Обратното броене започна: Младите имат 1 г. да решат къде да са парите им за пенсия

Александра Маркарян 01 януари 2015 в 10:45 7541 10

Младите хора, които тепърва започват работа, ще имат 1 година от момента на назначаването си, за да решат дали осигуровките им за пенсия да се събират само в Националния осигурителен институт или 5% от тях да се отделят в лична партида в частен пенсионен фонд, а останалите да постъпват в НОИ. Ако за 1 г. не изберат фонд, 100% от осигуровките им ще отиват в НОИ и те повече няма да имат възможност да изберат да отделят пари за втора пенсия.

Това предвиждат промените в пенсионния модел, които влизат в сила от 1 януари 2015 г. Те бяха записани в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015. Смяната на модела бе договорена без предварителни дебати, на неделна среща между премиера и синдикалните лидери през декември, и бяха прокарани през парламента за една седмица въпреки острото несъгласие на коалиционните партньори в лицето на Реформаторския блок и АБВ и въпреки гражданските протести.

Те влизат в сила от 1 януари 2015 г. само за хората, които тепърва ще започнат първата си работа. Останалите, които вече се осигуряват и в НОИ, и в универсален пенсионен фонд (УПФ), ще разберат какъв ще е редът за запазването на личните им партиди в УПФ или съответно прехвърлянето им изцяло в НОИ след приемането на акт на Министерския съвет и след дебати, които по план трябва да приключат до 31 март 2015 г.

Промените разрушават сегашния модел на пенсионно осигуряване, според който има задължително, задължително допълнително (за всички, родени след 31 декември 1959 г. в най-масовата трета категория труд) и доброволно пенсионно осигуряване. Те премахват задължителното отделяне на 5% от осигуровките в частни фондове и разпореждат осигуреният сам да избира. Той ще може да реши еднократно къде да бъдат парите му и до края на трудовия си стаж няма да може да промени решението си. Подобна рестрикция има за младите, които тепърва започват работа. Те трябва да изберат универсален пенсионен фонд в 1-годишен срок. Ако не го направят, парите им ще бъдат автоматично прехвърлени в НОИ, където няма лични партиди, а сумите отиват за плащането на пенсиите на настоящите пенсионери, и никога повече няма да имат шанса да избират.

В новите текстове в Кодекса за социално осигуряване, въведени чрез промени в Закона за бюджета на ДОО за 2015 г., се казва:

"При първоначално възникване на основание за осигуряване след 31 декември 2014 г. лицата, родени след 31 декември 1959 г., в едногодишен срок от възникване на основанието за осигуряване могат еднократно да изберат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд.

В случай че лицето не подаде заявление за осигуряване в универсален пенсионен фонд в срока по ал. 1, осигуряването е само във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.

Осигурените лица, самоосигуряващите се и лицата по чл. 4, ал. 9, родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, могат еднократно да изберат да се осигуряват само във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.

Осигуряването на лицата по реда на ал. 1 и ал. 3 възниква от първо число на месеца, следващ месеца на избора. До тази дата лицата по ал. 1 подлежат на задължително осигуряване във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.

Редът и начинът на избор по ал. 3 (хората, които и преди 1 януари 2015 г. са били осигурявани в частен пенсионен фонд за втора пенсия - бел. ред.) се определят с акт на Министерския съвет."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!