ГИОКИН с протестно писмо срещу санирането на паметници на културата в Пловдив

OFFNews 22 юни 2019 в 11:54 2973 0

Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство - ГИОКИН изпрати протестно писмо по повод намеренията на пловдивската община да санира емблематични сгради. Санирането на сгради по ОП “Региони в растеж“ ще бъде на обща стойност 18 милиона лева, обявиха от общината.

Публикуваме писмото без редакторска намеса. То е адресирано до кмета на гр. Пловдив - Иван Тотев, министъра на културата - Боил Банов, директора на НИНКН - Даниела Джуркова.

Отворено писмо относно: Намерение на Община Пловдив за саниране на сгради-паметници на културата

До 

кмета на Пловдив, Иван Тотев 
Копие: министъра на културата, Боил Банов
директора на НИНКН Даниела Джуркова
медии

Относно: Намерение на Община Пловдив за саниране на сгради-паметници на културата.

Уважаеми г-н Тотев!

От съобщение на БНР – Радио Пловдив, публикувано на 18.06. 2019г., със заглавие „Емблематични сгради в центъра ще бъдат санирани за 18 милиона лева“ научихме за прекрасното намерение на пловдивска община да доразвие програмата за енергийна ефективност.

Притесни ни изречението: „Приоритет ще е културната инфраструктура, паметниците на културата, сгради в зони за въздействие и ансамбли в централната градска част и Капана.“

Уважаеми г-н Тотев,

Технологичният процес на саниране на каквато и да било сграда предполага увеличаване на външните й размери, което автоматично променя автентичните й архитектурни пропорции! Подменя автентичният й вид! Нещо повече – в случая се използват неприсъщи за епохата на построяване на сградата-паметник материали!

Българската държава е ратифицирала множество международни документи свързани с проблемите, консервацията, реставрацията и поддържането на паметници на културата и архитектурата, между които и „Международната храта за консервация и реставрация на паметниците и забележителните места - Венеция 1964 г.“ – Венецианската харта!

Смисълът на Венецианската харта е насочен главно към запазване в автентичен вид на всички параметри на, който и да било паметник и на който дух намерението Ви да санирате посочените по-горе сгради противоречи. Венецианската харта не допуска неадекватни на епохата на строеж материали, какъвто фибранът, използван за санирането е. 

Венецианска харта 1964 г.“:
- „Член 9
Реставрацията е дейност, която трябва да се предприема в изключителни случаи. Тя има за_цел да запази и разкрие естетическите и исторически стойности на паметника и се основава на респекта към оригиналния материал и към автентичните документи. Тя свършва там, където започва хипотезата: всяка допълнителна възстановителна работа, считана за необходима по естетически или технически причини, се определя от архитектурната композиция на паметника и трябва да носи белега на съвременността. Реставрацията винаги трябва да бъде предшествана и придружена от археологическо и историческо проучване на паметника.“

Дори в Наредбата за топлотехническите нормативи има текст, който гласи, че за сгради-паметници на културата нормативните изисквания не важат! Съвсем отделен е въпросът, че за да осъществите тези си намерения всеки проект трябва да бъде съгласуван с НИНКН.

Във връзка с последното и на основание Законът за достъп до обществена информация Ви молим да ни предоставите копия на съгласувателните становища на НИНКН за сградите-паметници на културата, които сте планирали да санирате!

София 22 юни 2019 г.
Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство - ГИОКИН

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)