Камелия Лозанова: Премиерът не ми е искал оставката

OFFNews 19 ноември 2013 в 12:47 4781 7

Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС
Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

 

Премиерът не постави пред мен въпроса за моето оттегляне. Това каза пред журналисти в парламента изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Тя коментира информацията за това, че ще бъде поискана оставката ѝ заради съмнения за нарушение в дейността на агенцията.

Лозанова заяви, че е имала среща с премиера Пламен Орешарски по въпроса.

„Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което се казва в тези писма, то е само мнения, съмнения и те не са свързани с мои нарушения, нито има свързаност с политика”, каза Лозанова.

Тя заяви, че с премиера дори не е говорено тя временно да се оттегли от поста. „По-скоро говорихме по въпроса да отида в комисията, но аз изчаквам отговора, който те ще ми изпратят на писмата, които аз адресирах към тях”, уточни Лозанова.

За агенцията с главата си гарантирам, че сме работили с чест, морал и закон и постигнахме толкова, колкото за 7 г. не се постигна, подчерта Лозанова.

Причината за скандала е, че някой е много недоволен, че създадохме системи за контрол - такива, че да може да прекратяваме договори. Писмата, идващи от Брюксел се пишат в България, пишат се на български. Пише също, че през месец декември миналата година има писмо до Камелия Лозанова, а писмото е с изходящ номер от януари т.г.от Брюксел, посочи тя.

За двете години, през които управлявам Агенцията по заетостта, тя се превърна в истински работеща и успешна, и в момента. В писмото, получено от премиера няма критики. Когато станах изпълнителен директор на агенцията, аз я заварих с нула процента верифицирани средства по оперативните програми. Това значи, че тези 40 млн., обработени от договарящия орган - агенцията и изпратени към Брюксел за сертификат, не могат да се измерят към 1 млрд.лв., за които ние отговаряме. България е на първо място по усвояване на Европейския социален фонд, делът на нашата агенция в този процес е 2/3, уточни Лозанова. 560 млн. България даде за сертификат в Брюксел, 310 млн. са от Агенцията по заетостта. За двете години, през които управлявам, ние успяхме да прекратим забавянията на плащанията към доставчиците на обучение, към работодателите, които тогава съществуваха. Ние успяхме да създадем здрава дирекция "Правна", така че да работим в правилната посока. Първото писмо от ЕК наистина го е имало, в което се изразява притеснение за прилагането на Закона за обществените поръчки - дали се спазва в агенцията или не. Но то беше много закъсняло - да, АДФИ написа доклад и 17 или 18 акта на предишния изпълнителен директор за това, че нарушава Закона за обществените поръчки. Да, имало е такова нещо, но не сега, потвърди Лозанова. Разговаряхме по тези въпроси с премиера, с вицепремиера и с ресорния ни министър, ние също запитахме Брюксел какво пишат и за кого, коментира Лозанова. Има одити на АДФИ и на ЕК в България, които са проведени в агенцията и няма такова нещо, категорична бе тя, цитирана от БГНЕС.

По-рано днес беше тиражирана информацията, че най-късно утре Лозанова ще бъде освободена от длъжност.

Причината е системното недоверие от страна на Еврокомисията към работата на Лозанова. Има три писма, изпратени през последните две години от Брюксел, за пропуски в работата на директорката. Първото е до министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до вицепремиера Зинаида Златанова, а третото е изпратено тези дни лично до премиера Пламен Орешарски. В него има предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите