Mинимален праг на преподавателските заплати в университетите

Да не са по-ниски от 170% от средната брутна заплата за последната година, реши Народното събрание

Ружа Райчева 24 януари 2024 в 11:10 7145 1

Аулата на Софийски университет

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски"

Депутатите ще фиксират минимален праг на преподавателските и асистентските заплати, както и на стипендиите на докторантите във висшите учебни заведения.

Това стана с гласуване на първо четене на промени, предложени от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС. Промените бяха приети единодушно в пленарната зала. 

Средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища трябва да не е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.  

Минималната основна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища (асистент) ще се определя не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца

Стипендиите на докторантите стават поне 125% от минималната работна заплата. 

По време на дискусията Елисавета Белобрадова каза, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще подкрепят този законопроект, защото тази подкрепа е дълго чакана от професионалистите във висшето образование. 

Бившият министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев, който е основен вносител на законопроекта заяви, че следващата цел ще е цялостно повишаване на заплатите във висшето образование. 

Той изтъкна, че заплатите в частния сектор растат и е много трудно специалистите да бъдат задържани от университетите. Вълчев посочи, че затова най-важно е било да се сложи минимален праг на заплатата на асистентите, които някой ден да станат и професори.

"Ако искаме да имаме качествени преподаватели трябва да имаме и минимални стойности на заплащане", каза Красимир Вълчев.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика