КНСБ: Протест на университетите на 20 май ще има, 39 млн. не стигат

От Съвета на ректорите утре ще вземат финално решение дали ще протестират

Кристина Минчева 16 май 2024 в 14:22 2296 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Въпреки обещаното допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища у нас, от КНСБ съобщиха, че протест на 20 май ще има. Вчера правителството заяви, че ще отпусне 39 млн.лв, които ще достигнат до 33 държавни висши училища. От Съвета на ректорите у нас обаче съобщиха, че трябват още 184 милиона лева за възнаграждения в университетите, а според образователния министър Галин Цоков в бюджета няма ресурси за увеличение на заплатите.

Вторник вечерта (14 май) Съветът на ректорите изпрати отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи, в което се посочва, че държавните и част от частните висши училища се вдигат на протест и няма да отворят врати за студентите в понеделник.

В 49-ото Народно събрание депутатите фиксираха минимален праг на преподавателските и асистентските заплати, както и на стипендиите на докторантите във висшите учебни заведения. Промените в Закона за висшето образование, предложени от ГЕРБ и ДПС, бяха приети единодушно на първо четене. Те предвиждаха средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища да не е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища (асистент) да се определя не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца. Стипендиите на докторантите да станат поне 125% от минималната работна заплата.

По време на второ четене законопроектът срещна изненадващо голяма съпротива от ПП-ДБ с мотива, че отпускането на близо 50 милиона лева от бюджета ще вдигне инфлацията и ще влезе като дефицит в бюджета. Това, от своя страна, би застрашило покриването на критериите за прием в еврозоната. Седмица по-късно кабинетът "Денков" гласува отпускането на 49 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като парите са за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища. От общата сума за БАН са предвидени 10 000 000 лв., а за държавните висши училища - 39 000 000 лв. Те обаче не покриват планираните увеличения.

"През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. В същото време трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз", пишат от Съвета на ректорите в отвореното писмо.

Последва реакция от страна на държавния глава Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев, които поканиха на среща представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България.

Още преди срещата между служебния премиер и представители на академичната общност у нас правителството обяви, че ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година.

В ефира на "Тази сутрин" по bTV председателят на Съвета на ректорите д-р Миглена Темелкова заяви, че обещаните 39 млн. лева за заплати не са допълнителни, а планирани, но неизплатени средства.

"Опираме до липсата на 184 млн. лева, за да бъде спазен закона. Ние не искаме нищо излишно освен това да се спази закона. Това е нашата логика", уточни Темелкова.

Министърът на образованието обаче заяви, че ресурс няма.

"При един разговор миналата седмица с финансовата министърка тя каза и пред мен, и пред синдикатите тогава, че няма ресурси в бюджета – средства, които могат да се използват за тези 168 милиона, които общо са нужни за това увеличение. И тогава ние тръгнахме да решаваме поне първата стъпка към решаване на проблема", каза Галин Цоков в ефира на bTV.

От Съвета на ректорите утре ще вземат финално решение дали ще протестират, а от КНСБ са категорични, че обявеният за 20 май протест ще се проведе, защото обещаните от МС пари не стигат.

Вчера OFFNews разговаря с преподаватели и студенти от няколко университета в София, за да разбере как се готвят за протеста. Оказа се обаче, че голяма част от тях не са били уведомени за решението на Съвета на ректорите у нас, нито са получили допълнителна информация от ръководствата на университетите или факултетите.

Анкета

резултати
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  Няма коментари към тази новина !

   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews