Quantcast

2/3 от парите за бежанци изченали безследно

ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2015 в 20:40 10034 14

Деца бежанци от лагера на Военна рампа.

Снимка Сергей Антонов

Деца бежанци от лагера на Военна рампа.

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е изразходвала едва 329 хиляди лева от общо 900 хиляди лева, предвидени за интеграция на чужденците, като с остатъка не е ясно какво се е случило, става ясно от одит на Сметната палата.

Докладът обхваща периода, в който агенцията е била управлявана от Никола Казаков, който беше уволнен от правителството на Орешарски, но в последствие върнат от ГЕРБ.

В одита се вижда, че ДАБ не е имала абсолютно никаква готовност да приеме бежанската вълна.

За трите години на действие на програмата за интеграция в нея са били включени 256 бежанци от общо 2831 с такъв статут, като 163 от тях са напуснали програмата.

209 бежанци са посещавали курсове по български език, а удостоверения за владеенето му са получили 83 души. Курсове по професионално обучение са посещавали 29 бежанци, от които 24 са получили удостоверения. В бюрата по труда са били регистрирани общо 55 души, от които само на седем им е оказано съдействие за започване на работа, а трима са били включени за обучение.

За три години е платен наемът на 86 чужденци. Само 163 души са били здравноосигурени. 152-ма са получили помощ за издаване на лични карти.

Регистрираните нелегални чужденци в България през 2011 г. са 890 души, през 2012 г. са 1387, а през 2013 г. достигат 7144 души. Независимо от това ДАБ е отделяла еднаква сума за интеграция всяка година - по 300 хиляди лева.

Одиторите са посочили, че програмата е позволявала "ограничен и незадоволителен достъп до голяма част от предвидените финансови помощи", като се отбелязва, че тя е действала само и единствено в София. По този начин програмата не е била разпознаваема от бежанците, които са решавали сами да се опитат да се интегрират или изобщо да не го правят.

"Част от предвидените за бежанците финансови помощи не са изплащани, друга част са изплащани със закъснение, а трета са изплащани в размери по-ниски от установените на пазара", установяват от Сметната палата. Например от отделени 3 хил. лв. за еднократна целева помощ до бежанците не е стигнал нито лев.

15 хил. лв. са били отделени и за индивидуални курсове по български език, но такива не са били финансирани.

Одиторите изброяват още редица други случаи, при които пари не са били платени или усвоени, а просто са потънали някъде.

Напредък в интеграцията на бежанци се среща само при проектите, реализирани от неправителствени организации.

Единствено "Каритас" например е изпълнила проект в помощ на деца бежанци.

Повече от 3 години две ръководства на ДАБ и две правителства не са намерили време, за да променят работата с децата, които нямат родители или настойници, което води до масово изоставане на дечицата от образователната система в България или до напълно изключване от нея.

Одиторите са установили, че до завършване на програмата не са разработени стандартизирани тестове за определяне на завършен клас, етап и степен на образование на децата, не е изготвена методика за приемане и записване в училище, не e бил направен анализ на националното законодателство и предложения за изменения и допълнения в него. Според данни на вицепремиера Меглена Кунева от 800 деца на бежанци тази година само 40 ходят на училище.

Установени са и пропуски във водените досиета на бежанците. Липсват и здравни стратегии за профилактика и превенция, към които бежанците да бъдат включени.

Държавната агенция за бежанците заяви, че нямат забележки по предварителния доклад на Сметната палата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 16:12

Не знам кое е по-гнусно - това че гербаджиите са откраднали парите или някои идиотски коментари, които са поместени под материала...

27.01 2015 в 10:19

Преди 1 година се върнах в България и всеки ден се убеждавам колко повече си обичах родината като бях далеч от нея.. Безумие след безумие, повръща ми се от тези гадове. А най-досадното е, че се сменят на веки 4 години, а вече и по-често едните алчни крадливи копелета с други. Това вече минава и извън пределите на наглостта.. На този пич трябва да му се даде one way ticket към централния софийски!

27.01 2015 в 02:47

Някой имал ли е съмнения, че напълването на България с нелегални емигранти под формата на "бежанци" се прави както всичко друго- заради кражбата на държавни и евро-пари!? Не смейте да наричате тия талибани с думата бежанци, защото в България те са просто емигранти и те нямат право да статут на бежанци. Сирия и България нямаме обща граница (слава Богу) и сирийците в България няма как да бъдат бежанци. Няма да се учудя ако вече са променили правната рамка и да ни напълнят с бежанци от Австралия например. Ставай народе да пребием тия "политици" преди да са ни продали всичките за жълти стотинки!

27.01 2015 в 01:15

Eми не знам Волен да е отмъкнал някакви пари.

Дори и да му плащат руснаците, те му ги дават доброволно. И това не са пари от българската хазна, а от руската. Ма останалите политици тука крадат от българите.

Сидеров е изключение. Омерзен съм.

27.01 2015 в 01:08

Ъ!
Те 4 млрд изчезнаха, и ни КФН, ни ДАНС, ни БНБ нещо разбраха, дори бойку и пеевски се чудят, как така стана, a вие тука за някакви милиони говорите.
Сигурно някой разсилен ги изтървал в тоалетната...

27.01 2015 в 00:39

Ама сериозно вие верно ли имахте надежда, че Боко Тиквата идва с купен вот, компенсирайки със субсидии за да ни помага след като преди източи няколко милиарда без следи като 2-та милиарда от НЗОК, надувайки с държавни пари КТБ за да предаде щафетата на следващите стратегически за да не зачезне като партия и да може да се върне на бял кон? Те хората от дългогодишен опит са си го казали "вълкът козината си мени, но нрава не" - а в случая комунисти, ДС агенти и турци си се менкат вече 70 години. Осъзнайте се, че вече стана трагично, а само в сараите се смеят на останалите глупаци дето вярват на Тиквата, Волен и разните там комунета и ДС агенти. Само обществен контрол ще помогне те нямат достойнство и народна гордост за да им пука за нас!

27.01 2015 в 00:22

то винаги след управлението на БСП-ДПС се оказва, че повечето пари са потънали, но виновни и осъдени крадци и измамници до сега не сме видели

27.01 2015 в 00:21

Шшшш верно ли бе ? Нечувано ! Тва не е новина бе хора, тва е ежедневие хаха :D И чак пък 'безследно' ибах маа му

26.01 2015 в 22:43

Бойко е виновен

26.01 2015 в 22:11

Както разпрааше един мой френд от еуропарламента:

"Проблема на вас българите не е, че се краде у БГ. Из цела Европа и из целио Свет съ краде. Проблема ви у БГ-то е, че при вас САМО съ краде. Нищо друго на съ праи."