Увеличение на заплати в университетите ще има - въпреки еврозоната

Mая Младенова 20 март 2024 в 14:47 3521 0

ЮЗУ

Снимка Архив/фейсбук

ЮЗУ

49 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав гласува на днешното си заседание кабинетът на премиера в оставка Николай Денков.

Парите са за увеличение на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши училища. От общата сума за БАН са предвидени 10 000 000 лв., а за държавните висши училища - 39 000 000 лв.

Преди седмица ПП-ДБ рязко дадоха на заден за планираното увеличение с мотива, че отпускането на близо 50 милиона лева от бюджета ще вдигне инфлацията и ще влезе като дефицит в бюджета. Това, от своя страна, би застрашило покриването на критериите за прием в еврозоната.

Миналата седмица Народното събрание гласува на второ четене промени в Закона за висшето образование, с които се фиксира минимален праг на преподавателските и асистентските заплати, както и на стипендиите на докторантите в университетите. 

Днес от МС посочват, че благодарение на финансирането ще се увеличат възнагражденията на 2271 представители на академичния състав на БАН и 12 070 представители на академичния състав в 33 държавни висши училища. Очакваният резултат от увеличението им е учените бъдат мотивирани да въвеждат нови методи на преподаване, базирани на усвояване на компетентности, както и да се насърчават на повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе и до развитие на академичния състав.

С нормативните промени държавните висши училища се задължават да не изплащат преподавателски заплати, по-ниски от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент, ще се определя не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца. Стипендиите на докторантите стават поне 125% от минималната работна заплата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика