"Обещах преди 7 г. на Плевнелиев, тогава Росен, метрото да стигне Бизнес парка"

Владислава Тричкова 08 май 2015 в 15:04 12798 11

Две години след първата копка, днес метрото официално тръгна до Бизнес парка в "Младост" 4. 

На откриването, което започна в 11:00 часа на метростанция "Александър Малинов", присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, зам.-председателят на Европейската комисия за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Лиляна Павлова, на околната среда Ивелина Василева, шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев и много общински съветници. Всички те пристигнаха заедно, като точно с влизането им гръмна и тържествена музика. 

Като по традиция, откриването започна с водосвет на епископ Григорий, а малко след това дойде ред и на най-дългоочаквания момент - прерязването на лентата. С "тежката" задача се нагърбиха Плевнелиев, Борисов, Кристалина Георгиева, Фандъкова и Братоев. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати поздравление чрез Кристалина Георгиева, в което се казва, че на следващото откриване Юнкер ще присъства лично.  

"Имам две послания. Първото е "Браво". Браво на правителството затова, че спечели и увеличава доверието на нашите европейски партньори, браво на строителите - това, което правите е чудесно и го правите от сърце. А второто ми послание е "Честито" на столичани, на гости на нашата столица затова, че имаме метро, което показва, че девизът на София "Расте, но не старее" е верен. Расте ни градът, хубавее...". С тези думи Георгиева се обърна към всички присъстващи на официалната церемония. Тя не пропусна и да благодари специално на Фандъкова. "Гордея се като жена, че вие толкова добре представяте жените в управлението". 

Борисов пък се върна в миналото и си спомни как е изглеждал столичният квартал "Младост" преди повече от 5 години. 

"Преди 6-7 години се запознах с ръководителя на Бизнес парка Плевнелиев. Тогава Росен. Нямам спомен круша ли беше, слива ли беше, но имаше едно дърво, поляни и магарета. Крави и овце, пасяха ето тук, Околовръстното бе като козя пътека – цялото в дупки. А всички квартали отгоре – на септични ями. С Росен застанахме под въпросното дърво и той ми каза: С този Бизнес парк ще стане друг град, ако опънете една Южна дъга, за да идват хората на работа и ако един ден, в далечното бъдеще, дойде метрото до тук. И тогава аз му обещах."

Веднага след речта на премиера, президентът Плевнелиев също се обърна към всички присъстващи. Продължавайки историята на Борисов Плевнелиев "подсети" всички граждани, че най-важно е да си спомняме. "Да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме. Аз си спомням, гражданите на "Младост" също си спомнят. Добре е да си спомним, че преди 4 години в "Младост" 4 имаше бунища и глутници кучета. Добре е да знаем откъде сме тръгнали, за да знаем какво сме постигнали."

Веднага след като и президентът изказа своите поздравления всички министри, кметицата на София, президентът, журналисти и гостите на официалното откриване на новия лъч на метрото, се качиха в едно от влакчетата, за да минат по маршрута и да огледат и останалите две нови метростанции. Оказа се, че единствено премиерът не е въодушевен от идеята и отново (на откриването на метрото до Летището Борисов бе единственият, който не се качи, за да се повози, на мотрисата) потегли с вероятно по-удобния за него транспорт - автомобилът. 

Новите три спирки "Александър Малинов", "Акад. Александър Теодоров - Балан" и "Бизнес парк" вече са отворени и за граждани, като днес всеки, който се качи от някоя от тях, ще се вози безплатно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!