Уволниха Камелия Лозанова

Александра Маркарян 06 декември 2013 в 17:18 12082 16

Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС
Камелия Лозанова, шеф на Агенцията по заетостта. Снимка: БГНЕС

 

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова е уволнен.

Това съобщи преди минути Министерството на труда и социалната политика.

Заповедта е на социалния министър Хасан Адемов. Тя е съгласувана с министър-председателя Пламен Орешарски, се казва в прессъобщението на МТСП.

Новият директор е Асен Ангелов.

Камелия Лозанова си отива след серия скандали и три остри писма от Брюксел заради злоупотребите в Агенцията. Те бяха крити от властта до публикуването им от OFFNews. Последното, от 28 октомври, бе безпрецедентно остро. В него ЕК постави ултиматум на премиера Орешарски: или Лозанова си отива, или се спират европейските пари за Агенцията за следващия програмен период (2014-2020) - около 400 млн. евро за справяне с безработицата и подобряване пазара на труда.

След огласяването на последното писмо от OFFNews Камелия Лозанова побърза да заяви пред медиите, че премиерът Орешарски не е поставял въпроса за оставката ù. Ден по-късно тя даде брифинг, на който се похвали колко добра работа е свършила. “Свършихме огромна работа с чест и достойнство по ред, морал и закон. Една стотинка няма да загуби България, защото резултатите ни са изключително очевидни”, заяви Лозанова. Високата оценка не бе потвърдена от началниците ù - социалния министър и премиера. Те посрещнаха изявите на Лозанова с мълчание. Оценката им дойде днес.

 

Злоупотребите

Злоупотребите в Агенция по заетостта започнаха да се разплитат след разкритията на сайтовете “Бесове” и “Флагман”, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова е точил пари за обучение на безработни. Публикацията стана повод за разследване на OFFNews, в което се доказа, че чрез фирми на майка си Вяра Петрова е източила 700 000 лева от парите за безработни. По случая се сезира парламентарната комисия за борба с корупцията. На заседанието ù Камелия Лозанова се опита да прикрие Вяра Петрова и да даде подвеждаща народните представители информация. Емблематичен остана моментът как Вяра Петрова тича по коридорите на парламента, за да избяга от въпросите на журналистите.

Чак ми стана жал за нея, призна няколко дни по късно Мая Манолова в интервю за OFFNews.

След разследването на OFFNews Европейската комисия изпрати първото си писмо до тогавашния социален министър Тотю Младенов. Опитите на редакцията да го получи удариха на камък, затова се обърнахме към тогавашния председател на социалната комисия, а по-късно министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ Драгомир Стойнев с молба да го изиска. Няколко дни по-късно Стойнев ни отговори, че от министерството са отрекли да има такова писмо.

Официално писмото е пристигнало на 9 януари 2013 г., но опорните точки от него са се знаели близо месец по-рано, тъй като практиката на Европейската комисия е да информира по имейл за ключови документи, още преди те да бъдат изведени официално. Писмото е било адресирано към Камелия Лозанова и Тотю Младенов и е подписано от Филип Хат. В него се казва, че е изпратено по повод зачестилите медийни публикации и сигнали до Европейската комисия, свързани с дейността на Агенцията по заетостта в качеството ù на бенефициент по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, финансирана от Европейския социален фонд.

В писмото изрично е спомената депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова. Хат пише, че е убеден, че Лозанова и министър Младенов са запознати с действията и бездействията на Агенцията по заетостта в Бургаска област по повод конфликта на интереси, свързан с Петрова.

“Общ знаменател на всички публикации и сигнали до Европейската комисия е липсата на навременна и компетентна реакция на отговорните лица в Агенцията по заетостта”, пише Хат.

В писмото се съдържа и завоалирана заплаха, че заради действията на Камелия Лозанова могат да пострадат и оперативните програми, по които ще получаваме пари от Европа през 2014-2020 година. Той изразява готовност за среща с ръководството на Агенцията по заетостта на 28 януари. Такава среща е проведена през февруари, става ясно по-късно, след като Тотю Младенов е принуден да отговори на обвиненията на вицепремиера в кабинета "Орешарски" Зинаида Златанова за укриваната информация за критиката от ЕК.

На 12 септември Златанова обявява, че "социалният министър цяла година е крил писмо от Брюксел, в което Европейската комисия сигнализира за злоупотреби на директора на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова". На 14 септември  Тотю Младенов изпраща писмен отговор до медиите.

"Не сме крили никаква информация от никого, напротив, реагирали сме веднага. През януари имаше писмо от ЕК. Разпоредих веднага да се организира среща с Филип Хат, началник на отдел „България, Румъния и Малта” в главна дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” към Европейската комисия, за да обсъдим информацията. Такава среща проведохме през февруари. В последствие имаше одит от ЕК, който не установи нарушения и даде добри оценки за работата на Агенцията по заетостта... Подчертавам, че Агенцията по заетостта, при Камелия Лозанова като директор, драстично подобри своята работа и затова ние не само няма да загубим средства, но напротив – средствата вече са усвоени за сегашния програмен период. Това означава една отлична работа, специално за програмите по заетостта. Самият Филип Хат, който е писал писмото, при едно от посещенията си в Агенцията по заетостта, през месец май тази година, заяви, че Агенцията е укрепила капацитета си и работи добре”, пише Младенов.

Второто писмо от Европейската комисия показва, че думите на Младенов за добрата оценка от Европа са твърде далеч от истината, а в новото писмо вместо за “административен капацитет” вече се говори конкретно за липсата на ”управленски капацитет” в Агенцията.

Лозанова, която бе най-довереното лице на доскорошния синдикалист Тотю Младенов, остана шеф на АЗ и в правителството на Пламен Орешарски с протекцията на КТ “Подкрепа” и заради близостта си с организационния секретар на синдиката Андрей Върбанов.

 

Кой е Асен Ангелов

Новият изпълнителен директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов е доктор по икономика от Стопанската академия в Свищов. Той е магистър по международни икономически отношения от УНСС, според справката, изпратена до медиите от социалното министерство. Специализирал е финансов мениджмънт и анализ в Делауеър, САЩ.

През периода 2005 - 2008 г. е заемал ръководни длъжности в Агенцията по заетостта като началник сектор „Предприсъединителни фондове“ и началник на отдел „Програми и проекти“. Работил е като нещатен експерт към 40-то Народно събрание на Република България в областта на синхронизацията и адаптацията на българското законодателство спрямо европейските директиви и евроинтеграционните процеси.

От юни 2008 г. до март 2009 г. е бил главен и административен секретар на Държавен фонд „Земеделие“.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!