Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Министър Милков: Румънците се опитват да приложат своето право в европейски води

OFFNews 28 март 2023 в 19:07 3194 1

Снимка Гранична полиция на Румъния

Тече разследване по казуса със задържаните преди дни три български кораба на военното пристанище в Констанца, Румъния, и моряците на тях, съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той допълни, че трябва да се установи къде са заварени корабите, къде са арестувани, какъв е бил уловът, който е имало на тях.

„Министерството беше ангажирано от самото начало с казуса. Чрез нашето посолство в Букурещ ние разбрахме за арестуваните рибари на 24 март на обяд. Малко след това, веднага след това беше изпратена съответната нота, беше поискано максимално широко информиране, в контакт с Министерството на външните работи на Румъния, свързване с Гранична полиция в Румъния, със самите арестувани, които бяха в пристанище Констанца. В резултат на положени усилия, с тях са се държали добре, не е имало проблеми. Надявам се, че това е стандарт, по който румънските власти се отнасят при такива казуси“, обясни в ефир министърът, цитиран от БТА.

Той каза, още че няма оплаквания от страна на самите рибари в това отношение, те са благодарни на посолството. На 25 вечерта бяха освободени в резултат от серия на такива демарши, посочи Николай Милков.

Корабите са останали в Румъния, въпросът е кога биха били освободени, уточни той. По последна информация от днес тече разследване, ние сме готови да окажем съдействие, каза Николай Милков. Доколкото ми е известно разследват обстоятелствата, от едно разследване не се изнасят всички факти, добави той.

„Това, което е известно, е че трябва да се установи съвсем точно местоположението – къде са заварени, къде са арестувани, какъв е бил уловът, който е имало на самите кораби. Всичко това трябва да се съпостави с нормативната база – има ли разлика между румънската и европейската нормативна база“, каза министър Николай Милков.

Той посочи, че се надява това да приключи с положителен резултат и към момента не вижда сериозна заплаха. „Готови сме да продължаваме да оказваме съдействие, като, ако се наложи, посолството има списък с адвокати, които са компетентни по такива въпроси“, отбеляза министърът на външните работи. Той очаква въпросът да се разреши преди Великден.

Периодично възникват подобни казуси в отношенията ни с Румъния, добави той. По думите му има определени неясноти при прилагането на нормативната база и допълни, че се надява да бъдат изчистени. Те не са довели в миналото до някакви проблеми, като тежки осъдителни присъди, отбеляза министърът.

Той уточни, че в случая не става въпрос за делимитация на границата, а за това, че са ловили риба в т.нар. европейски води. „Ясно е къде се е случило това, въпросът е дали са имали право и какво право са имали. Не сме имали претенции, че те са били в наши териториални води или в румънски. Въобще не са били в териториални води – 52 км източно от Констанца, това е изключителна икономическа зона, в която има право да се извършва риболов“, обясни Николай Милков.

Министърът уточни, че претенциите са за вида на риболова – улов на акула, който според тях е забранен в този период от време. Другата интерпретация е, че става въпрос за европейски води, т.е. че европейското регламентиране би трябвало да има приоритет в тези води.

Румънците се опитват да приложат своето право в европейски води, коментира той, но посочи, че за това е компетентен съдът.

„Това е частен казус, той ще бъде добре решен и няма да доведе до ескалация на напрежение с Румъния. Отношенията ни са на добро равнище, скоро се подписа декларация за стратегическо партньорство, припомни министър Николай Милков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

28.03 2023 в 19:14

Едва ли ескалация, да се разберем ясно някой бракониерствал ли е...

Не прибързвайте с руската нарцисистка тактика другия да е винаги виновен, щото сме много важни ние да ни атакуват за всичко.

Ще разберем кой какво
 
X

Подкастът на OFFNews