Кога трябва да повикате камион тип пътна помощ

OFFNews 16 март 2023 в 07:42 1417 0

Репатриращ автомобил
Репатриращ автомобил

Колата е счупена и не може да се кара. Причината за спиране на автомобила може да бъде различна - например двигателят се повреди, задвижващият ремък на водната помпа може да се счупи. Бобината на запалването или един от сензорите на двигателя също може да се повреди.

Ако забележите, че една или повече предупредителни лампи светват на таблото по време на шофиране и не разбирате какво означават, спрете. Прочетете инструкциите и разберете тяхното значение.

Ако произшествието не е тежко и са повредени само шарнирните части на каросерията, тогава не е необходим репатриращ камион. Но ако има съмнения относно състоянието на шасито, окачването или спирачната система на автомобила, тогава е опасно да шофирате сами. Смачканите части могат да попречат на въртенето на колелата, а отворената въздушна възглавница ще попречи да шофирате нормално - това също е добра причина да се обадите на Пътна помощ в София.

Какво представляват репатриращите камиони?

Имат статична платформа или „пътеки“. Най-простият тип теглещи камиони е лек камион с фиксирана платформа и прибиращи се пътеки. Ако колата не може сама да влезе в платформата, тогава тя се изтегля с лебедка.

Такъв теглещ камион има недостатъци: той се нуждае от най-много място за натоварване на колата. Силно повредена при инцидент кола ще трябва да бъде влачена, лебедката не винаги се справя с това. Но такъв камион за теглене е най-простият по отношение на дизайна и услугите му могат да бъдат и по-евтини.

Камионите с подвижна платформа са по-усъвършенствана версия на репатрак с платформа. Благодарение на хидравличното задвижване платформата може да се постави директно под колелата на автомобила.

Това са най-масовите пътни помощи. Те се нуждаят от по-малко място и време, за да натоварят дори силно повреден автомобил. В най-близката до кабината част на платформата има специални ограничители за колелата. Отворите в него са направени за закрепване на колани, които фиксират колелата.

С манипулатор: Теглещите камиони от този тип са много популярни сред специалните служби в големите райони. Специален кран-манипулатор повдига колата и я поставя на платформата. В същото време тялото не се докосва, специални куки-скоби се поставят под колелата на автомобила и се повдигат за тях.

Версията с кран осигурява най-удобната евакуация. Можете да вземете кола дори от гъста редица от други коли.

Тегличът с кран не е универсален, не всеки може да вдигне голям джип или пикап. Но на тесни паркинги или улици това може да е единствената опция за зареждане.

Репатрак тип „вилици“. Рядък вариант на теглещи камиони, те имат много ограничения. При този метод на товарене се повдига и фиксира само предната ос на автомобила. Задните колела остават на пътя. Не всеки автомобил може да бъде евакуиран по този начин. Възможно е да има ограничения поради задвижване на всички колела или задвижване на задните колела с автоматична скоростна кутия.

Такъв репатрак е точно подходящ за натоварване на задвижващия мост на автомобил. Ако не сте сигурни, че такава евакуация е възможна за вашия автомобил, не викайте такъв репатрак. Но ако колата се повреди в подземен или многоетажен паркинг, този тип теглич е незаменим: други просто рискуват да не преминат.

Автосервиз и Пътна помощ. Няма особен смисъл да приберете колата си, ако е повредена при инцидент. По-добре е незабавно да се обадите на репатрак и да я откарате до мястото на ремонт, така ще ви излезе по-евтино.

Обадете се на Пътна помощ, а те ще ви предложат автосервиз, където ще ремонтират колата. Така услугата за превоз на автомобили ще бъде поне по-сигурна и на по-добра цена.

Ако колата ви е в гаранция, проверете дали имате активна програма за пътна помощ. Понякога репатрирането може да бъде безплатно. Подобна опция може да има във вашата застрахователна полица на каско: в този случай колата може да бъде изтеглена до паркинга на застрахователната компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика