Младежи раздават безлихвени заеми на свои връстници

Калоян Константинов 11 август 2016 в 18:49 3898 0

Младежка банка Кюстендил.

В навечеритето на Международния ден на младежта – 12 август, ви срещаме с група младежи, които раздават кредити. Дават ги на свои връстници - без лихва, и без връщане. Това са група млади хора, обединени от Младежка банка Кюстендил.

И ако се питате откъде едните имат, за да дават на другите, отговорът е много прост. Събират ги от различни дарителски събития.

„Ние набираме средства предимно от спектакли, в които ние самите участваме. Първоначално бяхме група млади хора, които обичат да танцуват и имат желание по някакъв начин да помагат на връстниците си. Три години по-късно не само продължаваме да танцуваме и да набираме средства чрез танците, но и успяхме да финансираме редица идеи на младежите от нашия град“, споделя Антония Иванова от Младежка банка Кюстендил.

В своята макар и кратка история Младежка банка Кюстендил е подкрепила идеите на няколко младежки групи от града. Финансирала е ученици от ПМГ в Кюстендил да създадат антистрес кътове на територията на училището. Зоните са оборудвани с боксови чували. Целта е да се намали насилието в училище като учениците изливат агресията си върху боксовия чувал, а не върху съученика си. Част от инициативите в рамките на тридневния еко фестивал „Един по-красив свят“ са реализирани с подкрепата на Младежката банка. От екипа са съдействали и за заснемането на документален филм за вредата от наркотичните средства.

„Подкрепяме идеите на младите хора от нашия град, предимно в сферата на изкуството, екологията и образованието. Най-мащабният проект, който подкрепихме през тази година е „Майстора на 1000 квадратни метра“. Помогнахме близо 35 младежи от арт школа „Новите майстори“ да пресъздадат портрет на Владимир Димитров – Майстора в огромен формат. Беше вълнуващо“, продължава Антония.

Служителите на Младежката банка не получават заплати, нещо повече - даряват свободното си време, енергия и талант за да наберат средства. Средства, с които ще подкрепят идеите на активните младежи от града. „В България трудно се помага на младите. Това че ние можем да го направим, е наистина нещо добро.“, описва мотивацията си да бъде част от екипа на Младежката банка Жорж. Криси допълва, че в Кюстендил има много младежи с интересни идеи, чието реализиране ще направи града по-добро място. Единствената причина според нея да не се реализират тези идеи е липсата на финансов ресурс. Споделя, че е щастлива да бъде част от Младежката банка, защото може да подкрепя идеите на свои връстници. „Когато ме попитат какво правя през свободното си време, аз нямам конкретен отговор, защото никога не мога да преценя кое точно е моето свободно време. Не зная дали съм само аз така, но все гледам да съм активна, физически или психически. Танцувам, забавляваме се, помагам на младежи да реализират желанията си. Това е“, разказва Антония.

„Това да изберем кого да финансираме след като сме събрали пари е най-трудното в нашата работа. Всички идеи са на младежи, всеки вярва в своята идея и иска да я реализира. Ние все пак имаме ограничен ресурс и трябва да изберем няколко“, категоричен е Васко.

"Работим в посока за осъществяване на нещо ново и полезно за младите хора в града. Премисляме внимателно всички идеи на младежите, които кандидатстват за финансиране при нас, защото целим да стигнем до възможно най-доброто, продължава Антония.

Младежка банка Кюстендил е спечелила доверието не само на дарителите, но и младежите от града. Още не е започнало новото издание на програмата, а вече са получили няколко кандидатури за финансирани от страна на младежи.

Младежка банка Кюстендил е една от 13-те Младежки банки, подкрепени в страната от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови