Обратното броене започна: Младите имат 1 г. да решат къде да са парите им за пенсия

Александра Маркарян Последна промяна на 01 януари 2015 в 10:45 6640 10

Младите хора, които тепърва започват работа, ще имат 1 година от момента на назначаването си, за да решат дали осигуровките им за пенсия да се събират само в Националния осигурителен институт или 5% от тях да се отделят в лична партида в частен пенсионен фонд, а останалите да постъпват в НОИ. Ако за 1 г. не изберат фонд, 100% от осигуровките им ще отиват в НОИ и те повече няма да имат възможност да изберат да отделят пари за втора пенсия.

Това предвиждат промените в пенсионния модел, които влизат в сила от 1 януари 2015 г. Те бяха записани в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015. Смяната на модела бе договорена без предварителни дебати, на неделна среща между премиера и синдикалните лидери през декември, и бяха прокарани през парламента за една седмица въпреки острото несъгласие на коалиционните партньори в лицето на Реформаторския блок и АБВ и въпреки гражданските протести.

Те влизат в сила от 1 януари 2015 г. само за хората, които тепърва ще започнат първата си работа. Останалите, които вече се осигуряват и в НОИ, и в универсален пенсионен фонд (УПФ), ще разберат какъв ще е редът за запазването на личните им партиди в УПФ или съответно прехвърлянето им изцяло в НОИ след приемането на акт на Министерския съвет и след дебати, които по план трябва да приключат до 31 март 2015 г.

Промените разрушават сегашния модел на пенсионно осигуряване, според който има задължително, задължително допълнително (за всички, родени след 31 декември 1959 г. в най-масовата трета категория труд) и доброволно пенсионно осигуряване. Те премахват задължителното отделяне на 5% от осигуровките в частни фондове и разпореждат осигуреният сам да избира. Той ще може да реши еднократно къде да бъдат парите му и до края на трудовия си стаж няма да може да промени решението си. Подобна рестрикция има за младите, които тепърва започват работа. Те трябва да изберат универсален пенсионен фонд в 1-годишен срок. Ако не го направят, парите им ще бъдат автоматично прехвърлени в НОИ, където няма лични партиди, а сумите отиват за плащането на пенсиите на настоящите пенсионери, и никога повече няма да имат шанса да избират.

В новите текстове в Кодекса за социално осигуряване, въведени чрез промени в Закона за бюджета на ДОО за 2015 г., се казва:

"При първоначално възникване на основание за осигуряване след 31 декември 2014 г. лицата, родени след 31 декември 1959 г., в едногодишен срок от възникване на основанието за осигуряване могат еднократно да изберат да се осигуряват в универсален пенсионен фонд.

В случай че лицето не подаде заявление за осигуряване в универсален пенсионен фонд в срока по ал. 1, осигуряването е само във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.

Осигурените лица, самоосигуряващите се и лицата по чл. 4, ал. 9, родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, могат еднократно да изберат да се осигуряват само във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.

Осигуряването на лицата по реда на ал. 1 и ал. 3 възниква от първо число на месеца, следващ месеца на избора. До тази дата лицата по ал. 1 подлежат на задължително осигуряване във фонд „Пенсии“ с увеличена осигурителна вноска с размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд.

Редът и начинът на избор по ал. 3 (хората, които и преди 1 януари 2015 г. са били осигурявани в частен пенсионен фонд за втора пенсия - бел. ред.) се определят с акт на Министерския съвет."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2015 в 12:11

Стига де, нали все още не са го приели? Не се предавайте, хора! Все още има надежда да се отървем от тази комунистическа рамка.

01.01 2015 в 21:23

Москов, сбъркал си етноса, когото да наречеш скот. Скотовете в България са българите, след като се радват на връщането на комунизма!

01.01 2015 в 21:21

Може да се поздравим с възстановяване на комунизма в България. Да ни е честито!

01.01 2015 в 21:19

Да ни е честито връщането на Тодор Живков на власт, пардон на охранителя му!

01.01 2015 в 17:18

Стига сте насъсквали хората! Частните фондове ще пуснат пенсия само на собствениците си а и чак до 31.03. ще се умува какво точно да се прави изобщо. Аман от платени репортажи!

01.01 2015 в 12:28

№02 никак не са ясни. От тия фондове поне до 2024-а ще се прибират пари без никаква отговорност. До към 2040 годин ще могат да покриват плащанията с новите вноски (точно както правеше КТБ) т.е. катастрофата с фондовете която ни подготвят ор РБ е за 2040 година горе долу, но ще е тотална катастрофа - тогава ще говорим за липси от порядъка на 20-30 милиарда по настоящи пари (до тогава може да са 20-30 милиарда Евра примерно, заради инфацията и това че може би ще влезем в еврото) т.е. ще е тотална финансова катстрофа.

само че сега има поне 10 години хоризонт да се крадат вноски и РБ и настоящия сайт лобират със зъби и нокти да не секне притока на пари. 200 милиона са взели 2014-а година. 2015-а ще са повече, щото 1% е събира от всички пари внесени във фонда т.е. 1% от 8 милиарда тая година т.е. 80 милиона и отделно 5% от вниските на всички трудещи се.

01.01 2015 в 12:01

Това няма да продължи дълго..след оставката на тройния цирк, който "управлява" ще се оправят нещата!! След няколко месеца тоест!

Айде герберастии и "реформасти" пикайте газ сега и цъкайте минуси хахахха

01.01 2015 в 11:59

Поглеждаме чии депутати с фондове гласуваха ЗА
И нещата са си ясни.
Въпросните със сигурност ще се "оплачат" че хората избират НОИ, малко хартийки и дупката вече няма да е при тях, за разлика от парите.

01.01 2015 в 11:41

В момента ГЕРБ и ДПС искат да откраднат едни нови 8 милиарда от частните пенсионни фондове, спретнаха си едно ново КТБ2, но този път няма да им мине номера!

01.01 2015 в 11:25

Ураааа премахва се данъка за издръжка на избрани мафиоти.

От парите Ви за злочестия 2-ри стълб 5% биват откраднати още при внасяне и всяка година още 1% от всичките Ви пари биват откраднати от фондовете. Това значи че при пенсиониране близо от 50% от вноските Ви ще бъдат откраднати от избраните от Иван Костов и компания мафиотски дружества за благоприличие наричани Пенсионни фондове.

Да, сред мършата има и читави фондове и със тях ще Ви пълнят главите мръсните продажни лобисти от РБ. Ако сте готови да се разровите дълбоко в историята о структутрата на собственост на озбрания пт Вас фонд то частните фондове разбора се за предпочитане. Проблема е, че сред тях се крият няколко КТБ-та. А дори и добрите фондове пак взимат изключително високи такси върху парите им. Ако вярваме на медиите за размера на финансовите потоци към тези фондове то излиза че те всяка година прибират 200 милиона лева от всички българи в собствените си джобчета.

Защо се пита реформаторите не предлагат намаляване на абсурдно високите такси, а искат със закон да се въведе автоматичен избор на частен фонд? Дали идеята на реформаторите не е да гарантират дпхода на приближени мафиоти от типа на Цветан Василев?