Напрежение в Харманли заради бежанците - не искат да ги виждат в града

Ивайло Анев 23 януари 2015 в 08:23 9795 15

Граждани на Харманли поискаха да бъде ограничено движението на близо 2000 бежанци, които са настанени в най-големият бежански лагер у нас, разположен в града.

Това се случи на спешна среща с Агенцията за бежанците.

Преди няколко дни кметът на града Михаил Лисков изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и Народното събрание, за да поиска да се промени законът и лагерът в Харманли от отворен да стане от закрит тип. Мотивите му - бежанците влошавали криминалната обстановка.

От полицията обаче отричат да има сериозно увеличение на престъпленията, дело на бежанците, но това не успокоява част от харманлийци и те настояват за по-строга дисциплина в лагера.

"В момента в центъра пребивават 1860 души, от които 532 са деца, а семействата са 333. За близо година и половина от съществуването на центъра са екстрадирани само двама мъже, за които имало подозрение, че се занимават с радикален ислям. В момента обаче в лагера няма съмнителни лица. Така, че страховете на жителите, че в Харманли има спяща клетка са неоправдани и неоснователни", коментира Пенко Грозов - началник отдел в бежанския център.

Превръщането на лагера в затвор ще създаде още повече проблеми, смятат самите бежанци: „Ако ни заключат ще стане направо война. Ние не сме лоши хора. Дори се опитваме да работим, за да издържаме семействата си”.

Зад бежанците застава и бизнесът, на който те носят приходи. В града вече има и два сирийски ресторанта.

На първо време харманлийци очакват по- строг ред в лагера , повече полиция и въвеждането на вечерен час за бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!