"Овергаз" обяви, че няма забавени плащания към "Газпром"

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2016 в 14:38 3774 2

„Овергаз Инк.” няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Това обявиха в фициално становище от дружеството, след като от „Газпром” спряха да им доставят директно природен газ за нуждите на техните клиенти.

Преди дни директорът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен обяви, че Русия е решила да не спре доставките за "Овергаз" на количествата по търговския им договор заради просрочени задължения. От "Овергаз" пък обявиха още тогава, че не са получавали такова предупреждение и нямат дългове.

Малко след това руското външно министерство изпрати съобщение, в което увери, че "няма да остави България без синьо гориво" и е готово да увеличи доставките към държавната "Булгаргаз", но в същото време се споменаваше и за търговски въпроси с "Овергаз", които предстояло да бъдат уредени.

На извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов и шефът на БЕХ Жаклен Коен пък обявиха, че "Булгаргаз" и "Овергаз" са подписали договор, по силата на който ще бъде гарантирано снабдяването с природен газ на клиентите на "Овергаз".

"За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт”, ръководството на„Овергаз Инк” се свърза с представител на „Булгаргаз”, като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик", посочиха от дружетсвото.

Ето и цялото становище на "Овергаз":

В съответствие с клаузите на договора между „Овергаз Инк.” и „Газпром Експорт” в предвидения срок са изпратени:

- Годишна програма и заявка за необходимите количества природен газ (по тримесечия);
- Открита е банкова гаранция в съответствие със заявените за доставка количества.

• Всеки ден до Балканския диспечерски център се изпраща заявка за предстоящите три дни. Тази заявка е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора и не представлява договорно задължение. Затова „Овергаз Инк.” не приема за официален изпратения от Центъра отговор с посочени нули за 1-ви януари 2016.

• След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център на 29 декември 2015 година „Овергаз Инк.” незабавно изпрати писмо (факс) до генералния директор на „Газпром Експорт” с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ.

• За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на „Газпром Експорт”, ръководството на„Овергаз Инк” се свърза с представител на „Булгаргаз”, като го запозна с възникналата неочаквана ситуация и заяви, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик.

• Фигурата на обществения доставчик съществува в Закона за енергетиката точно поради хипотезата за възникване на подобни ситуации. Това лицензионно задължение на „Булгаргаз” не предполага предварително известяване, тъй като газът в тръбите на „Булгартрансгаз” е повече от достатъчно. Известяването има за цел да предупреди всички участници по веригата, че заявителят от определен момент ще започне да консумира газ, който се явява собственост на обществения доставчик.

• На 31 декември 2015 година след 17:00 часа, докато вървеше пресконференцията на министър-председателя и шефовете на държавните енергийни дружества, „Овергаз Инк.” получи отговор на писменото си запитване, с който служител на „Газпром Експорт” информира, че заявката не може да бъде изпълнена.

• С това писмо „Овергаз Инк.” бе информирана, че „Газпром Експорт” е предприел действия за осигуряване на необходимите за нашите клиенти количества природен газ, но през „Булгаргаз”.

• По повод подмятанията от страна на изпълнителните директори на БЕХ и „Булгартрансгаз” за очаквана коректност в плащанията, „Овергаз Инк.” подчертава, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към „Газпром Експорт”. Още повече – нито една банка в цялата история на компанията не й е отказвала кредит, което е независима оценка за кредибилитета на дружеството.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови