беше нужно много търпение и разбиране. Днес синът ми отново учи и иска да стане социален работник", споделя майката.

„Сега разполагам с платформа, чрез която да споделя опита си. Посещавам училищата с Джесика и другите членове на мрежата на ЕС, за да представяме различните лица на радикализацията“, добавя тя.

Радикализацията може да приема множество форми – религиозни, политически и социални, – които вдъхновяват екстремистките групи и потенциално могат да предизвикат насилие.

Общо 5000 са практикуващите специалисти в Мрежата на ЕС за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN) през 2018 г. RAN, известна като „мрежа на практикуващите специалисти“, насърчава сътрудничеството, създаването на работни групи и обучението сред местните организации, социалните работници и учителите, които вече работят активно в различните държави членки на ЕС.

Бюджетът за 2017 г. на звеното на ЕС за сигнализиране за терористично съдържание в интернет към Европол е 4,5 милиона евро. Звеното отговаря за противодействие на онлайн радикализацията и на набирането на хора от страна на терористите с помощта на YouTube, Facebook и Twitter.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови