Бургазлията, пребит от ученик, не получи извинение

OFFNews - Бургас 12 януари 2016 в 17:31 5621 11

Снимка Булфото

Битият Чанко Стайков

Медицинска експертиза ще доказва степента на наранявания, които е получил 64-годишният Чанко Стайков, пребит през уикенда от ученик в градския транспорт на Бургас.

Документът вече е изготвен, а по него трябва да се съди и за телесната повреда и да се квалифицира обвинението към 16-годишния Димитър Чантов.

Стайков е разпознал нападателя си в полицията. Очаквал е, че тогава родителите на момчето ще потърсят контакт с него, но това не е станало. Нито пък някой му се извинил. Мъжът обаче не очаква и нещо подобно от своя нападател.

Не вярвам да ме чуе. Той е друго поколение, имат друго разбиране за нещата“, казва Чанко Стайков и добавя, че децата сега растат в агресивна среда.

Важно е другите да разберат, че така не може. Не може на думите да се отговаря с юмруци“, смята мъжът.

Той подчертава, че инцидентът е станал в автобуса, а не на спирката. И никой в превозното средство не е реагирал. Обяснява си го, че в обществото ни има натрупана пасивност, нежелание на човек да се намесва. Предпочитаме да се скрием, да гледаме настрани, за да не си изпатим, добавя Чанко Стайков.

Бургазлията все още не знае колко ще му струва възстановяването на избитите зъби и последиците от юмруците на ученика.

В училището, където учи Димитър Чантов, все още не са решили как да постъпят с него. Директорът на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ Коста Папазов е категоричен, че не одобрява постъпката и никаква реакция не може да провокира такава агресия.

Ще проведем разговор със самия ученик, с родители, с ученици. Ще видим защо така е постъпил. За мен важното е да стане достояние и на всички ученици по такъв начин, че това да не бъде начин на действие и на останалите. Дали ще има някакво наказание – ще се обсъжда. Не мога да кажа дали ще го изключим. За мен е успех, когато успеем ученика да го превъзпитаме, така да се каже, да направим всичко възможно той да се промени в положителна посока. Иначе, изключването е най-лесното, но какво ще стане с него по-нататък“, казва Коста Папазов.

Това не е първото провинение на 16-годишния младеж. Миналата година забил юмрук в лицето на свой съученик след отправена реплика. Наказан е с обществено – полезен труд в училището.

За съжаление Димитър приема това като нещо нормално, казва училищният психолог Димитрина Димитрова.

Тя описва момчето като затворено, неразговорливо и комуникацията с него е почти невъзможна. Психологът вижда проблем с това и в семейството му. Казва, че се е запознала с родителите му при миналогодишния инцидент.

Но те, както и той, неглижират проблема. За тях е просто един удар. Те не разбраха, че детето им има сериозен проблем – че не може да общува. Той не е разбрал, че боят не е решение. Така действа и в някои от часовете на колеги – една невинна забележка да си свали краката от чина в него провокира реакция да блъсне стол, да блъсне врата, да излезе. Просто зле тълкува посланията към себе си, не търпи критика. Една реплика към него се превръща в заплаха, той я тълкува като заплаха спрямо себе си“, смята Димитрова.

Това, според нея, е и причината да се нахвърли с юмруци над възрастния бургазлия. Димитър е приел забележката към приятелката му лично, почувствал се е засегнат и е решил да се докаже и пред приятелката си. По същия начин, вчера той блъсна и счупи микрофона на Нова телевизия.

Димитрова е категорична, че с 16-годишния младеж трябва да се работи и професионално, и в семейството, където да му обръщат повече внимание. Тя пояснява, че той е в крехка възраст и все още може да се промени моделът му на поведение, като му се покаже, че има и друг начин.

От районната прокуратура в Бургас все още не са повдигнали обвинение на побойника, разследването се води срещу неизвестен извършител.

ОДМВР – Бургас пък призовава гражданите, станали свидетели на побоя на 9 януари в автобус № 15, да се обадят на тел. 856 639 или 856 323 или в най-близкото поделение на МВР – Бургас с цел изясняване на детайли по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!